Aleks Bouven (©Reuters)
Aleks Bouven (©Reuters)

Partizanov tandem Amerikanaca i osvajač Lige šampiona sa Pro Rekom stoje Srbiji na putu do prvog mesta

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.06.22. | 16:33

I direktnog plasmana u četvrtfinale

Kuglice na žrebu za Svetsko prvenstvo naizgled su bile blagonaklone za Srbiju, olimpijski šampion utakmice grupne faze igra odmah preko granice u Segedinu, a da bi se Delfini našli u četvrtfinalu ne moraju da uzmu meru niti jednom od glavnih konkurenata za tron. 

Srbiji na putu do prvog mesta u grupi, koje donosi četiri dana odmora i priliku da se u miru i tišini obavi prelazak iz zatvorenog na otvoreni bazen, stoje Amerika, Australija i Kazahstan. Dosta razloga za optimizam i jedna začkoljica - Srbija će najvažniji meč igrati na startu turnira, sutra od 19.30 protiv Amerike. 

Izabrane vesti

Godinama unazad, praktično od samog početka Savićevog boravka za kormilom reprezentacije, forma Srbije natempirana je za četvrtfinale, za najvažniju utakmicu na šampionatima. Delfini su sporo palili u Riju i Tokiju, visili su i za prolaz, sada će na startu morati da budu na maksimalnom broju obrtaja, jer duel sa Amerikom je biti ili ne biti. Ko pobedi, sasvim izvesno, biće prvi i neće ići u razigravanje za četvrtfinale, koje je namenjeno drugim i trećem u grupnoj fazi. 

Izrazitih favorita na Svetskom prvenstvu nema, saglasni su glede toga selektori. Mađari i Španci za nijansu odskaču zbog kontinuiteta, kao i Grci, a Srbiju se niko ne usuđuje da otpiše, bez obzira na to što je sastav podmlađen. Tek sada je gladna pobeda i trofeja. To se pomalo i zagubilo prethodnih godina, sveža krv i želja za ostvarenjem i na reprezentativnom planu - Srbija će u Mađarskoj nastupiti sa trojicom debitanata - uneli su novu energiju. Favoriti su više-manje uvek isti, ali pred ovo planetarnu smotru skoro svi selektori dodaju još jedno ime. 

(©Reuters)(©Reuters)

Amerikanci bi mogli da budu prijatno iznenađenje, prvi rival Srbije u Segedinu je sa Dejanom Udovičićem - sa Srbijom kao trener osvojio po dve medalje na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, kao i četiri na Evropskom prvnestvu - krenuo u stvaranje dugoročnog projekta pod nazivom: Los Anđeles 2028. San je medalja u gradu koji će treći put biti domaćin Igara, a ovo leto je prva etapa tog programa. 

Proteklog leta Amerika je osvojila Svetsku ligu, bio je to prvi vesnik da se planovi kreću u željenom smeru. Izgradili su Amerikanci igru oko Bena Haloka, osvajača Lige šampiona sa Pro Rekom za koga je Dejan Udovičić rekao da je najbolji centar na svetu, a pretnja po Srbiju biće Partizanov tandem šutera Aleks Bouven - Marko Vavić. Proveli su nedavno završenu sezonu na “Banjici” i u derbiju grupne faze u Gradu sunca biće selektorova produžena ruka u bazenu. 

Naporna sezona ostavila je trag na dobrom delu reprezentativaca Srbije, na mini-pripreme su stigli isceđeni od Lige šampiona, a na Svetskom prvenstvu će udariti na dve izrazito plivačke ekipe, možda i najbrže uz Španiju i Grčku. 

“Mi na papiru imamo laku grupu, ali papir je jedno, a stvarnost drugačija. Igraćemo protiv tri različite vaterpolo škole, gaje različite stilove igre i nije se lako tome prilagoditi. Od utakmice do utakmice sve se menja. Najbitnija nam je prva utakmica sa Amerikancima, tu će se odlučivati o prvom mestu u grupi i direktnom plasmanu u četvrtfinale. Australijanci su dosta promenili sastav i njih bi, kao i Kazahstan, bez problema trebalo da dobijemo”, rekao je Sava Ranđelović za Mozzart Sport i dotakao se aspekata igre kojima tim Dejana Udovičića može da nanese najveću štetu olimpijskom šampionu: 

“Najveći adut Amerikanaca biće kontre, moramo da ih se pazimo. Fizički su izuzetno spremni, sjajni su plivači. Ako uspemo da ih umirimo, da upasivimo napade i sprečimo njihove kontre, mislim da ćemo odraditi dobar deo posla i biti na pravom putu da dobijemo utakmicu i približimo se direktnom plasmanu u četvrtfinale”, zaključio je centralni bek srpske reprezentacije.

AUSTRALIJA I KAZAHSTAN NEMAJU ŠTA DA TRAŽE U BORBI ZA PRVO MESTO 

Srđan Vuksanović (©Reuters)Srđan Vuksanović (©Reuters)

Da je Australija na nivou sa prethodnih olimpijskih ciklusa, ne bi bilo reči samo o Amerikancima kao o dostojnom rivalu Srbiji za prvo mesto. Elvis Fatović digao je sidro, misiju na “petom kontinentu” nije okončao medaljom na najvećim takmičenjima - ostalo je Ozijima četvrto mesto iz davne 1996. najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu - već je popunio upražnjenu klupu Barselonete. 

Australija je u Mađarsku doputovala sa poprilično izmenjenim sastavom u odnosu na Tokio, a najveći hendikep je izostanak Arona Jangera. Zvezda slavnog italijanskog Pro Reka je posle odbranjene titule u Ligi šampiona zatražila predah, neće biti predvodnik Australije, a u njegovom odsustvu najzvučnija imena su Nejtan Pauer, koji je nosio kapicu splitskog Jadrana, i Luk Paviljar iz Barselonete. 

Dolaskom Tima Hamila na selektorsku funkciju, Australija će posegnuti za kontranapadima i što bržim završavanjem akcija. Vratiće se stilu koji je dugo negovala i bežati od trošenja sekunda u pozicionim napadima, što je u određenoj meri bio manir Elvisa Fatovića, predstavnika jugoslovenske škole vaterpola. Australija je i u krnjem sastavu viđena za prolaz u osminu finala, jer Kazahstan je skromnog kvaliteta.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaVaterpolo reprezentacija AustralijeVaterpolo reprezentacija KazahstanaSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara