Jerko Marinić Kragić (©Slobodan Sandić)
Jerko Marinić Kragić (©Slobodan Sandić)

Splićani izbacili Zvezdu iz Lige šampiona: Savršeni Bukić poništio ruske strele i pogurao Hrvate u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.11.23. | 20:14

Crveno-beli i Jadran iz Herceg Novog idu u Kup Evrope

Sve je gotovo u grupi B – Ferencvaroš i splitski Jadran su u četvrtfinalu Lige šampiona. Hrvatski prvak dobio je crnogorskog i izbacio Crvenu zvezdu iz elitnog klupskog takmičenja!

Ubijena je i poslednja nada beogradskog kluba da može da zakuva i sve okrene na svoju vodenicu u šestom kolu grupne faze Lige šampiona. Meč sa crnogorskim Jadranom neće biti odlučujuć za dalji prolaz – imaće značaj za poredak u grupi i dalji tok takmičenja u Kupu Evrope – jer je tim iz Herceg Novog poražen na Poljudu i Splićani su i matematički obezbedili prolaz među osam najboljih klubova na Starom kontinentu – 16:14.

Izabrane vesti

Minimalne šanse imali su crveno-beli, mnogo toga neophodno je bilo da im se poklopi kako bi se plasirali u četvrtfinale Lige šampiona. Da splitski Jadran ne pobedi ni Novljane, ni mađarskog šampiona, a da Crvena zvezda u poslednja dva kola sakupi tri boda i u foto-finišu pretekne najkvalitetniji hrvatski sastav. Sve je palo u vodu već večeras.

Ekipa Aleksandra Filipovića deklasirana je u Budimpešti, nemilosrdni Dušan Mandić teškom artiljerijom tukao je po crveno-belima i doveo ih na prag eliminacije, a Jadran iz Splita ih je gurnuo u drugo po snazi evropsko takmičenje, gde će pokušati da se domognu završnice i bore za trofej. No, biće i tu velikana poput Vašaša, verovatno dubrovačkog Juga, možda i Breše…

Velika ulaganja splitskom klubu konačno su se isplatila. Dve godine zaredom Jadran je pokušavao da se domogne najboljih osam, izvisio je za dva Fajnal-ejta u Beogradu, međutim, ove sezone dodatno je investirao u igrački kadar i – uspeo. Dvostruki evropski prvak produžio je boravak u eliti, a čovek odluke na Poljudu bio je Luka Bukić.

Iver ne pada daleko od klade. Sin Perice Bukića, proslavljenog hrvatskog i jugoslovenskog reprezentativca, odigrao je savršen meč. Bez greške je šutirao od početka do kraja. U svakoj deonici parao je mrežu kluba iz Herceg Novog. U poslednjoj dva puta. Prvo u egal situaciji kada je bilo 12:12 i kada je crnogorski prvak preko ruskih vaterpolista Ivana Nagaeva i Dmitrija Holoda, kao i Matije Sladovića, nadoknadio tri gola zaostatka, a potom za još jedno vođstvo. I konačni slom Novljana.

Luka Bukić je na bazenu Poljud, odmah iza severne tribine Hajdukovog stadiona, pucao pet od pet iz igre! Raširio je krila splitskom klubu, omogućio saigračima da se komfornije osećaju u bazenu i poništio ruske strele. Nadmudrivao se sa levorukim Ivanom Nagaevim, strelcem šest golova. Mali rat je izgubio, ali je hrvatski šampiona dobio onu daleko važniju bitku – ugrabio je kartu za četvrtfinale Lige šampiona.

Bitnu ulogu u završnici odigrali su Loren Fatović i bek Marino Čagalj, potpomogli su Luki Bukiću i golgeterskim doprinosom utkali se u veliki trijumf Splićana. U mareljinom timu blistao je i Jerko Marinić Kragić, miljenik splitske publike postigao je četiri gola, levoruki crnogorski reprezentativac Đuro Radović jedan manje.

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO: 

GRUPA A 

Sreda

19.15: Sabadelj - Steaua Bukurešt

19.45: Novi Beograd - Breša 

GRUPA B 

Sreda

18.00: Olimpijakos - Dinamo Tbilisi

20.30: Pro Reko - Jug Dubrovnik 

GRUPA C 

Utorak

Ferencvaroš - Crvena zvezda 20:6

Jadran Split - Jadran Herceg Novi 16:14

GRUPA D 

Utorak

Barseloneta - Vuljagmeni 16:10

Marselj - Špandau 13:11



tagovi

VK Crvena zvezdaVK Jadran Herceg NoviVK Jadran SplitLiga šampiona u vaterpoluLuka BukićJerko Marinić KragićMarino ČagaljĐuro RadovićIvan NagaevDmitri HolodJure Marelja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara