Novak Đoković, vaterpolisti i odbojkašice (©Reuters)
Novak Đoković, vaterpolisti i odbojkašice (©Reuters)

Projekcije za Pariz: Novi rekord Srbije po broju medalja, Amerikanci bez premca

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 17:31

U Tokiju su srpski sportisti osvojili devet odličja, prema procenama sada će čak 12

Nepunih pet meseci ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu i ceremonije na reci Seni. Najveća planetarna smotra održaće se od 26. jula do 11. avgusta, broj srpskih sportista koji su ostvario normu, odnosno ispunio kvotu, raste uz dana u dan, a i projekcije su izuzetno povoljne.

Uzimajući u obzir rezultate tokom prethodne dve i po godine, na planetarnim i kontinentalnim šampionatima, procena kompanije Nielsen Gracenote, koja se bavi istraživanjima u sportu, ali i drugim sferama, takva je da će Srbija u Gradu svetlosti postaviti novi rekord po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama.

Izabrane vesti

Srpski sportisti su u Tokiju podigli lestvicu u odnosu na Rio de Žaneiro, kada su se vratili sa osam medalja. Jedna više osvojena je na Dalekom istoku, a brojka u Parizu trebalo bi da bude osetno veća. Projekcije su takve da će Srbija doći do čak 12 medalja. Takva je procena na današnji dan, sasvim moguće da će brojka biti i uvećana, jer će se podaci ažurirati od takmičenja do takmičenja u narednim nedeljama i mesecima, a na koncu će jedino merilo biti – teren, borilišta i plivališta.

Igre u Tokiju, Riju i Londonu pokazale su da Srbija može da računa na medalje u streljaštvu i borilačkim disciplinama, samo neki od aduta u pojedinačnim sportovima biće Novak Đoković i Ivana Španović, dok su u kolektivnim vizu izvadili košarkaši, odbojkašice, basketaši, košarkašice, vaterpolisti...

Ivana Španović (©Reuters)Ivana Španović (©Reuters)

Prognoze kompanije Nielsen Gracenote zasnovane su na temeljnim i višegodišnjim istraživanjima, i po njima bi Srbija trebalo da bude plasirana između 11. i 20 mesta. Sa srpskim sportistima iz regiona bi trebalo da mogu da se nose samo Mađari, kojima se predviđa 18 medalja. Od ostalih zemalja iz komšiluka niko nije ni u top 30.

Što se tiče najvećih sportskih sila, Amerikanci će biti bez premca. Na tom polju se ništa neće menjati. Iz Tokija su se vratili sa 113 medalja, sada bi čak 121 put trebalo da se nađu na pobedničkom postolju. Predviđanja su takva da će Kinezi uzeti 85 odličja, četir manje nego u Japanu, ali da će po broju zlatnih medalja biti izjednačeni sa Amerikancima – 37. Britanci bi sa 65 ukupno trebali da budu treći u generalnom poretku, a najboljih deset kompletirali bi: Japan (53), Francuska (52), Italija (47), Australija (46), Nemačka (43), Holandija (39) i Južna Koreja (39).

Francuzi bi u potpunosti trebalo da iskoriste činjenicu da su domaćini Olimpijskih igara i ostvare najveći skok, pošto su u Tokiju osvojili ’samo’ 33 medalje. Takve su prognoze, a šta će biti realnost – ostaje da se vidi. Što važi za njih, važi i za Srbiju. I nije zanemarljivo što su iz projekcija isključeni ruski i beloruski sportisti.

Ortkako na Olimpijskim igrama nastupamo samostalno, srpski sportisti osvojili su sve skupa 24 medalje. U Pekingu tri (jedno srebro i dve bronze), u Londonu četiri (jedno zlato, jedno srebro i dve bronze), u Rio de Žaneiru osam (dva zlata, četiri srebra i dve bronze), a u Tokiju devet (tri zlata, jedno srebro i pet bronzi).

OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU:

Milorad Čavić (plivanje) – srebro

Novak Đoković (tenis) – bronza

Vaterpolisti – bronza

OLIMPIJSKE IGRE U LONDONU:

Milica Mandić (tekvondo) – zlato

Ivana Maksimović (streljaštvo) – srebro

Andrija Zlatić (streljaštvo) – bronza

Vaterpolisti – bronza

OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE ŽANEIRU:

Davor Štefanek (rvanje) - zlato

Vaterpolisti – zlato

Tijana Bogdanovič (tekvondo) – srebro

Marko Tomićević, Milenko Zorić (kajak i kanu) – srebro

Odbojkašice – srebro

Košarkaši – srebro

Ivana Španović (atletika) – bronza

Košarkašice – bronza

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU:

Milica Mandić (tekvondo) – zlato

Jovana Preković (karate) – zlato

Vaterpolisti – zlato

Damir Mikec (streljaštvo) – srebro

Tijana Bogdanović (tekvondo) – bronza

Milenko Sebić (streljaštvo) – bronza

Zurab Datunašvili (rvanje) – bronza

Odbojkašice – bronza

Basketaši – bronza


tagovi

Olimpijske igre 2024Olimpijske igrevaterpolo reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Srbiježenska košarkaška reprezentacija SrbijeNovak ĐokovićIvana Španović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara