Brok Pardi (©AFP)
Brok Pardi (©AFP)

Savršeni San Francisko može do titule, istorijska bruka Bila Beličika i Petriotsa, Lamar poklonio pobedu Stilersima (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | pon. 09.10.23. | 06:19

NFL: Ni "d" od derbija u Kaliforniji, Fortinajnersi pregazili Dalas Kaubojse – 42:10. Pitsburg bolji od Baltimora sa 17:10. Nju Ingland na svom terenu poražen od Sejntsa – 0:34. Probudii se Sinsinati i Džo Barou. Filadelfija i dalje ne zna za poraz

Filadelfija i San Francisko ostali su jedine neporažene ekipe i posle petog kola NFL šampionata, dok Karolina i dalje nema trijumf.

Posle nove impresivne partije Fortinajnersa, četa Kajla Šenehana postala je prvi favorit za trofej Vinsa Lombardija, najvažnijeg pehara u američkom sportu. S pravom. Tim iz Kalifornije igra savršeno. Mladi kvoterbek Brok Pardi je fenomenalan, igra i bolje nego prošle sezone kada je kao ruki sve iznenadio i odveo svoj tim na pragu Superboula (Filadelfija bila bolja u Pensilvaniji u finalu NFC-a).

Izabrane vesti

Ni operacije lakta bacačke ruke ga nije poremetila. Igrao kao „mator“, pronalazi svoje risivere, malo greši, skoro da ne gubi lopte, a ima i sjajnu pomoć ofanzivne linije na čelu sa „džinom“ Trentom Vilijamsom. Trenutno je u najužem krugu za MVP sezone sa Džeredom Gofom i Tuom Tagovailoom.

Srušeni su Dalas Kaubojsi na Levis stadionu, najpopularnija franšiza „preko bare“ – 42:10. Poigravao se Pardi, prošle sezone izabran kao poslednji pik na draftu, sa nejakimm gostima. Čak tri tačdauna delo je tajt enda Džordža Kitla. Blistali su i Brendon Ajuk, Dibo Semjuel, Kristijan Mekefri, ful bek Juščak. Trener Šenehan je napravio pakleni napad, kada je raspoložen kao protiv Dalasa, nema spasa. Nadmudrio je ofanzivni guru Dena Kvina, defanzivnog koordinatora Dalasa koji mu je bio glavni trener u Atlanti kada su Falkonsi igrali onaj kultni Superboul sa Nju Inglandom i poraženi posle produžetka iako su sredinom treće četvrtine vodili sa 28:3.

Odbrana na čelu sa Nikom Bosom i Fredom Vornerom uštopavala je napad tima iz Teksasa. Dak Preskot je u nastavku bacio čak tri presečene lopte, a to se sve brutalno kaznili poenima domaćini koji nisu spuštali papučicu s gasa i pokazali da su nepobedivi za Dalas. Kabojsi su prethodne dve sezone ispadali u plej-ofu od San Franciska, a i sada se videlo da jednostavno nemaju rešenje za Fortinajnerse. Pet mečeva - pet pobeda za Sam Francisko.

02.15: (1,70) Las Vegas Rejders (13,0) Grin Bej Pekers (2,40)

Ako se po jutru dan poznaje, navijači slavne franšize mogu da se nadaju da će konačno pehar da dođe u Kaliforniju. Nije išlo sa Džimijem Garopolom, koji je doveo tim pre tri godine do Superboula, ali ne i do titule (završila u vitrinama Kanzasa na Erouhedu), brzo su se otarasali trećeg pika na draftu 2021. godine Treja Lensa. Mladi Pardi je kvoterbek senzacija, sadašnjost i budućnost San Franciska. Otpisan je bio na draftu, jedva su ga „pokupili“ kao poslednjeg, ali slično je krenulo karijera i velikog, najvećeg Toma Brejdija.

U derbiju nedeljnog programa, Pitsburg je na svom terenu dobio Baltimor posle velikog preokreta u finišu - 17:10. Imali su Rejvensi prednost od 10:0. Na nešto više od četiri minuta pre kraja, kod vođstva gostiju sa 10:8 u crvenoj zoni rivala, Lamar Džekson je bacio presečenu loptu koji je uhvatio Džo Porter. U sledećoj akciji pada oduka, kada je to tada očajni kvoterbek Stilersa Keni Piket proigrao sa centra terena risivera Džordža Pikensa koji postiže tačdaun, za preokret. Baltimor se muči na stertu sezone, skor od 3-2 je odličan, kako loše igra tim Džona Harboua. Opet je napad jalov, težak za gledanje. Ni oporavljeni Odel Bekam nije pomogao Džeksonu. Još jedan od tragičara je bio i Nelson Agolor koji sjajan Lamarov pas nije uhvatio za siguran tačdaun, kada je bilo 10:6 za Rejvense. Boljka iz Filadlefija da ispušta lopte u ključnim trenucima preneo je i u Merilend.

Istorijsku bruku na svom Foksborou doživeo je veliki Bil Beličik čiji Petriotsi su demolirani od Nju Orleansa – 0:34. To je najteži poraz vremešnog trenera na svom terenu, tvorca šest šampionskih titula ekipe iz Bostona. Kvoterbek Mek Džons nastavio je sa očajnim izdanjima i pitanje je do kada će da bude na mestu organizatora napada.

Kanzas je vezao četiri pobede, posle poraza od Detroita na otvaranju NFL šampionata. Ne igra šampion blistavo, ali na rutinu i klasu Patrika Mahomsa pobeđuje. Čifsi su dobili Vajkingse u Mineapolisu sa 27:20, zahvaljujući dva tačdauna u trećem periodu igre, kada je meč prelomljen. Loša vest za tim s Erouheda je povreda zgloba najboljeg tajt enda lige Trevisa Kelsija, omiljene Mahomsove mete.

U londonskom dvoboju, Džeksonvil je drugi meč uzastopno dobio u britanskoj prestonici. Posle Atlante na Vembliju pao je Bafalo na stadionu Totenhema sa 25:20. Trevor Lourens je odigrao odlično, a imao je sjajne saradnike u risiveru Kalvinu Ridliju i raning beku Trevisu Etijenu čijim tačdaunom dva i po minuta pre kraja je meč rešen. Bilsi će više od poraza da žale što su do kraja sezone ostali bez odličnog lajnbekera Meta Milana koji je doživeo tešku povredu.

Sinsinati i Džo Barou su se probudili. Dobio je tim iz Ohaja Arizonu u gostima sa 34:20. Kvoterbek domaćeg tima Džoš Dobs je imao košmarni meč za Karidnalse. Bacio je dve presečene lopte, imao fambl. Blistao je Barou, koji je i dalje rovit, ali je stisnuo zube i vodio Bengalse do tek druge pobede. Imao je 36 uspešnih pasova iz 46 pokušaja za 317 jardi, dok je impersivan bio mladi risiver, nekadašnji saigrač Baroua sa Univerziteta LSU. Džamar Čejs. Imao je nestvarnih 15 hvatanja za 192 jardi i tri tačdauna.

Majami je rutinski dobio Džajantse na Floridi sa 31:16. Kvotervek Njujorčana Danijel Džons nije završio meč zbog povrede vrata. I mladi ruki Entoni Ričardson je morao pre kraja da napusti meč protiv Tenesija, ali su Indijanapolis Koltsi dobili divizijskog rivala sa 23:16. Šutem kikera, Korejca Koa, za fild gol sa 37 jardi u poslednjoj sekundi, Atlanta je na svom terenu pobedila ove sezone iznenađujuće dobri Hjuston sa 21:19.

Džered Gof nastavlja da blista, a Detroit da ređe pobede. Pala je nejaka Karolina na Ford fildu sa 42:24. Filadalfija je na krilima Džejlena Hertsa slavila protiv Remsa u Los Anđelesu sa 23:14. Za domaćina se vratio posle povrede zadnje lože Kuper Kap i već je u prvom meču ove sezone prebacio 100 jardi, ali je odbrana Iglsa u nastavku uštopavala Metjua Staforda koji je ostao na nuli u drugih 30 minuta. Hasan Redik je sa dva vezana „seka“ u finišu srušio sve nade šampionu iz 2022. godine da može da vrati u meč i eventualno nanese prvi poraz prošlogodišnjem učesniku Superboula, i uz San Francisko, favorita u NFC-a za najveći meč u SAD-u sredinom februara u Las Vegasu.

Konačno je i Zek Vilson doneo pobedu Džetsim, i to u Denveru sa 31:21, posle tri poraza, mada je pravilnije reći da je odbrana opet izvuka Njujorčane. Na 35 sekundi pre kraja, kod rezultata 24:21 za Džetse, Rasel Vilson pravi fambl, a fudbaleri u zeleno-belim dresovima unose loptu u end zonu domaćina, za muk u Koloroadu. Na pomolu je još jedna propala sezone za Bronkose koji ne znaju za plasman u plej-of od 2015. godine i penzionisanja Šerifa, Pejtona Meninga. Dolazak iskusnog stratega Šona Pejtona, šampiona sa Nju Orleans Sejntsima, ništa dobro nije donela Denveru.

-----------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

NFL – 5. KOLO

Petak

Vašington Komanders – Čikago Bers 20:40 (0:10, 3:17, 11:0, 6:13)

Nedelja

Bafalo Bils – Džeksonvil Džeguars 20:25 (0:11, 7:0, 0:0, 13:14)

Atlanta Falkons – Hjuston Teksans 21:19 (7:3, 0:6, 0:3, 14:7)

Detroit Lajons – Karolina Panters 42:24 (14:0, 14:10, 0:0, 14:14)

Indijanapolis Kolts – Tenesi Tajtens 23:16 (7:3, 3:3, 7:10, 6:0)

Majami Dolfins – Njujork Džajants 31:16 (7:0, 10:10, 14:3, 0:3)

Nju Ingland Petriots – Nju Orleans Sejnts 0:34 (0:7, 0:14, 0:3, 0:10)

Pitsburg Stilers – Baltimor Rejvens 17:10 (0:7, 3:3, 0:0, 14:0)

Arizona Kardinals – Sinsinati Bengals 20:34 (0:10, 14:7, 6:7, 0:10)

Los Anđeles Rems – Filadelfija Igls 14:23 (7:7, 7:10, 0:0, 0:6)

Denver Bronkos – Njujork Džets 21:31 (7:5, 6:3, 0:10, 8:13)

Minesota Vajkings – Kanzas Siti Čifs 20:27 (3:7, 10:6, 0:14, 7:0)

Ponedeljak

San Francisko Fortinajners – Dalas Kaubojs 42:10 (7:0, 14:7, 7:3, 14:0)

Utorak

02.15: (1,70) Las Vegas Rejders (13,0) Grin Bej Pekers (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalSan Francisko FortinajnersDalas KaubojsFiladelfija IglsLamar DžeksonPitsburg Stilers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara