"Pehar Veba Elisa čeka vlasnika u Londonu"
"Pehar Veba Elisa čeka vlasnika u Londonu"

POČINJE SVETSKI KUP U RAGBIJU: Ol Bleksi bi da ispišu istoriju u Londonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 8min | pet. 18.09.15. | 11:59

Utakmicom Engleska – Fidži (21.00, Sport klub 3) startuje osmi Svetski kup u ragbiju. Očekuje nas 48 uzbudljivih utakmica u narednih mesec i po dana, a aktuelni šampion sveta želi da odbrani tron na neprijateljskoj teritoriji

Pehar Veba Elisa čeka vlasnika u Londonu

Svetski kup 2015. u ragbiju počinje večeras na legendarnom Tvikenhajmu u Londonu, gde Engleska dočekuje Fidži (21 čas, Sport klub 3) u uvodnom meču Grupe A. Biće to zapravo početak jednog velikog turnira koji će trajati 44 dana i doneti nam čak 48 uzbudljivih utakmica.

Izabrane vesti

Dilema je mnogo, a svi timovi su čekali četiri godine da dobiju novu priliku da ponovo odmere snage. Može li vladajući šampion Novi Zeland da postane prvi tim koji će odbraniti krunu? Hoće li mega poznati Ol Bleksi postati i prva selekcija sa tri titule prvaka sveta? Ili će možda severna hemisfera preuzeti primat od južne? Koji ćei grač poneti titulu nove ragbi superzvezde?

Zbog svega ovoga vam dajemo pet odgovora na pitanja zašto bi trebalo da ispratite ovaj Svetski kup u ragbiju sve do finala 31. oktobra. Želja nam je da vam malo približimo ovaj sport, koji će sigurno privući pažnju cele planete narednih nedelja.

1. Može li neko da pobedi Novi Zeland?

Pre četiri godine popularni Ol Bleksi su odbacili etiketu „malera“, pa su osvajanjem titule prekinuli petnaestogodišnji post i okitili se drugom titulom šampiona sveta u istoriji. Selekcija Stiva Hansena je i dalje prvoplasirana na planeti i opet je favorit, iako nije osvojila Ragbi čempionšip (šampionat južne hemisfere) prošle godine.

Nakon što je unapređen s funkcije asistenta legendarnog Grejema Henrija na selektorsku poziciju, Hansen je zadržao dvanaestoricu članova šampionske generacije koja je 2011. u finalu savladala Francusku i pokušaće da uđe u istoriju kao prvi tim koji je osvojio titulu šampiona sveta van domovine.  

Brane titulu: Ol Bleksi

Očekivanja su i ranije bila velika, ali se tim Ol Bleksa vraćao kući sa svetskih šampionata 1995, 1997 i 2007. praznih šaka, iako su, kao i sada, dominirali na pripremnim turnirima. Ovoga puta njihov nastup biće opterećen i emocijama ako se zna da se legende Riči Mekou i Den Karter opraštaju od dresa nacionalnog tima. Dakle, nećemo ih gledati samo zbog njihove čuvene hake. Novozelanđani imaju šta da pokažu na terenu.

Iako nije osvojila evropski Kup šest nacija još od 2011. godine, Engleska, kao domaćin ovog Svetskog šampionata, označena je kao drugi favorit i sigurno je da selekcija Ruža želi da osvoji titulu na svom terenu posle 12 godina.

Četvrtoplasirani tim na svetu selektora Stjuarta Lankastera moraće da prevaziđe pritisak koji prati svakog domaćina, a problem više im je i teška Grupa A u kojoj su Australija, Vels, Fidži i Urugvaj, a samo po dva tima iz svake grupe mogu dalje u nokaut fazu.

Rang lista najboljih selekcija

Favorit broj tri je Irska, koja je osvojila poslednja dva Kupa šest nacija, ali je imala slab učinak na minulim prijateljskim mečevima tokom priprema za Svetski kup. Takođe, problem Iraca je i istorija, jer nikada nisu došli do polufinala...

Australija, koja ima takođe dobar tim, prikazala je u proteklom periodu sasvim solidnu igru. Popularni Valabisi su savladali Novi Zeland, Argentinu i dvostrukog svetskog šampiona Južnu Afriku, ali su i propisno olupani u Oklendu u finalu Bledslou kupa od strane svojih velikih tasmanijskih rivala.

Videćemo i šta može Francuska, finalista poslednjeg Svetskog kupa. Imaće Galski petlovi problem da ponove tu herojsku 2011.godinu kada su igrali četvrto finale u istoriji, a nikada nisu osvojili trofej. Plavi su uvek opasni kada im se najmanje nadate, uostalom pitajte favorizovani tim Novog Zelanda iz 1999. godine koji je pretrpeo katastrofu u polufinalu na Tvikenhajmu.

2. Koje igrače treba gledati na Svetskom kupu?

Povrede su druga strana medalje na Svetskom kupu u ragbiju i mnoge zvezde ovog sporta nisu imune na njih. Vels je, na primer, opterećen povredama ključnih asova Leja Halfpenija i Risa Vebersa, koje su zaradili u prijateljskim utakmicama.

Ali biće mnogo talenata i majstora ragbija na ovom šampionatu.

Ekipa Novog Zelanda stiže sa četvoricom igrača koji su osvajal ititule najboljih ragbista sveta – kapiten Riči Mekou (2006, 2009, 2010), vodeći po broju postignutih poena Karter (2005, 2012), Keran Red (2013) i Broudi Retalik (2014) – jaki su u svim linijama tima.

Obratite pažnju i na Džulijana Savea, Vaisakea Naholoa i novajliju Nehea Milner-Skudera, koji će sigurno biti među najefikasnijim igračima turnira. Sve njih predvodiće Mekou – poznat od nadimkom „Gospodin Ragbi“ – koji je 2011. igrao nokaut fazu s polomljenom nogom, a trenutno je u 34. godini ragbista s najviše nastupa (142) na internacionalnoj sceni.

Zvezda šampionata: Riči Mekou

Australijanac Izrael Folou takođe ume da digne publiku na noge, ovaj fulbek izaziva pomamu kada s loptom u rukama započne sprint duž aut-linije. Genijalnost Vilija le Rua donosi iskru u kreativnom i kvalitetnom timu Južne Afrike, a biće glavni adut ove selekcije uz borbenog Duena Vermeulena, popularnog Ovna, koji se vraća na teren nakon operacije vrata.

Sa severne hemisfere, krilo Velsa Džordž Nort i Irac Džonatan Sekston trebalo bi da impresioniraju. U Nortu Velšani imaju jednog od najefikasnijih ragbista, a uprkos problemima s povredama u poslednje vreme, i dalje je na nivou, dok je Sekston verovatno najbolji „otvarač“ (organizator linije napada) na svetu.  

3. Gde se igraju utakmice Svetskog kupa?

Tvikenhajm, dom engleskog ragbija, biće centar celog šampionata i poprište najznačajnijih obračuna, otvaranja, oba polufinala i naravno finala. Inače, ovaj stadion vam je poznat i kao mogući novi dom Čelsija kada počne renoviranje Stamford Bridža.

Dom engleskog ragbija: Tvikenhajm

Stadion sa 81.605 sedišta bio je domaćin prvog ragbi meča još 1909. godine i predstavlja najveći ragbi stadion na svetu poznat pod nadimkom „HQ“. Nalazi se u jugozapadnom Londonu i na njemu će se igrati čak 10 utakmica predstojećeg Svetskog kupa.

Milenijum stadion u Kardifu, domaćin finala Svetskog kupa 1999. godine kada je otvoren, biće domaćin osam utakmica, uključujući dva četvrtfinala. I ovaj stadion je jedan od najznačajnijih ragbi hramova. S kapacitetom od 74.154 nacionalni stadion Velsa je drugi najveći sportski objekat, a ima i pokretni krov. 

Londonski Olimpijski park, koji poslednjih godina pretvoren u višenamenski objekat, biće domaćin pet utakmica Svetskog kupa sa kapacitetom 54.000 gledalaca. Ovaj stadion će u sezoni 2016/2017 postati novi dom Vest Hema, a istovremeno je i atletski centar Velike Britanije.

Ragbi će se igrati i na legendarnom Vembliju, kapaciteta 90.000 gledalaca, domu engleskog fudbala, koji će biti domaćin dva meča grupne faze. Ostali stadioni fudbalskih klubova na kojima će se igrati mečevi Svetskog kupa su i stadioni Mančester Sitija, Lestera, Njukasla, Aston Vile, Lidsa, Brajtona i MK Donsa, koji će biti domaćini mečeva grupne faze.

4. Kolika se lova okreće na ovom Svetskom kupu?

Iako ne može da parira fudbalu ili Olimpijadi, isplati se organizovati Svetski kup u ragbiju. Očekuje se da će se skoro 1.500.000.000 evra sliti u kasu Ujedinjenog Kraljevstva samo tokom 44 dana šampionata, a prema studiji koju su kreirali organzatori Svetskog kupa 2015, od celog takmičenja zaradiće čak 3.000.000.000 evra!

S obzirom na to da je turnir organizovan od Brajtona na jugu do Njukasla na severu, i da se održava u 11 gradova, svi će imati koristi, ako se zna da je organizacija turnira uslovila otvaranje čak 41.000 novih radnih mesta.

Ludi navijači su sastavni deo ragbija

Svi gradovi domaćini preuzeli su na sebe obavezu da poboljšaju transportnu infrastrukturu u koju je uloženo 115.000.000 evra. Takođe, očekuje se porast broja gledalaca iz inostranstva, a pretpostvaka je da će oko 500.000 posetilaca ostaviti u britanskoj kasi 1.100.000.000 evra.

5. Može li ragbi da nam donese uzbuđenja?

Itekako! Dosadašnji svetski kupovi u ragbiju podarili su nam nekoliko magičnih trenutaka nakon kojih niko nije ostao ravnodušan prema ovom sportu. Još od kada je ustanovljen 1987. godine, šampionat sveta je bio mesto na kome smo gledali dominaciju jednog čoveka (potražite na internetu kako je Džona Lomu sam razbio Engleze 1995) ili legendarni povratak (pobedu Francuza nad Novim Zelandom 43:31 daleke 1999. godine).

Možda najdramatičniji potez bio je drop-gol Džonija Vilkinsona u poslednjem minutu produžetka koji je Englezima doneo titulu šampiona sveta 2003.godine. Inače, taj šut je izveo slabijom desnom nogom, a pre toga je promašio nekoliko sličnih pokušaja.

Verovatno najnezaboravniji trenutak u istoriji Svetskog kupa u ragbiju zbio se u finalu 1995.godine. Domaćin Južna Afrika, debitant na turniru, uspela je da savlada favorizovani Novi Zeland sa 15:12, ali je to samo jedna strana priče. 

Aparthejd u državi samo što je bio okončan nekoliko godina ranije, i Nelson Mandela, koji je proveo 27 godina u zatvoru za to vreme, postao je prvi tamnoputi predsednik. 

Dres popularnih Springboksa za mnoge tamnopute Južnoafrikance godinama je bio simbol vladavine belaca. Opet, nakon insistiranja na promociji gesla „Jedan tim, jedna država“ kao slogana šampionata, Mandela je izašao na teren upravo u ovom zeleno-žutom dresu da preda trofej Veba Elisa kapitenu Fransoi Pijenaru

Istorijski momenat: Susret Mandele i Pijenara

Bio je to trenutak koji niko nije zamišljao godinama unazad.
„Hvala vam za sve što ste uradili za našu zemlju“, rekao je Mandela Pijenaru, ali je odgovor ragbiste predsedniku bio još prijatniji: „Gospodine predsedniče, to je ništa u poređenju sa onim što ste vi uradili za našu zemlju.“


SVI DOSADAŠNJI ŠAMPIONI

1987. Novi Zeland

1991. Australija

1995. Južna Afrika

1999. Australija

2003. Engleska

2007. Južna Afrika

2011. Novi Zeland


NA KOGA DA SE KLADITE?

Nakon što smo vam, nadamo se, približili Svetski kup u ragbiju, probaćemo ukratko da vas upoznamo i s takmičenjem u preliminarnoj fazi i kvalitetom timova. Naravno, kladionica MOZZART tradicionalno nudi kvote za klađenje ljubiteljima ragbija, pa će svi imati prilike da unovče svoje poznavanje ovog sporta u danima koji slede.

U prvoj fazi takmičenja, 20 timova podeljeno je u četiri grupe od po pet timova. Igra se po jedan meč, svako sa svakim, a po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe prolaze u četvrtfinale.

GRUPA A: Engleska, Australija, Vels, Fidži, Urugvaj

PROGNOZA: Prednost domaćeg terena i odlična forma u proverama s Velsom i Australijom prethodnih nedelja trebalo bi da donese Englezima prvo mesto u ovoj grupi. Pobednička tradicija u međusobnim okršajima na velikim takmičenjima koju Australijanci imaju u odnosu na Vels trebalo bi da znači i da će se Valabisi ušunjati na poziciju broj dva i proći u nokaut fazu ispred Ostrvljana, dok će Fidži verovatno savladati Urugvaj u direktnom duelu i izbeći poslednje mesto u grupi.

GRUPA B: Južna Afrika, Škotska, Samoa, Japan, SAD

PROGNOZA: Južna Afrika,favorit u ovoj grupi, sigurno ćebiti ubedljivo prva, jer nema konkurenciju. Dosta će i vremenske prilike uticati na ishod u ovoj grupi, pa tako može lako da se desi da kišno i klizavo veče u Njukaslu donese prednost Škotskoj, koja bi trijumfom nad Samoom mogla da se iznenađujuće ušunja na poziciju broj dva i prođe u nokaut fazu. Japan će sigurno savladati Amerikance u borbi za četvrto mesto u grupi.

GRUPA C: Novi Zeland, Argentina, Tonga, Gruzija, Namibija

PROGNOZA: Novi Zeland će ubedljivo trijumfovati u ovoj grupi, i to tako što će već u prvom meču pregaziti Argentinu, a sa ostalima više trenirati do starta četvrtfinala. Argentina ćetakođe biti prejaka za Tongu, dok će Gruzija morati da se izbori za četvrto mesto protiv neugodne Namibije, iako će prethodno dobro namučiti Tongu.

GRUPA D: Irska, Francuska, Kanada, Rumunija, Italija

PROGNOZA: Realno je očekivati da Irska prođe dalje kao prvoplasirana ispred Francuske, i to nakon laganih uvodnih trijumfa nad Kanadom, Rumunijom i Italijom. Ipak, neće biti lako. Ozbiljan rival će im biti Francuska, a problem za Irsku je i činjenica da će imati tri dana manje za odmor pred odlučujući okrašaj sa Galskim petlovima (11. oktobra). Eto, prilike da tu tražite iznenađenje...

FOTO: Action Images


tagovi

Stjuart LankasterStiv HansenRiči MekouRagbiOl BleksiNovi ZelandIrskaFrancuskaEngleskaDžordž NortDžonatan SekstonAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara