Unaj Agire (©Reuters)
Unaj Agire (©Reuters)

Španci konačno dočekali nagradu! Srbi sedam puta proglašavani za igrača godine

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.02.23. | 12:55

LEN dodelio trofej Unaju Agireu...

Dug niz godina nije postojala dilema gde će otići nagrada za najboljeg igrača u izboru LEN-a, čak sedam puta završila je u Srbiji. Samo četidi države su otkako se trofej dodeljuje – od 2008. godine – davale najboljeg vaterpolistu, od danas je taj krug proširen. Više ga ne čine samo Srbi, Mađari, Hrvati i Italijani, već i – Španci.

Konačno su Španci dobili nagradu, LEN ju je dodelio Unaju Agireu. Španski čuvar mreže je letos sa Crvenom furijom bio svetski prvak. U Budimpešti je bio proglašen za najboljeg golmana. Dobio je legendarni Danijel Lopez Pinedo dostojnog naslednika, a Agire je briljirao i na Evropskom prvenstvu u Splitu, gde je španska reprezentacija osvojila bronzu.

Izabrane vesti

Unaj Agire dobio je 36,39 odsto glasova u izboru LEN-a i navijača. Iza sebe ostavio je Silarda Janšika (23,96), sunarodnika Alvara Granadosa (14,93), hrvatskog golmana Marka Bijača (14,92) i Đakoma Kanelu (9,8). Unaj Agire je postao treći nagrađeni golman, pre njega su nagrađeni italijanski golman Stefano Tempesti i Marko Bijač, koji se i ove godine našao u konkurenciji zbog bravura u Spaladium areni.

Srpski vaterpolisti su čak sedam puta proglašavani za igrača godine. Pet puta Filip Filipović i po jednom Duško Pijetlović i Vanja Udovičić. Od Hrvata su dobitnici Miho Bošković – u godini kada su Barakude osvojile olimpijsko zlato u Londonu – i Marko Bijač, dok su kod Italijana to Stefano Tempesti i Frančesko di Fulvio. Peter Biroš je prvi nagrađen, a od Mađara trofej je podigao i Deneš Varga.

SVI DOBITNICI LEN NAGRADE U MUŠKOJ KONKURENCIJI:

2008: Peter Biroš (Mađarska)

2009: Filip Filipović (Srbija)

2010: Vanja Udovičić (Srbija)

2011: Stefano Tempesti (Italija)

2012: Miho Bošković (Hrvatska)

2013: Deneš Varga (Mađarska)

2014: Filip Filipović (Srbija)

2015: Duško Pijetlović (Srbija)

2016: Filip Filipović (Srbija)

2017: Marko Bijač (Hrvatska)

2018: Filip Filipović (Srbija)

2019: Frančesko di Fulvio (Italija)

2021: Filip Filipović (Srbija)

2022: Unaj Agire (Španija)

***NAPOMENA: U korona sezoni nagrada nije dodeljivana.


tagovi

Unaj AgirevaterpoloVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVK Barseloneta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara