Stoliović i Mrdak (©MN Press)
Stoliović i Mrdak (©MN Press)

Sećate li se ko je igrao za Zvezdu i Partizan u poslednjem finalnom večitom derbiju?

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.04.24. | 08:19

Crno-bele i tada predvodio sadašnji kapiten Milija Mrdak, igrao i trener Karađorđa Neven Majstorović, Lopar sad u protivničkom taboru...

Skoro pa je decenija mogla da prođe od trenutka kada su se odbojkaši Partizana i Crvene zvezde borili međusobno za titulu. Momci koje trenutno vode Bojan Janić i Ivica Jevtić pobrinuli su se da navijači ne čekaju čak deset godina na te duele, već su zakazali finale posle devet sezona čekanja...

Poslednji put večiti rivali izašli su na crtu u finalu Superlige u sezoni 2014-2015. Tada su crveno-beli uzeli titulu, a pobedili su 3:1 u seriji.

Izabrane vesti

Te godine su protekle u potpunoj dominaciji kluba sa Marakane. Trofej osvojen protiv Partizana bio je četrvti uzastopni šampionski naslov, a naredne godine je stigao i peti. Posle toga je šest godina vladala Vojvodina, pa je prošle sezone na tron zaseo Partizan.

Crno-beli sada brane titulu, a Zvezda juri prvu od 2016. godine - dok je finale čekala od 2019.

Kao što je poznato - Partizan je u majstorici polufinala izbacio Radnički, crveno-beli su eliminisali Karađorđe, pa će u nedelju započeti finalnu seriju. Prvi duel na programu je na Banjici, jer je Zvezda bila lider prvenstva pa ima prednost domaćeg terena.

Naredni termini su 17, 20, 23. i 26. april. Ovi datumi su predviđeni za finalne duele, ukoliko ne bude nekih promena. Serija se igra na tri pobede, tako da najranije sezona može da se završi 20.

A sad je pravo vreme da se prisetimo kako je bilo kada su poslednji put za titulu igrali Crvena zvezda i Partizan. Bila je to 2015. godina.

(MN Press)(MN Press)

Crvenu zvezdu je vodio Dragan Kobiljski, dok je na klupi Partizana sedeo Vladimir Vasović. Kada se pogledaju sastavi ima nekoliko posebnih zanimljivosti. U crno-belom dresu je i tada bio Milija Mrdak, koji je sada kapiten. U istom timu je igrao i Dušan Lopar, koji je sada uzdanica Crvene zvezde. Na spisku Partizanovih igrača za tu sezonu je bio i Nikola Žugić, koji je kao i Lopar sada na Marakani.

Klub iz Humske je predvodio sa poziciji dizača Ivan Kostić, koji je baš sinoć protiv njega igrao polufinale. Crvena zvezda je imala Vuka Milutinovića i Filipa Stoilovića, koji su takođe sinoć, kao i cele sezone, branili boje Radničkog.

Za crno-bele je igrao i Neven Majstorović, koji u poslednje dve sezone vodi Karađorđe. Tu ekipu je Zvezda eliminisala u polufinalu.

(MN Press)(MN Press)

Za Partizan su te sezone na poziciji dizača igrali Ivan Kostić i Nemanja Jokanović, treći je bio Nikola Žugić. Prvi libero - Bojan Rajković, a uz njega i Dušan Mulćan. Korektori Milija Mrdak i Marko Popović. Na prijemu je u jednom delu sezone bio Nikola Mijailović, ali u završnici ne... Tu poziciju su pokrivali Neven Majstorović, Marko Nikolić, Vukašin Nedeljković, Boris Buša, Nikola Dragić, Luka Veličković. Srednji blokeri - Dušan Lopar, Petar Nikolić, Goran Ivković i Aleksandar Perišić.

(MN Press)(MN Press)

U Crvenoj zvezdi su na poziciji dizača bili Nemanja Stefanović i Maksim Buculjević. Korekciju su pokrivali Aleksandar Blagojević, Aleksandar Gmitrović i Ilija Lukić. Na poziciji primača uz Filipa Stoilovića i Lazara Koprivicu, igrali su Milutin Nejić, Vukašin Đurđević, Uroš Kecman i Danilo Pavlović. Srednji blokeri - Aleksandar Okolić, Vuk Milutinović i Boris Martinović. Libero je bio Predrag Jevtić, a uz njega i mladi Aleksa Brković.

(MN Press)(MN Press)

Partizan je u toj sezoni završio ligaški deo bez poraza sa skorom 18-0. U četvrtfinalu je izbacio Radnički iz Kragujevca, a onda Novi Pazar. Zvezda je bila drugoplasirana na tabeli sa učinkom 15-3. U razigravanju je eliminisala Inđiju i Vojvodinu.

Mesta sa kojih su stigli do završnice nisu ništa odlučila - posebno jer su crveno-beli napravili dva brejka na startu finalne serije. Partizan je uzvratio u trećem meču, ali je rival dobio četvrti i tako stigao do nove titule.

U odlučujućem četvrtom meču Stoilović je predvodio Zvezdu sa 19 poena. Gmitrović je imao 18, a Koprivica 15. U Partizanu je Marko Nikolić brojao do 25, a Neven Majstorović do 14. Mrdak je cele sezone bio najbolji poenter, ali je u finalu bio rovit... Na poslednjem meču je upisao četiri poena, menjao ga je mladi Popović.

CRVENA ZVEZDA: Nemanja Stefanović, Maksim Buculjević, Aleksandar Okolić, Filip Stoilović, Predrag Jevtić, Aleksandar Gmitrović, Lazar Koprivica, Aleksandar Blagojević, Milutin Nejić, Boris Martinović, Uroš Kecman, Danilo Pavlović, Vukašin Đurđević, Ilija Lukić, Aleksa Brković. Dragan Kobiljski (trener).

PARTIZAN: Ivan Kostić, Nemanja Jokanović, Boris Buša, Vukašin Nedeljković, Nikola Žugić, Luka Veličković, Bojan Rajković, Dušan Lopar, Milija Mrdak, Neven Majstorović, Marko Nikolić, Dušan Mulćan, Petar Nikolić, Nikola Dragić, Goran Ivković, Marko Popović, Aleksandar Perišić, Nikola Mijailović. Vladimir Vasović (trener).


tagovi

OK Crvena ZvezdaOK PartizanSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara