(©MN Press)
(©MN Press)

Santareli: Ne smatram sebe najboljim na svetu, ja sam pre svega srećan čovek i trener

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.08.23. | 17:31

Italijanski trener je aktuelni prvak sveta sa Srbijom, pobednik Lige nacija sa Turskom i klupski svetski šampion sa Koneljanom

Ne viđa se ovako nešto svakog dana... Isti trener je istovremeno aktuelni svetski šampion, klupski prvak sveta i pobednik Lige nacija - i to sa tri različita tima!

Reč je o Danijeleu Santareliju, koji je za manje od godinu dana predvodio Srbiju do titule na SP, italijansku ekipu Koneljana do trofeja na Svetskom klupskom prvenstvu i reprezentaciju Turske do zlata u Ligi nacija.

Izabrane vesti

I to pored brojnih drugih trofeja u bogatoj kolekciji italijanskog trenera, uključujući Koneljanov šampionski pehar u Italiji prošle sezone.

O svim ovim podvizima izašao je tekst na sajtu FIVB, dvadesetak dana pošto je ostvario uspeh sa Turskom. Istorijski uspeh za taj tim i debi iz snova na klupi za Santarelija.

"Početak kao iz snova... Nisam mogao da zamislim ne samo trofej, nego i to kako smo igrali. Po mom mišljenju prikazali smo veoma dobru odbojku i to svaki trener želi za svoj tim. Verovao sam u svoju odluku da sa klupe Srbije preuzmem reprezentaciju Turske. Rekao sam devojkama da ćemo uvek pokušati da se borimo za trofej. Takav je moj mentalitet - nikada ne želim samo da učestvujem na takmičenju, već želim svaki put da pokušam da pobedim. Mislim da je ovo bio san i za moj Savez i moje igrače", rekao je u intervjuu za FIVB Danijele Santareli.

Melisa Vargas je u najvećoj meri doprinela uspehu, ali ključ nije bila samo njena partija.

"Vargas je dala mnogo, to je sigurno. Ona je jedan od najboljih korektora na svetu i veoma je bitna. Ali pre svega, to je bio stav. Mislim da je stav tim bio veoma važan, jer smo imali cilj ispred sebe. Pratili smo ga i gurali do granice naših jakih veština. Sigurno da je bilo trenutaka tokom takmičenja kada nismo igrali našu najbolju odbojku, ali trudio sam se da menjam igrače kako bih pronašao najbolje. Počev od startne postave. Mislim da je Vargas bila trešnja na vrhu torte, ali svi zajedno smo došli do tog sna. Timski. Ne zavisi sve od jednog igrača, Vargas je napadač, a mi smo odlični bili i u bloku, servisu, borili smo se za svaku odbranu. To su osobine tima".

S obzirom na to da trenutno može da se pohvali da je sa tri ekipe na vrhu, mnogi ga smatraju najboljim trenerom sveta.

"Ne, ne... Hvala, zaista, ali sebe smatram, pre svega, srećnim čovekom i srećnim trenerom, jer imam prliku da radim sa najboljim igračima sveta i bilo je jednostavno pobediti sa ovakvim timovima. Ono što ja radim za svoje ekipe - jeste da dam sve od sebe. Uvek šaljem pozitivnu energiju igralima. Trudim se da pratim svoje snove - a imam ih mnogo. Želim da moji igrači jure snove sa mnom. Ključno je to što sam ja srećan čovek i da sa mojim igračima, stručnim štabom i Savezom, koji zajedno sa mnom prate te snove. Savez Srbije, savez Turske i moj klub Imoko - svi se trude da budu među najboljim timovima na svetu, tako da smo imali iste ciljeve".

Pokušao je da objasni u čemu je tajna...

"Mislim da sam dobar čovek, pošten čovek i pošten trener... Komuniciram sa svojim igračima i kažem im tačno što mislim, nigde ne pokušavam da pravim probleme, uvek se trudim da slušam svoje igrače... Pokušavam da razumem da li imaju problem, podržavam ih, jer su deo mog života, kao proodica, dajem im sve od sebe. Vredan sam radnik, sigurno. Imam sreće sa svojim štabom, ljudima oko mene, trenutno Italijanima i Turcima, koji rade zajedno i stvaraju posebno atmosferu i poseban osećaj u timu. Veoma su dobri ljudi i dobri radnici. Tako da mislim da se ne radi o meni. Radi se o onome što radimo zajedno".

Pričao je Santareli i o Evropskom prvenstvo, koje uskoro počinje.

"Kada sam počeo, rekao sam da ovog leta imamo tri važna cilja. Prvi je Liga nacija. Svi su počeli da me pitaju za olimpijske kvalifikacije, rekao sam im da je to treće takmičenje za mene ovog leta. Želeo sam da napredujemo korak po korak i da radimo za prvi trofej. Počeli smo na dobar način, a sad nam je na umu samo Evropsko prvenstvo. Biće teško takmičenje, ako uzmemo u obzira nivo evropskih timova poput Srbije, Poljske, Italije, Nemačke, Holandije... Možda je i teže od Lige nacija, jer smo mi u LN mogli da budemo iznenađenje za sve, a sada više nismo iznenađenje i svaki protivnik će dati sve od sebe da nas pobedi", rekao je Santareli.


tagovi

danijele santareliŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara