Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)
Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)

Računica jasna: Pobeda donosi Olimpijske igre, četvrtfinale i izvesno derbi sa Hrvatskom

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.02.24. | 10:31

Srbija bi u slučaju neuspeha protiv Amerikanaca, to jeste neosvajanja nijednog boda, imala međukorak do Pariza

Pred poslednje kolo grupne faze Svetskog prvenstva srpski vaterpolisti se nalaze u situaciji kakvu su priželjkivali, računica je jasna: pobeda protiv Amerikanaca (15.30, RTS1, Arenasport P2) donosi plasman na Olimpijske igre i direktnu prohodnost u četvrtfinale planetarnog šampionata. Nužno ne mora ni trijumf, jer i nerešen ishod na kraju osnovnog dela i jedan siguran bod, ma kako se završili peterci, ostavio bi Delfine na prvoj poziciji.

Sve se manje-više iskristalisalo uoči odlučujućih utakmica grupne faze, jedino što Srbija ne sme jeste da – izgubi pre peteraca. U slučaju da ne osvoji nijedan bod, imala bi međukorak do vize i Pariza, morala bi da prođe kroz baraž za četvrtfinale, gde bi je sačekala Rumunija. Olimpijski šampion će danas znati na čemu je, da li je ispunio primirani cilj i kakav će mu biti put do završnice. A, i tu je skoro sve čisto.

Izabrane vesti

Ne samo da prvo mesto donosi mesto u avionu za Grad svetlosti i nekoliko dana više za pripremu četvrtfinala, nego izvesno i derbi sa Hrvatskom. Teško je i zamisliti scenario u kome će Španija u poslednjem kolu krahirati i biti ta koja ide u baraž. U njemu će Barakude biti veliki favoriti, bilo da im protivnik bude Brazil ili Kina, pa se El Klasiko ‘crta’ u četvrtfinalu.

Ali, da bi do njega i došlo, za početak će ekipa Uroša Stevanovića morati da odbrani prvu poziciju od Amerikanaca.

Dejan Udovičić je ‘pustio korenje’ u američkom vaterpolu, jače od jedne decenije je selektor i u tom intervalu je uspeo da smanji jaz za evropskim reprezentacijama. Amerikanci i dalje nemaju medalju na planetarnim šampionatima, međutim, sve manje zaostaju za ‘velikom sedmorkom’ i zenit bi trebalo da dostigne kroz četiri godine na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Amerikanci su ciljano poslali reprezentativce u evropske klubove, dobar deo tima igra na Starom kontinentu: Maks Irving u Breši, Hanes Dobe u dubrovačkom Jugu, a Ben Halok, jedan od najdominantnijih centara današnjice, član je Pro Reka. Upravo je igrač ‘vaterpolo Galaktikosa’ glavni adut američkog tima, do sada je sidraš aktuelnog prvaka Lige šampiona na Svetskom prvenstvu u Dohi dao sedam golova i iznudio isto toliko isključenja, a kako će pravdu deliti slovanački arbitar Margeta i grčki Stavridis, za očekivati je da bekovi oba tima sakupe veliki broj ličnih grešaka i budu pod ogromnim opterećenje.

Maks Irving u sredini (©Reuters)Maks Irving u sredini (©Reuters)

Pored trija Ben Halok – Hanes Dobe – Maks Irving, bitnu ulogu u američkom timu imaju bek Luka Kupido, nekadašnji Partizanov igrač Aleks Bouven, koji je Crnogorcima dao šest golova, ali mu je Petar Tešanović skinuo dva peterca, te Džoni Huper. Istakao se protiv Japanaca sa šest pogodaka, a do sada je od osam plivanja za loptu izgubio samo jedanput.

Amerikanci su do sada uglavnom individualnim rešenjima dolazili do gola. Aleks Bouven je prednjačio po tom pitanju, a iz drugog plana je Rajder Dod znao da potegne. Dva puta je uhvatio na spavanju crnogorske vaterpoliste. Većinu golova na šampionatu dali su iz pozicionih napada i nisu imali previše onih sa igračem više. Jače od polovine isključenja protivnika iznudio je Ben Halok, međutim, procenat realizacije tih napada kod ekipe Dejana Udovičića nije bio na zavidnom nivou. Mizernih 20 odsto protiv Ajkula i ispod 50 odsto u duelu sa Japancima.

Znatno više prikazala je Srbija do sada, individualni kvalitet jeste na njenoj strani. Nikada od Amerikanaca nije izgubila na planetarnim šampionatima, ali da će glat do četvrtfinala – neće. Moraće da rudari za pobedu. Uostalom, poraz od Amerikanaca na Svetskom kupu igranom prošlog leta u Los Anđelesu dovoljno je upozorenje da odnos snaga nije kao nekada.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

Australija – Južna Afrika 29:7

Španija – Hrvatska 10:6

Petak

11.30: (1.85) Australija (hen 7,5) Španija (1.85)

14.00: (1.85) Južna Afrika (hen 20,5) Hrvatska (1.85)

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

Francuska – Kina 16:9

Grčka – Brazil 23:4

Petak

17.00: (1.05) Grčka (16.0) Francuska (12.0)

18.30: (1.60) Brazil (8.00) Kina (2.95)

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

SAD – Japan 18:5

Srbija – Crna Gora 14:8

Petak

Crna Gora – Japan 13:11

15.30: (1.35) Srbija (8.00) SAD (4.50)

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

Kazahstan – Rumunija 3:25

Mađarska – Italija 9:9, petercima 6:5

Petak

Kazahstan – Mađarska 1:28

Rumunija – Italija 10:16

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aleks BouvenBen HalokDejan UdovičićSvetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaUroš StevanovićLuka KupidoMaks IrvingRajder DodHanes Daube

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara