Ben Rotlisberger (©Reuters)
Ben Rotlisberger (©Reuters)

Savršeni Big Ben, Stilersi 10-0, samouništenje Pekersa u Indijanapolisu, šampion se provukao u Las Vegasu, teška povreda Buroua

Vreme čitanja: 6min | pon. 23.11.20. | 06:20

Pitsburg pregazio Džeksonvil. Tajtensi i Koltsi slavili posle produžetka, Kanzas u poslednjem minutu prelomio Rejderse. Kraj sezone za ovogodišnjeg prvog pika na draftu

Fantastičan vikend, najbolji u dosadašnjem toku šampionata. Čak dva meča su otišla u produžetak, a još nekoliko je rešeno u poslednjim sekundama. Imamo i prvu ekipu koja ne može ni matematički do plej-ofa, a to su Njujork Džetsi koji su i dalje bez pobede i sve su bliži koledž senzaciji Trevoru Lourensu naredne godine na draftu.

Ovaj 11. vikend NFL šampionata obeležila je i teška povreda prvog pika na draftu ove godine Džoa Buroua. Njemu je stradao ligament kolena na meču u Vašingtonu, pa je za vođu napada Bengalsa završena sezona. Čeka ga šest do devet meseci oporavka i pripreme za narednu sezonu. Bez njegove pomoći, domaćin je slavio sa 20:9 i sada je drama na Istoku NFC-u, najgore divizije u ligi. Posle dramatične pobede Dalasa u Mineapolisu protiv Minesote (31:28) tačdaunom u poslednjim trenucima Daltona Šulca posle pasa Endija Daltona, sve četiri ekipe imaju po tri pobede, s tim da je Filadefija ostala na prvom mestu jer ima i jedan nerešen ishod.

Izabrane vesti

Pitsburg je hit šampionata. Fantastično napadom Stilersa rukovodi Ben Rotlisberger. Sumnjalo se u veterana, koji je imao tešku operaciju lakta, bilo je pitanje da li uopšte može da se vrati na teren, ali on igra vrhunsku sezonu, jednu od najboljih u karijeri. Tim iz Pensilvanije je razbio na Floridi Džeksonvil sa 27:3. Stilersi imaju 10-0 i sve su bliže prvog mestu u AFC-u i propuštanju prve runde januarskog plej-ofa.

Čelična odbrana Pitsburga opet je dominirala. U napadu odlično je trčao Džejms Koner, a omiljena meta Big Bena postaje ruki risiver Čejs Klejpul. Kanađanin, pik druge runde drafta, opet je imao tačdaun, a čak 111 jardi osvojio je Diontej Džonson.

Meč dana odigran je u Indijanapolisu. Grin Bej je posle prvih 30 minuta imao sigurnih 28:14. Radio je Eron Rodžers šta je hteo sa najboljom odbranom lige, ali u nastavku potop Pekersa. Sve što je moglo loše da se zadesi tim iz Viskonsina videli smo na stadionu Lukas oil. Indijanapolis je pobedio sa 34:31 posle produžetka. U drugom poluvremenu, stao je napad gostiju, a Filip Rivers je odlično vodio svoj tim. Kod rezultata 28:28, posle ispucavanja, Pekersi gube loptu, a domaćin u finišu prvi put je stigao do prednosti. I naredni napad je Rodžers prokockao, išao je na četvrti daun za jedan jard, ali je loše bacio loptu.

Ruki kiker Rodrigo Blenkenšip je doneo pobedu Koltsima (©Reuters)Ruki kiker Rodrigo Blenkenšip je doneo pobedu Koltsima (©Reuters)

Tek tada je krenula drama. Domaćin nije ispeo da potroši vreme. Napravio je čak pet kazni od 10 jardi, pa je ostavio više od minut i po Rodžersu za pobedu. Stigao je napad Meta Leflera na 15 jardi do end zone rivala, ali je smušeno delovao Rodžers u toj situaciji. Nekarakteristčno za njega, izgubio je mnogo vremena da namesti napad. Samo se jednom pokušalo pasom ka Devonteu Adamsu da se stigne do tačdauna i trijumfa. Kiker Mejson Krozbi pogodio je fild gol i doneo produžetak.

Loptu je u dodatnih 10 minuta dobio prvi Grin Bej. Činilo se da je u prednosti, ali onda ključni trenutak meča. Risiver Valdes Skentling gubi loptu, roviti Rivers, koji je imao povredu u poslednjoj četvrtini, dovodi svoj tim do 25 jardi do end zone Pekersa, a ruki kiker Rodrigo Blenkenšip sa 39 jardi je bio siguran za sedmu pobedu Koltsa.

I njihov divizijski rival Tenesi slavio je u Baltimoru posle produžetka sa 30:24. Rejvensi su vodili veći deo meča, imali i +11 (21:10), ali u poslednjoj četvrtini razigrali su se kvoterbek Rajan Tanehil i raning bek Derik Henri. Odličan je bio i Ej Džej Braun, risiver tima iz Nešvila. U produžetku je Baltimor imao napad za pobedu, ali ga je Lamar Džekson brzo upropastio, a Kralj Henri je istrčao za tačdaun i trijumf pred gostovanje Koltsima u Indijanapolisu naredne nedelje.

Šampion Kanzas je bio na pragu poraza u Las Vegasu, ali na 28 sekundi do kraja Patrik Mahoms baca tačdaun pas ka tajt endu Trevisu Kelseu i tu je bio kraj. U poslednjem napadu domaćina Derek Kar baca presečenu loptu i to je bio kraj. Mogli su Rejdersi da šokiraju drugi put u sezoni branioce trofeja Vinsa Lombardija. Vodili su veći deo meča. Mahoms je ove sezone bacio dve presečene lopte i obe u duelima sa divizijskim rivalom Rejdersima.

Veteran Džejson Viten je uhvatio tačdaun za vođstvo Rejdersa 31:28, minut i 43 sekundi do kraja, ali je četa Džona Grudena ostavila mnogo vremena najboljem igraču lige Mahomsu koji je lagano odveo svoj tim do novog trijumfa i potere za Pitsburgom za prvo mesto u Američkoj fudbaskoj konferenciji.

Nju Orleans je i bez Drua Brisa bio ubedljiv protiv Atlante – 24:9. Tajsom Hil je odlično zamenio veterana. Nije imao nijedan tačdaun pas, ali je zato istrčao dva. Jedno poentiranje imao je i fantastični Elvin Kamera. Falkonsi su ovim porazom verovatno izgubili sve šanse za plej-of. Met Rajan nije uspeo da odvede svoj tim do tačdauna (samo tri fild gola). Na startu meča se povredila prva zvezda Atlante, risiver Hulio Džons, a bez njega napad Falkonsa delovao je bezopasno. Često je Rajan bio „sekovan“ od odlične odbrane Sejntsa predvođene Kameronom Džordanom.

Karolina je i bez startnog kvoterbeka Tedija Bridžvotera i najplaćenijeg raning beka lige Kristijana Mekefrija ponizila užasne Detroit Lajonse – 20:0. Nju Ingland je posle poraza od Hjustona sve dalje od doigravanje. Teksansi su u uzbudljivom finišu pobedili sa 27:20 i ostavili minimalne šanse da se ipak dokopaju doigravanja.

Tua Tagovailoa je startovao sa tri pobede za Majami, ali je u Denveru zamenjen u nastavku susreta. Imao je lakšu povredu, pa je na teren izašao iskusni Rajan Ficpatrik. Na minut pre kraja, na 20 jardi do end zone Bronkosa, kod rezultata 20:13, iskusni kvoterbek baca presečen pas. Junak je bio sejfti Džastin Simons koji paradom u stilu najboljih svetskih golmana hvata loptu za trijumf tima iz Kolorada.

Filadelfija je tragična. Klivlend je pobedio Iglse u Ohaju sa 22:17 i izbio na drugo mesto Severa AFC-a ispred Baltimora. Kvoterbek gostiju Karson Venc nastavio je da krcka kredit kod Daka Pedersena. Ima je dve presečene lopte protiv Braunsa. Posle meča trener Iglsa je ponovio da je Venc i dalje startni kvoterbek, ali crno se piše timu iz Pensilvanije sa ove sezone tragično lošim nekadašnjim pikom prve runde drafta.

NFL – 11. VIKEND

Petak

Sijetl Sihoks - Arizona Kardinals 28:21 (7:0, 9:7, 7:7, 5:7)

Nedelja

Baltimor Rejvens – Tenesi Tajtens 24:30 p.p. (3:7, 11:3, 7:3, 3:11, 0:6)

Karolina Panters – Detroit Lajons 20:0 (7:0, 0:0, 10:0, 3:0)

Klivlend Brauns – Filadelfija Igls 22:17 (0:0, 7:0, 5:7, 10:10)

Hjuston Teksans – Nju Ingland Petriots 27:20 (7:7, 14:3, 3:7, 3:3)

Džeksonvil Džeguars – Pitsburg Stilers 3:27 (3:0, 0:17, 0:0, 0:10)

Nju Orleanas Sejnts – Atlanta Falkons 24:9 (3:3, 7:6, 7:0, 7:0)

Vašington – Sinsinati Bengals 20:9 (7:0, 0:9, 10:0, 3:0)

Denver Bronkos – Majami Dolfins 20:13 (7:7, 6:3, 7:0, 0:3)

Los Anđeles Čardžers – Njujork Džets 34:28 (7:6, 17:0, 7:13, 3:9)

Indijanapolis Kolts – Grin Bej Pekers 34:31 p.p. (7:7, 7:21, 11:0, 6:3, 3:0)

Minesota Vajkings – Dalas Kaubojs 28:31 (7:6, 0:10, 7:0, 14:15)

Ponedeljak

Las Vegas Rejders - Kanzas Siti Čifs 31:35 (14:7, 3:7, 0:7, 14:14)

Utorak

02.15: (1,55) Tampa Bej Bakanirs (14,0) Los Anđeles Rems (2,70)

**kvote su podložne promenama



tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalGrin Bej PakersIndijanapolis KoltsKanzas Siti ČifsBaltimor RejvensPitsburg StilersBen Rotlisberger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara