Dušan Mandić (©AFP)
Dušan Mandić (©AFP)

Protivnici više neće skupljati u odbrani: Povratkom Mandića ceo tim na dobitku, pogotovo centri

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.12.23. | 08:56

Pride će na Nikoli Jakšiću i Strahinji Rašoviću, najboljem strelcu Svetskog prvenstva, biti manje opterećenje

Do mile volje su protivnici na Svetskom prvenstvu u Fukuoki mogli da skupljaju u odbrani, povlače se i usmeravaju srpske napade ka nezgodnoj strani, jer olimpijski šampion imao je dimenziju manje – bio je bez levorukog šutera. Na novoj smotri, ovoga puta kontinentalnoj, rivali će tu taktiku moći da izbiju iz glave.

Srbija je pre šest meseci odletela za Japan bez ijednog levorukog šutera, Dušan Mandić preskočio je reprezentativno leto i selektor Uroš Stevanović morao je da se dovija i modifikuje igru u napadu. Ogroman teret pao je na pleća Nikole Jakšića i Strahinje Rašovića, gro akcija završavao je pomenuti tandem sa levog boka. U Zagrebu će na njima biti daleko manje opterećenje, a od povratka Dušana Mandića na dobitku će biti ceo tim, pogotovo centri.

Izabrane vesti

Zbog negdostatka igrača koji puca levom rukom, protivnici su u Fukuoki povlačili odbranu, dopuštali su Vuku Milojeviću i Filipu Jankoviću da se zavuku duboko, skoro do stative, i pokrivali su igrače na dva metra, te jednim okom pratili kretnje Strahinje Rašovića, najboljeg strelca Svetskog prvenstva na drugoj stativi. Ostavljali su poprilično prostora Đorđu Vučiniću da šutira sa distance, išli su na kontrolisani rizik.

Italijanima je malo nedostajalo da se usmeravanje isplati, maestralan pas Marka Radulovića sa zgodne strane i egzekucija Nemanje Ubovića odveli su meč u peterce, gde je olimpijski šampion slomio ekipu Alesandra Kampanje. Ali, koliko je srpskoj vaterpolo reporezentaciji na Svetskom prvenstvu nedostajao Dušan Mandić ili neko poput njega ko bi jednim cimom primorao čuvara da izađe visoko, videlo se u polufinalu protiv Grka, pa i kasnije u borbi za bronzu sa Špancima.

Na Evropskom prvenstvu će protivnici moći da zaborave na skupljanje, jer sa klasnim šuterom, koji spada među najbolje na svetu, igra Srbije imaće drugačije obrise. Biće uspostavljen balans, tas na vagi biće u ravnoteži, što će na levom krilu otvarati više prostora Strahinji Rašoviću, kao i Nikoli Jakšiću ili Radomiru Drašoviću da kreiraju napade.

I za centarsku liniju će povratak bombardera iz Boke Kotorske biti veliki plus, jer odbrana suparnika u eliminacionoj fazi neće biti postavljana nisko, biće više prostora za ulazna dodavanja ka Nemanji Uboviću, Đorđu Laziću i Nemanji Vicu. Pride ni Dušanu Mandiću, kao ni Savi Ranđeloviću i ostatku bekova nije strano da se spuste kod stative i naprave pometnju.

Definitivno je Srbija jača na Evropskom prvenstvu nego lani na Dalekom istoku, gde je zauzela četvrto mesto na planetarnom šampionu. Igra u napadu bi trebalo da bude raznovrsnija, Dušan Mandić je u kapici Ferencvaroša tresao mreže na različite načine i iz svih pozicija, imao veliki broj asistencija – jedna mu nedostajala za dvocifren učinak u grupnoj fazi – i obavljao veliki posao u defanzivi.

Takva njegova izdanja biće neophodna Srbiju u Zagrebu da bi se domogla prve medalje od Olimpijskih igara u Tokiju.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićNemanja UbovićĐorđe LazićNemanja Vico

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara