Odbojkašice Srbije (©CEV)
Odbojkašice Srbije (©CEV)

Određeni domaćini kvalifikacionih turnira za OI, žreb na programu 17. marta

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 13:25

Odbojkašice će se boriti u Kini, Japanu i Poljskoj, a odbojkaši u Kini, Japanu i Brazilu

Trebalo je domaćini kvalifikacionog turnira i sastavi grupa da budu određeni još krajem 2022. godine. Dugo je trajala neizvesnost dok FIVB nije saopštila organizatore... Od juče je poznato gde će odbojkaši i odbojkašice juriti olimpijsku vizu, a samo se još čeka žreb koji će se održati 17. marta (13 časova).

Znalo se odranije da će jedan od tri kvalifikaciona turnira biti u Japanu (u obe konkurencije). Kod odbojkašica dodati su još Kina i Poljska, dok su još dve lokacije kod odbojkaša - Kina i Brazil.

Izabrane vesti

Ženski turniri na programu su od 16. do 24. septembra 2023, a muški od 30. septembra do 8. oktobra.

U kvalifikacijama u ženskoj konkurenciji će igrati (po plasmanu na rang listi FIVB): Srbija, Italija, Brazil, SAD, Kina, Japan, Turska, Dominikanska Republika, Poljska, Belgija, Holandija, Nemačka, Kanada, Tajland, Bugarska, Portoriko, Češka, Kolumbija, Meksiko, Argentina, Koreja, Ukrajina, Slovenija i Peru.

Kod muškaraca među učesnicima su: Poljska, Italija, Brazil, SAD, Japan, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Holandija, Turska, Kanada, Ukrajina, Nemačka, Meksiko, Tunis, Egipat, Belgija, Češka, Bugarska, Finska, Katar i Kina.

Kada je objavljen ovaj spisak na sajtu FIVB, postalo je jasno da Rusije sigurno neće biti u kvalifikacijama i na Olimpijskim igrama (26. jula do 11. avgusta u Parizu).

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije. Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija po sistemu serpentine, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, odnosno ukupno šest reprezentacija.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola, i po dve selekcije će izboriti plasman na Oilimpijske igre. S obzirom na to da nije poznat redosled domaćina turnira (A, B, C), sastavi grupa će biti određeni na žrebu.

U prvom šeširu na žrebu kod žena trebalo bi da budu domaćini turnira Kina, Japan i Poljska, a onda u drugom prve tri reprezentacije sa rang liste - Srbija, Italija i Brazil. To bi značilo da će te dve selekcije naše odbojkašice izbeći u kvalifikacijama.

Odbojkaši Srbije (MN Press)Odbojkaši Srbije (MN Press)

Kad su odbojkaši u pitanju - trebalo bi Srbija da bude u četvrtom šeširu sa Holandijom i Kubom, što bi značilo da sa njima neće igrati.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijefivbĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara