Bojan Rađenović (©Starsport)
Bojan Rađenović (©Starsport)

Šampion Srbije lakše do Lige Evrope naredne sezone

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.09.22. | 08:02

EHF: Samo jedna runda kvalifikacija vodi do grupne faze drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta

Srpskih klubova nema na evropskoj mapi poslednjih sezona. Liga šampiona je nemoguća misija bar još četiri, pet godine, dosad nas nije bilo ni u sve jačoj Ligi Evrope, ali naredne sezone mogli bismo da dobijemo predstavnika u „drugoj ligi" Starog kontinenta.

Evropska rukometna federacija (EHF) proširila je ovo takmičenje sa 24 kluba na 32. Šesnaest timova iz najboljih zemalja po rangiranju EHF-a izboriće direktan plasman, dok će ostalih 32 da igraju samo jednu rundu kvalifikacija među kojima ima mesta za šampiona Srbije. Naravno, prvak Arkus Superlige verovatno neće biti favorit u tom dvomeču, ali je ovo prava prilika da se konačno nađemo u evropskom društvu i da naši klubovi osete kao je igrati takmičenje koje je prošle sezone bilo veoma zanimljivo i završilo se titulom Benfike, što je najveću uspeh u istoriji portugalskog klupskog rukometa.

Izabrane vesti

Prethodno su bile potrebne dve runde kvalifikacija da bi se stiglo do 24 tima u Ligi Evrope. Vojvodina, šampion Srbije, ove godine je odustala od pokušaja da se probije u drugorangirano takmičenje i odlučila je da igra najslabiji Evrokup, u kome nas predstavljaju još Partizan i pančevački Dinamo, dok je kragujevački Radnički ispao već na prvom stepeniku, od češke Dukle.

Pre dve sezone, Novosađani su igrali prvu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, ali su već na startu dobili teškog rivala, švajcarski Kadeten, od koga su eliminisani i pored pobede na Slanoj bari sa šest golova razlike.

Što se tiče Lige šampiona, ona i dalje ostaje sa 16 klubova, a naredne sezone najbolji tim Slovenije imaće sigurno mesto u eliti, dok je Rumunija prva ispod crte. Ove sezone, Dinamo iz Bukurešta je imao zagarantovano mesto po rangiranju EHF-a, dok je Celje dobilo specijalnu pozivnicu. Sada su se rotirali na osmoj poziciji.

18.45: (1,70) Zagreb (8,00) Porto (2,55)

Naredne sezone i makedonski prvak imaće sigurno mesto u Ligi šampiona. Ove sezone nema kluba iz susedne nam države jer je Vardar izbačen zbog finansijskih problema.



tagovi

EHFRukometna Liga EvropeRK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara