Paola Egonu (CEV)
Paola Egonu (CEV)

Paola Egonu precrtana iz reprezentacije Italije

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.09.23. | 21:43

Jedna od najboljih odbojkašica sveta neće igrati u kvalifikacijama za OI

Turska se popela na evropski tron, prvi put u istoriji, Srbija i deveto veliko takmičenje zaredom završila sa medaljom, a Holandija iznenadila povratkom u vrh i osvajanjem medalje posle šest godina. Najveće razočaranje tek završnog Evropskog prvenstva za odbojkašice je bila Italija...

Šampionke Evrope od pre dve godine iz Beograda, su krunu predale u polufinalu protiv Italije kada su prokockale pobedu protiv Turske, a onda su doživele ubedljiv poraz u borbi za treće mesto.

Izabrane vesti

Dan posle završetka kontinentalnog šampionata, na Apeninima je odjeknula vest: Paola Egonu nije na spisku reprezentacije za olimpijski kvalifikacioni turnir koji se igra za 12 dana.

Zvanično obrazloženje je da je takav izbor napravljen u dogovoru s Egonu, selektora Macantija i predstavnika Saveza. Ali nezvanično, reč je o aferi koja je tinjala već duže vreme...

Još prošlog leta nakon poraza od Brazila u polufinalu SP, Egonu je najavila da će razmisliti o daljem igranju za reprezentaciju nezadovoljna statusom i komentarima nekih ljudi o njoj u rodnoj zemlji.

Mesecima je trajala neizvesnost oko njenog igranja na EP ali se na kraju ipak našla na Macantijevom spisku. Međutim, za razliku od prethodnih velikih takmičenja kada je bila prva zvezda reprezentacije, Egonu je na minulom EP uglavnom grejala klupu.

Prednost u većini mečeva je dobila mlada Jekaterina Antropova (20), devojka ruskog porekla rođena na Islandu koja je nedavno dobila italijansko državljanstvo. Egonu je ceo meč odigrala samo u grupi protiv BiH, a pravu minutažu je još samo dobila u polufinalnom porazu od Turske kada je zamenila Antropovu. Međutim, mizerna je to uloga za jednu od najboljih igračica sveta. Podsetimo, Egonu je na EP u Beogradu pre dve godine bila MVP, a minule sezone u klupskoj odbojci je osvojila Ligu šampiona i takođe bila MVP posle spektakularne partije u finalu.

Međutim, veze Egonu sa nacionalnim timom su očigledno pokidane i ona neće biti deo tima koji će za desetak dana igrati na kvalifikacionom turniru u Poljskoj. Tamo Italijanke očekuju dueli sa neugodnim domaćinom ali i olimpijskim prvakom Amerikom. Podsetimo, samo dva najboljepalsirana timu idu direktno u Pariz mada ima i rezervna varijanta da se olimpijska viza izbori preko svetske rang liste.

Kako god, budućnost Paole Egonu u italijanskoj reprezentaciji ne deluje svetlo iako se ovog leta vratila u tamošnju klupsku odbojku potpisom za Milano. Gazeta delo Sport piše da su pre meča za treće mesto protiv Holandije pale teške reči između Egonu i selektora Macantija. Ali i da Egonu zbog svojih stavova i očekivanja polako prerasta sve više u politički, a ne sportski problem Italije.


tagovi

Paola EgonuŽenska odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara