Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Ruska haubica najveći adut Hrvatske u derbiju, glavni zadatak Srbije neutralisanje Harkova

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.06.22. | 11:30

Levoruki šuter do sada je dao 13 golova, prosečno postiže više od tri gola po meču i svaku drugu loptu šalje u mrežu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Ivica Tucak najavio je balkanski derbi kao “odlazak u rat”, bazen “Alfred Hajoš” bojno polje i toliko puta viđene bitke. Obe selekcije imaće specijalne operacije za neutralisanje najboljih šutera, zlatnih levica, a srpska može poneti naziv “Pad Harkova”. Preciznije procenata šuta ruskog bombardera, koji od starta Svetskog prvenstva unosi nemir u protivničke odbrane. 

Izabrane vesti

Hrvatska i Konstantin Harkov su savršen spoj, kliknuo je levoruki ruski vaterpolista na prvu sa saigračima, lako se prilagodio u novoj sredini i dobio je priliku da debituje na Svetskom prvenstvu. Jedan je od osmorice koji su se prvi put predstavili na planetarnoj smotri, a brojke su mu impozantne. U proseku svaka druga lansirana lopta iz topa u levoj ruci Konstantina Harkova cepa mrežu, dao je 13 golova i profilisao se kao prva violina Hrvata. Vredelo je čekati papire godinu dana. 

Kao što će Ivica Tucak pokušati da poništi Dušana Mandića i otera ga od gola, tako će fokus srpske odbrane biti na naturalizovanom Rusu u El Klasiku. Biće zanimljivo videti na koji način će olimpijski šampion na Margit Sigetu braniti najproduktivnijeg igrača Hrvatske i za kakvu će se taktiku opredeliti. Da li će Harkovu biti dopušteno da se ispucava i tako se krene u svestan rizik ili će biti striktno markiran... 

Nije previše vremena bilo potrebno Harkovu da oseti kako dišu Barakude, jer iako nije mogao da igra za nju dok mu FINA nije dala zeleno svetlo, unapređivao se kroz hrvatski sistem. Tri godine je Rus bio član zagrebačke Mladosti, a u nedavno završenoj sezoni je nosio kapicu splitskog Jadrana. U Hrvatskoj se oseća kao svoj na svome, upoznao se sa reprezentativcima i od prvih dana preuzeo vodeću ulogu. 

“Dugogodišnji boravak u hrvatskim klubovima mi je puno pomogao da se adaptiram na sistem igre i lakše uklopim u reprezentaciju. Pola ekipe i više upoznao sam kroz igranje u Zagrebu i Splitu, upoznao sam se sa njihovim navikama, igrom i uopšte mi nije bilo teško da se prilagodim ovom timu i zamislima selektora. Olakšica je i što ne postoji jezička barijera, sa momcima se kapiram na prvu i sve to skupa mi pruža mogućnost da se pokažem u najboljem svetlu. Uživam dok igram za Hrvatsku, to je najbitnije”, počeo je Konstantin Harkov razgovor za Mozzart Sport

Već na prvom velikom takmičenju za Hrvatsku levoruki “ubica” iskusiće čari igranja derbija svih derbija. Toliko puta gledao je El Klasiko sa strane, kao neutralni posmatrač, a sada će biti među glavnim uzdanicama selekcije, koja je najteži protivnik Srbiji dug niz godinama. Na najvećim takmičenjima Hrvatska je pet puta uzimala meru Srbiji, poslednji put u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Tokiju. 

“Očekuje nas izuzetno teška utakmica protiv Srbije. Svi znamo kakva je to ekipa, kakav kvalitet poseduje i šta predstavljaju utakmice između Hrvatske i Srbije. Dobro sam upoznat, sada ću i biti deo tog derbija. Imamo velike ambicije i očekivanja, ali videćemo u kom smeru će meč otići i da li ćemo ostvariti željeni rezultat, a to je naravno pobeda, prolaz u polufinale i borba za medalje”. 

Sveža krv prijala je Hrvatskoj, ruskom vaterpolisti bio je potreban minimalan period da pohvata konce, zbog detaljne upućenosti u rad, a savršeno dobro mu je poznato i sa kime će imati posla u četvrtfinalu. Srpske igrače koje nije znao, upoznao je kroz regionalnu ligu u kojoj je Novi Beograd preko splitskog Jadrana stigao do istorijskog trofeja, a Harkov je u finalu dva puta zatresao mrežu šampiona. Fenomenalnim partijama izboksovao je ugovor sa Brešom za koju je potpisao na godinu dana.

“Imaju odlične igrača, opšte je poznato da je tako uvek sa njima. Možda bih izdvojio Mandića, jednog od najboljih šutera, takođe i Strahinju Rašovića. Još je tu dobrih šutera i nadam se da ćemo biti spremni i dobro postaviti odbranu kako bismo ih sveli na manji broj golova”, rekao je Rus i dotakao se još jednog derbija, koji se igra pre bitke za raspodelu odličja: 

“Srbija i Hrvatska je jedan od derbija četvrtfinala. Mađari igraju sa Italijanima, to će biti odlična utakmica, puna naboja. Možda je rano, možda i nije da se sastanemo sa Srbijom, ali takve ekipe se moraju pobediti da bismo osvojili medalju. Pre ili kasnije”. 

Na Evropskom prvenstvu održanom u Budimpešti, ali u Duna areni, Konstantin Harkov bio je najbolji strelac. Braneći boje Rusije dao je 21 gol. Osim individualnih priznanja nije osvojio ništa. U reprezentativnoj koloni stoji nula. Rusija od generacije kojoj se prišivao epitet zlatna nije profitirala, medalje su izostale i posle kraha u kvalifikacijama za Olimpijske igre prvi je Harkov odlučio da promeni reprezentaciju.

Gde je stao u Rusiji, tu je nastavio u Hrvatskoj na ličnom planu. Na debitanstkom nastupu na Svetskom prvenstvu nemilosrdno trese mreže, ali u Hrvatsku nije došao zbog toga. To je mogao i u Rusiji. Želi da osvaja medalje, kojima nije bio ni blizu. 

“Uvek može bolje, statistika nije loša, ali utiske ću sumirati kada se završi turnir. Nismo još gotovi i tek kada se Svetsko prvenstvo završi, mogu razmisliti o svom učinku. Hoću li biti zadovoljan onim što sam pružio zavisiće od toga da li će biti osvojena medalja, jer to je najvažnije. Imao sam i ranije dobre turnire, na Evropskom prvenstvu, ali ako nije ispunjen timski cilj, onda lični previše ne vredi”, zaključio je najbolji strelac Hrvatske.


tagovi

Konstantin Harkovvaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara