Šalke se povlači

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 19:36

Novosti iz sveta esporta

Slavna nemačka esport organizacija nastala od popularnog fudbalskog kluba se nakon osam godina povlači iz LoL esporta.

Šalke 04 je uradio puno toga za razvoj popuarnosti LoL esporta, i esporta generalno, kao jedan od prvih fudbalksih velikana koji su zaista ozbiljno i organizovano ušli u esport. 

Izabrane vesti

Oni su sada već davne 2016. godine kupili slot Elementsa u EU LCS ligi i privukli veliku pažnju od samog starta. Iako rezultatski nisu mogli da se nose sa vodećim ekipama kao što su G2 Esports i Fnatic, ali su do 2021. godine pružili mnogo dobrih partija u elitnoj LoL ligi, pre nego što su bili primorani da prodaju svoje mesto u takmičenju.

Nakon ispadanja fudbalskog tima iz Bundeslige organizacija je odlučila da proda LEC slot, koji je po ceni od 26.5 miliona evra kupio Team BDS.

Šalke je nastavio da se takmiči u regionalnoj nemačkoj Prime Ligi, u kojoj će se takmičiti do kraja 2024. godine, odnosno do kraja letnje sezone.

Za Šalke trenutno nastupa i jedan od najpoznatijih LoL igrača iz regiona, hrvatski top lejner Toni "Sacre" Sabalić. Schalke 04 je u aktuelnoj sezoni zauzeo šesto mesto sa polovičnim 9-9 učinkom u grupnoj fazi, a na startu plejofa ih je savladao tim Austrian Force Willhaben.

GamerLegion uklonio Keoza iz prve postave

Nicolas "Keoz" Dgus neće više igrati za GamerLegion. On je prebačen na klupu za rezerve gde će biti dok ne pronađe novi tim.

Keoz se oprostio od GamerLegiona nakon skoro dve godine provedene u ekipi. U GamerLegion je došao u septembru 2022. godine, a prethodno je igrao za ekipe kao što su Team LDLC i Team Falcons.

Sa GL-om je ostvario svoj najveći uspeh, kada je sa ekipom stigao do finala BLAST Paris Majora i postao vicešampion poslednjeg Majora u CS:GO esportu. 

GamerLegion  je izgledao dosta slabije tokom ciklusa kvalifikacija za PGL Copenhagen Major, gde su zaustavljeni u finalu baraža za poslednji slot, ali su na kraju ipak zaigrali na Majoru kao zamena za ekipu 9 Pandas koja zbog problema sa vizom nije mogla da učestvuje na Majoru.

Oni su imali dve prilike da se izbore za glavnu fazu Majora, ali su izgubili protiv ekipa Eternal Fire i Legacy. 

Za sada se ne zna ko će ga zameniti u timu, ali GamerLegion će uskoro morati da predstavi makar izmenu, ako ne i stalnog igrača, jer ih već za nedelju dana očekuju zatvorene kvalifikacije za ESL Challenger Jonkoping i TWC. 

G2 savladao Mouz za polufinale Majora

G2 Esports se ubedljivom 2-0 pobedom protiv ekipe MOUZ plasirao u polufinale PGL Copenhagen Majora gde će im rival biti Natus Vincere koji je ranije pobedio Eternal Fire identičnim rezultatom.

Iako je MOUZ ušao kao veliki favorit u večerašnji meč, iako su ih mnogi već videli u finalu Majora, G2 je podsetio gledaoce zašto su jedan od najboljih timova na planeti. 

Mladi igrači MOUZ-a su ponovo poklekli u velikom meču, a iskusni igrači G2 su znali kako to da iskoriste. G2 je silovito otvorio meč na svom piku Infernu gde su napravili 7-1 seriju na startu, što je MOUZ uspeo da smanji na 8-4 do poluvremena. Ipak, u nastavku nisu imali snage za preokret, G2 je održavao prednost sve do 13-9 pobede. 

Ponovo je G2 bio dominantan na startu mape kada je na red došao Vertigo, ovoga puta su imali veliku 6-0 prednost, ali je MOUZ uspeo još bolje da smanji razliku do poluvremena i spusti zaostatak na samo dve mape.

Kada je MOUZ uzeo pištolj rundu u nastavku činilo se da je pred nama veliki preokret, ali umesto toga G2 uspeva da uzvrati već u narednoj rundi i novom 6-0 serijom dođe do ubedljivih 13-6 i plasman u polufinale.

Nikola "NiKo" Kovač je bio najraspoloženiji na serveru sa ukupnim 39-25 skorom, 100 štete po rundi i 1.53 rejtingom, a odličan je bio i Nemanja "huNter-" Kovač sa 33-23 skorom, 87.4 ADR i 1.40 rejtingom.

Prethodno je Na'Vi uspeo da dobije nezgodni Eternal Fire, u meču u kom je Mirage bio posebno zanimljiv, a Eternal Fire je uspeo da se povrati nakon 3-9 zaostatka i dođe blizu osvajanja prve mape, ali su prokockali prednost koju su imali i izgubili 13-16 nakon produžetaka.

Potom je usledio njihov pik Inferno gde smo videli nerešen rezultat na poluvremenu, a u drugom delu igre Na'Vi odličnom igrom na T strani dolazi do 13-9 pobede i plasmana u polufinale

Na'Vi i G2 će igrati od 20 časova, dok se od 17 sastaju FaZe i Vitality.

FlyQuest preuzeo bivše Grayhounds igrače 

FlyQuest je na velika vrata ušao u CS2 esport dovođenjem najboljeg australijskog tima koji je od početka marta bez organizacije.

Nekadašnji igrači Grayhoundsa su ostali bez organizacije nakon fijaska na azijskim Major kvalifikacijama gde nisu uspeli da se plasiraju na pgl copenhagen Major. Ubrzo nakon toga je došlo do gašenja organizacije, a igrači su ostali na okupu i nastavili zajedno da igraju pod imenom Jeeves.

FlyQuest se od prošle godine tamkičio u ženskom CS esportu, a postojale su još ranije naznake da su zainteresovvani i za muški, ali da čekaju dobru priliku koja se konačno ukazala.

Ovo su druge dobre vesti u kratkom vremenskom roku za igrače sada FlyQuesta, a ona koja ih je prethodno obradovala je činjenica da je ekipa TheMongolz svojim uspehom na Majoru i kvalifikacijom u glavnu fazu turnira donela treći slot Aziji, što će FlyQuest definitivno probati da iskoristi i pojavi se na narednom Majoru koji će se krajem godine održati u Šangaju.

Podsetimo, predsednik FlyQuesta Christopher "PapaSmithy" Smith je Australijanac, zbog čega nije krio zadovoljstvo da je upravo svojim sunarodnicima obogatio organizaciju koju zastupa. 

Debi tima pod imenom FlyQuest ćemo videti već 8. aprila kada je na programu IEM Chengdu u Kini.


tagovi

esportŠalke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara