Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Pauza ništa nije promenila: Verstapenu pol pozicija i na domaćem terenu

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.08.23. | 17:12

Uz njega u prvom rendu Lando Noris

Formula 1 se posle gotovo jednomesečne pauze vratila, a Maks Verstapen je ovog vikenda u Holandiji osvojio osmu pol poziciju ove sezone. Njemu će se u prvom startnom redu za sutrašnju trku pridružiti vozač Meklarena Lando Noris. Treći na startu trke biće Džordž Rasel, dok se njegov timski kolega Luis Hamilton u kvalifikacijama našao tek na 13. poziciji.

U noći uoči subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Holandije kao i u prepodnevnim satima padala je jaka kiša, a treći trening vozači su vozili na gumama za kišu. Za kvalifikacije sa početkom u 15 časova vreme se stabilizovalo pa je staza u Zandvortu bila spremna za izlazak na gumama za promenljive vremenske uslove.

Izabrane vesti

Ipak, kao i u jutrošnjem trećem treningu, u prvom delu kvalifikacija su gotovo svi vozači napravili makar jednu grešku i našli se van granica staze, a domaći vozač Maks Verstapen se posle svoje greške preko radio komunikacije oglasio rekavši da nema prijanjanja na svom bolidu. Značajnija vremena međutim nisu krenula sve do 10 minuta pred istek vremena, a vozači Meklarena su bili ti koji su se većinu vremena nalazili na prvoj i drugoj poziciji, nastavljajući istim tempom koji su imali pred letnju pauzu. Verstapen je zatim izbio na čelo, mada ga je vozač Vilijamsa Aleks Albon obišao i tako prvi deo kvalifikacija završio na prvoj poziciji.

Novo lice za ovaj trkački vikend je mladi novozelandski vozač Lijam Loson koji debituje u Formuli 1 za tim Alfa Taurija u odsustvu Danijela Rikarda koji je u petak tokom drugog treninga doživeo prelom ruke, ali se Novozelanđanin kvalifikovao tek kao dvadeseti.

Notirani su bili incidenti između vozača Aston Martina i Luisa Hamiltona, u kojima su oba vozača ometala Hamiltona dok je bio u brzom krugu. Međutim, malo ozbiljniji incident desio se par trenutaka kasnije kada je Ferarijev vozač Karlos Sains neopreznim izlaskom iz pit lejna umalo udario u Oskara Pjastrija koji se nalazio na stazi, a taj incident biće istražen nakon završetka kvalifikacija.

Sa druge strane Ferarijeve garaže, Šarl Lekler se na kraju jedva provukao u drugi deo kvalifikacija, izbivši tek na 14. mesto sa 17 hiljaditih delova sekunde ispred Logana Sardženta.

U Q1 su ispali: 16. Gvanju Džo; 17. Esteban Okon; 18. Kevin Magnusen; 19. Valteri Botas; 20. Lijam Loson.

Kako je staza postajala sve suvlja u drugom delu kvalifikacija, Karlos Sains je svom timu poručio da želi da stavi nove pneumatike, a kasnim odlaskom na promenu rizikovao je da ne prođe u dalji tok kvalifikacija i ostane na 15. mestu. Ipak, Španac je uspeo da se plasira dalje zajedno sa timskim kolegom. U ovom delu kvalifikacija je pored standardno prvog Verstapena briljirao Pjastri, a treba pohvaliti ekipu Vilijamsa koja se sa oba vozača prvi put ove sezone plasirala u Q3 deo kvalifikacija.

Ponovo je Hamilton bio žrtva ometanja, ovog puta sa Jukijem Cunodom, a posle gubitka tog kruga sedmostruki šampion završio je tek na 13. poziciji.

U Q2 su ispali: 11. Lens Strol; 12. Pjer Gasli; 13 Luis Hamilton; 14 Juki Cunoda; 15. Niko Hulkenberg.

Za poslednjih 12 minuta kvalifikacija na sada već ozbiljno prosušenoj stazi vozači su izašli na mekim pneumaticima, pa je sve bilo spremno za najbrže krugove. Vilijams se ponovo našao u vrhu poretka, sve dok Logan Sardžent nije doživeo ozbiljan incident u drugoj krivini. Završivši u zaštitnoj ogradi, američki vozač koji se prvi put u karijeri našao u Q3 delu kvalifikacija, izašao je nepovređen iz bolida ali su zbog popravke barijere istaknute crvene zastave.

Prekid zbog popravke barijera potrajao je nešto više od 15 minuta, a ostalo je samo sedam minuta predviđenih za postavljanje najbržih krugova. Sains je bio prvi koji je išao ka najbržem vremenu sve dok kao i Albon, od tog kruga nije odustao, a jedini preostali vozač Mercedesa Džordž Rasel na trenutak je izbio na prvo mesto.

Ponovo su oba Meklarena bili prvi dok je Fernando Alonso išao ka svom najbržem vremenu, ali se onda po drugi put u ovim kvalifikacijama vreme prekinulo. Šarl Lekler je u devetoj krivini izašao sa staze na travnatu površinu, a zatim je prednjim levim krajem udario u zaštitnu ogradu.

Posle petominutne pauze, na satu je ostalo samo četiri minuta i samo jedan pokušaj za sve vozače. Verstapen je sada išao do prve startne pozicije, Noris ga je pratio u stopu, ali niko nije mogao da se suprotstavi dominantnom Holanđaninu, a naročito ne na njegovom tlu. Maks je tako osvojio osmu pol poziciju ove sezone, a 28. u karijeri sa više od pola sekunde prednosti nad britanskim vozačem Landom Norisom.

Prvih deset vozača na startu Velike nagrade Holandije:

1.           Maks Verstapen

2.           Lando Noris

3.           Džordž Rasel

4.           Aleks Albon

5.           Fernando Alonso

6.           Karlos Sains

7.           Serhio Peres

8.           Oskar Pjastri

9.           Šarl Lekler

10.         Logan Sardžent

Trka za Veliku nagradu Holandije je na programu u nedelju od 15 časova.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Maks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara