Aljoša Mačić (©European Water Polo Championship 2024)
Aljoša Mačić (©European Water Polo Championship 2024)

Razrešena još jedna dilema: Crna Gora sa Srbijom u grupi na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.01.24. | 21:23

Ajkule će igrati sa Grcima za peto mesto u Zagrebu, dok će Delfinima rival biti Rumunija

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Što se tiče plasmana na Olimpijske igre – tek će kuvati. Španija ili Hrvatska će preko Evropskog prvenstva obezbediti vizu, pobednik će u Zagrebu odneti sve. Preostala četiri upražnjena mesta biće popunjena na Svetskom prvenstvu u Dohi, a Crna Gora je pobedom nad Rumunijom od 18:11 odabrala da bude u grupi sa – Srbijom.

Izabrane vesti

Na Evropskom prvenstvu neće doći do balkanskog derbija, ali zato u Dohi hoće. Crna Gora se smestila u grupu sa olimpijskim šampionom, Amerikancima i Japancima. Protiv Srbije će na planetarnom šampionatu igrati u drugom kolu, a najbolji će direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani kroz baraž pokušati da se domognu mesta među najboljih osam i tako izvesno ispune normu za Pariz.

Mađarska, Grčka, Francuska i Španija ili Hrvatska neće brinuti o olimpijskoj vizi u Dohi. Već će je imati u džepu. A, glavni favoriti da je tamo obezbede biće upravo poraženi iz finala Evropskog prvenstva, Italija, Srbija i Crna Gora. Ako se gleda striktno kvalitetet, toj osmorci evropskih reprezentacija je i mesto na Olimpijskim igrama.

Potencijalno bi Rumuni nekome mogli da pokvare planove. Napredovali jesu, prijatno su iznenadili u Zagrebu plasmanom među osam najboljih, međutim, sa Špancima nisu mogli da igraju. Doživeli su debakl. Bili su za nijansu konkurentniji protiv Crne Gore, ali bezmalo sve vreme u zaostatku, ako se izuzme furiozan početak. Mlako su izabranici Vladimira Gojkovića ušli u meč, dopustili portivniku da za tili-čas postigne tri gola i potom okrenuli list.

Rumuni su imali nemalu prednost, no nisu je sačuvali ni do kraja prve deonice. Vlado Popadić, Vasilije i Đuro Radović su udruženim snagama okrenuli vodu na crnogorsku vodenicu i u tom smeru tekla do poslednjeg zvižduka. Raznovrsna je bila Crna Gora u napadu, završavala ih i preko centra Miroslava Perkovića, ali i igrača iz spoljne linije. Stefan Vidović prvi je zatresao mrežu sa preko šest metara, sa krila su efikasni bili Đuro Radović i Dušan Matković.

Kao i tokom većeg dela turnira, Rumuni su se oslanjali na najboljeg strelca – Vlada Luku Georgeskua. Bio je pretnja u šutu sa distance, dok je Silvijan Kolodrovski crnogorskoj odbrani napravio štetu sa centarske pozicije. Na taj duo moraće pažnju da obrate i srpski reprezentativci, pošto ih poslednjeg dana Evropskog prvenstva očekuje meč sa Rumunijom za sedmo mesto, dok će Crna Gora za peto igrati sa Grcima.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

POLUFINALE

Nedelja

Španija – Italija 7:4

Mađarska – Hrvatska 8:11

RAZIGRAVANJE

Nedelja

Srbija – Grčka 10:12

Rumunija – Crna Gora 11:18



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Rumunijevaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluEvropsko prvenstvo u vaterpoluVladimir GojkovićĐuro RadovićPetar TešanovićVasilije RadovićDušan MatkovićMiroslav PerkovićVlad Luka Georgesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara