Iosif Vajnar/frpolo.oficial/VSS
Iosif Vajnar/frpolo.oficial/VSS

Partizanovo dete sa druge planete uništilo Grke! Srbija u finalu Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.06.23. | 18:14

Mladi Delfini na pobedu od odbrane krune

Trenutno je malo šta lepo u srpskom vaterpolu, opterećuju ga i guše odluke na klupskom nivou. Ipak, kada se zagrebe ispod površine, kada se zagleda u mlađe kategorije – svetle tačke lako se pronađu. Jedna od njih je Luka Gladović. Partizan ga je lansirao u seniorski vaterpolo, u nedavno završenoj sezoni je blistao u crno-beloj kapici i nagovestio da je igrač za velika dela. U polufinalu Svetskog prvenstva to je i potvrdio.

Partizanovo dete sa druge planete uništilo je Grke! Nemoćni su bili čuvari, ruke visoko podignute u vazduhu, blokovi i grčki golmani nisu mogli da ukrote šuteve supertalentovanog tinejdžera sa „Banjice“ Luka Gladović je u polufinalu spakovao pet golova – imao samo jedan promašaj na meču – i poslao Srbiju u novu bitku za zlatnu medalju – 14:8.

Izabrane vesti

Na seniorskom nivou su minulog leta rezultati izostali, neće biti lako ni ovoga reprezentaciji da na najvišem nivou napravi rezultat bez Dušana Mandića – dok će kapiten Nikola Jakšić igrati, ali je veliko pitanje koliko će mu misli biti sređene, a on usredsređen na utakmice – ali u skorijoj budućnosti Srbija će, sve je izvesnije, dobiti bar jednog paklenog igrača iz juniorskog pogona. Ako ne i više njih.

Vasilije Martinović je proteklog leta na Evropskom prvenstvu u Podgorici pokazao zašto ga svrstavaju među najbolje juniore sveta. Nikola Kojić zasijao je u Partizanu, razvoj mu je usporio spor između klubova u kome se našao, a nakon što je Radnički uplatio kompenzaciju crno-belima dokazao je da na njega ozbiljno treba računati u budućnosti. Videlo se to i na juniorskom planetarnom šampionatu u Bukureštu. A, pravo otkrovenje sezone je – Luka Gladović.

Momak rođen 2006. godine zadužio je crno-belu opremu još sa sedam godina, prošao mlađe uzraste i pod komandnom palicom Miloša Korolije ušao u prvi tim. U nedavno završenoj sezoni demonstrirao je kakvih šutem raspolaže, nizali su se u domaćem prvenstvu, regionalnoj ligi i evrosceni golovi kao na pokretnoj traci, da bi u Bukureštu, iako nekoliko godina mlađi od većine igrača, na leđima poneo tim do finala.

Ne treba zaboraviti da je Luka Gladović realizovao odlučujući peterac u četvrtfinalnom raspucavanju protiv Hrvatske, nije zadrhtala ruka tinejdžeru u juniorskom vaterpolo El Klasiku. Takođe je protiv Amerike pogodio pobedu minut i kusur pre kraja, a daleko najbolji meč na turniru odigrao je u polufinalu. Do finiša trećeg perioda Grci su imali manje golova od crno-belog čuda od deteta sa „Banjice“. Luka Gladović je bio najzaslužniji za kreiranje velike prednosti i odvajanje srpske reprezentacije od suparnika, a prolaz su sa dva gola potpomogli njegov klupski saigrač Marko Dimitrijević, Nikola Kojić i Aleksandar Kovačević.

Srbija je prvi finalista Svetskog prvenstva, braniće krunu osvojenu u Pragu pre dve godine, a rival će joj biti pobednik duela između Mađarske i Amerike.


tagovi

Vasilije MartinovićMarko DimitrijevićNikola KojićLuka Gladovićjuniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeMiloš Korolija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara