Podvukli smo crtu: Zvezda pet, Partizan četiri, Vojvodina tri...

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.06.23. | 18:37

Na sezonu je spuštena zavesa, a crveno-beli su osvojili najviše trofeja u Srbiji. Jedini evropski podigli su Novosađani, dok su crno-beli odbojkaši najdominantniji kolektiv u domaćim okvirima

Otegla se sezona kao gladna godina, majstoricom u finalu ABA lige je završena. Lopta konačno miruje u pet muških najpopularnijih sportova u Srbiji (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo) i vreme je da se podvuče crta.

Godinu je obeležila četvrtfinalna serija Evrolige između Partizan Mozzart Beta i Real Madrida, pamtiće se i da je Vojvodina posle dve decenije i kusur podarila evropski trofej srpskom rukometu, kao i da je Novi Beograd opet bio nadomak titule u Ligi šampiona. Kao i da će Srbija prvi put imati dva tima u Ligi šampiona (direktno u grupnu fazu plasirala se Crvena zvezda, dok će TSC igrati u kvalifikacijama).

Izabrane vesti

Ipak, najbitniji su pehari, oni imaju najveću težinu. Po njima se meri uspešnost jedne sezone. Poslednji utisak biva najjači, proslavili su Partizanovi navijači osvajanje prve regionalne titule posle decenije posta i agonije, vratili su se crno-beli na jadranski tron i ostavili Crvenu zvezdu iza sebe. Ali, na nivou sezone u pet najpraćenijih muških kolektivnih sportova više razloga za radost i zadovoljstvo imali su – crveno-beli.

Sportsko društvo Crvena zvezda bogatije je za pet trofeja, nijedno drugo nije ih skladištilo u vitrine u toj meri. Pre dve godine ispisana je istorija, prvi put su fudbaleri i košarkaši u istoj sezoni osvojili duple krune. Taj tren nastavljen je i minule sezone, a prelio se i na nedavno završenu. Zvezdini fudbaleri su znatno pre kraja plej-ofa odbranili naslov prvaka u Mozzart Bet Superligi, pridodali su i kup, a u domaćim okvirima najbolji su bili i košarkaši.

Četa Duška Ivanovića nije uspela da pridoda i regionalni trofej, zaustavila se na Žućkovoj levici i prvenstvenoj kruni, a peti pehar u Ljutice Bogdana uneli su vaterpolisti. Krajem januara su priredili iznenađenje savladavši Novi Beograd podno kalemegdanske tvrđave i to je zapravo za crveno-beli kolektiv bio prvi trofej u sezoni.

Zvezda ih je podigla pet, Partizan jedan manje. Kaznena ekspedicija Bojana Janića osvojila je sve što se osvojiti može. Ove godine u Srbiji nije bilo dominantnijeg kolektiva od muške odbojkaške sekcije crno-belih. Sve je počelo sa peharom Superkupa, nastavljeno je uzimanjem trofeja u Kupu Srbije, da bi kruna bila detronizacija Vojvodine u šampionatu. Zlatnim slovima ostaće upisano Janićevo ime i njegovih izabranika u crno-belim knjigama, a sezonu je feštom zapečatila ekipa Željka Obradovića.

Dočekao je Partizan Mozzart Bet sedmu titulu u ABA ligi, po ko zna koji put oborio rekord sezone po poseti u Areni i, ipak, kvalitetnu sezonu krunisao na najbolji način. Nije mu pehar još jedanput iskliznuo iz šaka. Ujedno je to bi i šesti trofej za tri srpska kluba kojima je Mozzart sponzor (dva FK Crvena zvezda, tri RK Vojvodina i jedan KK Partizan Mozzart Bet).

Dobar deo trofeja pokupili su večiti rivali, ali u rukometu, kao ni prethodnih sezona, ništa nisu mogli Vojvodini. Novosađani su neprikosnoveni vladari, punu deceniju su najdominantniji srpski klub. A, ova godina je zasigurno najbolja u klupskoj istoriji. Superkup je otišao u Šabac, Vladan Matić je sa Metaloplastikom uhvatio na krivoj nozi Lale, ali je nakon toga sve proteklo u znaku tima sa Slane bare. Titula, kup i kao šlag na torti – trofej EHF kupa.

Vojvodina je jedini srpski klub koji je u sezoni na zalasku bio na krovu Evrope. Jeste trećerangirano takmičenje, ali je veliki uspeh za srpski rukomet. Novi Beograd bio je blizu, pobeda ga je delila od titule u Ligi šampiona, međutim, opet su mu Pro Reko i Sandro Sukno “ukrali” snove, pa je ostao samo na zvanju prvaka Srbije.

FUDBAL

Prvenstvo: Crvena zvezda

Kup: Crvena zvezda

KOŠARKA

Prvenstvo: Crvena zvezda

Kup: Crvena zvezda

ABA liga: Partizan Mozzart Bet

RUKOMET

Prvenstvo: Vojvodina

Kup: Vojvodina

Superkup: Metaloplastika

EHF kup: Vojvodina

ODBOJKA

Prvenstvo: Partizan

Kup: Partizan

Superkup: Partizan

VATERPOLO

Prvenstvo: Novi Beograd

Kup: Crvena zvezda


tagovi

FK Crvena zvezdaKK Crvena zvezdaVK Crvena zvezdaFK PartizanKK PartizanOK PartizanRK VojvodinaVK Novi BeogradMetaloplastika

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara