Reprezentativci Novog Zelanda digli glas: Vrednost All Blacks neprocenjiva

Vreme čitanja: 2min | pon. 29.03.21. | 17:01

Američki investicioni fond nije dobrodošao kao suvlasnik komercijalnih prava nacionalne ragbi unije

Ragbi reprezentativci Novog Zelanda, verovatno najčuvenijeg nacionalnog tima u ovom sportu digli su glas protiv prodaje manjinskog paketa komercijalnih prava Ragbi unije Novog Zelanda (NZR).

Američka kompanija Silver Lake punudila je 330.000.000 američkih dolara za kupovinu 15 odsto udela u All Blacks koji su procenjeni na neverovatnih 2.200.000.000.

Izabrane vesti

"Zaključili smo da nećemo da damo odobrenje za restrukturiranje i prodaju koje je predložio NZR i verujemo da o tome treba da vas obavestimo. Odluka da se ne odobri prodaja manjinskog udela u NZR doneta je posle pažljivog razmatranja od strane Odbora NZRPA. Svi ovi ciljevi mogu da se postignu pristupom mnogo jeftinijem kapitalu, nastavkom stvaranja zasebnog komercijalnog dela, zapošljavanjem i podsticanjem talenata svetske klase i direktnim angažovanjem pružalaca sportskih usluga. Znamo da bi mnogim igračima, a verujemo i mnogim drugim Novozelanđanima bilo neprijatna pomisao NZR da proda imovinu koja donosi prihod, koja se delom oslanjala na kulturnu baštinu za koju smatraju da se ni u kom slučaju nije na prodaju", navodi se u pismu koje su potpisali kapiten reprezentacije Sem Kejn, njegovi saigrači iz nacionalnog tima Eron Smit, Sem Vajtlok, Dejn Kols, predsednik i izvršni drektor Asocijacije igrača (NZRPA) Dejvid Kirk i Rob Nikol, kao kapiten ženske selekcije u ragbiju 7 Sara Hirini i njega reprezentativna drugarica Selika Vinijata.

Konačna odluka da li će tih 15 odsto akcija preći u ruke privatnog investiocionog fonda koji ima pozamašno suvlasništvo u velikim svetskim kompanijama.

All Blacks su uz južnoafričke Antilope jedina reprezentacija koja je tri puta bila svetski šampion, ali i jedina koja ima sedam medalja sa planetarnih skupova okitila medaljom. Uz tri zlata, osvojila je isto toliko bronzi, kao i jedno srebro.


tagovi

ragbiNovi Zeland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara