Andrija Prlainović (©MN Press)
Andrija Prlainović (©MN Press)

Srbi širom Evrope osvajali titule: Milanović, Filipović i Ubović stižu u Beograd kao šampioni, Prlainović pokorio Francusku

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.05.23. | 17:11

Poznati vaterpolo prvaci u najjačim ligama Starog kontinenta

Titule su u elitnim evropskim vaterpolo šampionatima podeljene, preostalo je da se najjači klubovi bore samo još za najvredniji – pehar Lige šampiona. Karte za zavrni turnir overili su Pro Reko, Barseloneta, Olimpijakos, Ferencvaroš, Breša, Jug, Vuljagmeni i Novi Beograd, a u glavni grad Srbije kao prvaci stići će Igor Milanović, Filip Filipović i Nemanja Ubović, dok se u najjačim ligama na pobednički podijum popeo i Andrija Prlainović.

Državna prvenstva su prethodnih godina pretrpela brojne promene glede formata, kao što će ponovo i Liga šampiona, ali jedna stvar je konstanta: gotovo je nemoguće da makar u jednom od šest najjačih liga – izuzimajući srpsku Superligu – bar za jednu titulu nije zaslužan vaterpolista iz Srbije.

Izabrane vesti

Olimpijakos je u Grčkoj nanizao 11 titula, stigao je ukupno do 37. I iduće godine mogao bi da izjednači rekord Etnikosa. Igor Milanović je u finalu domaćeg šampionata izašao kao pobednik iz duela sa kolegom Vladimira Vujasinovića, a opet je u pohodu na tron bitna karika bio Filip Filipović.

Ferencvaroš je, kao i pirejski crveno-beli, blizu toga da se probije do prvog mesta po broju titula u državi. Pobedom nad OSC Budimpeštom je skladištio 25. u vitrine i ispred je samo Ujpešt sa 26. Srpski centar Nemanja Ubović je bio deo tima koji je osvojio duplu krunu, a od srpskih igrača u inostranstvu, pored njega i Filipa Filipovića, ove sezone može da se pohvali i Andrija Prlainović.

Proslavljeni srpski vaterpolista je sa Marseljom odbranio tron. Klubu sa Azurne obale je to jubilarna, 40. titula, a drugo mesto u Francuskoj zauzeli su Draško Gogov – došao pred početak ove sezone iz Novog Beograda – i trener Stefan Ćirić. Vicešampion je i Đorđe Lazić sa Brešom, koja je jedina u prethodnoj dekadi pokvarila planove Pro Reka.

Barseloneta je nadigrala Sabadelj u finalu španskog prvenstva, nije bilo previše drame, ali zato jeste u Hrvatskoj, gde je splitski Jadran porazio dubrovački Jug na Poljudu i prvi put postao prvak otkako je Hrvatska samostalna država.

ŠAMPIONI U NAJJAČIM EVROPSKIM LIGAMA:

Srbija: Novi Beograd

Hrvatska: Jadran Split

Italija: Pro Reko

Grčka: Olimpijakos (Igor Milanović, Filip Filipović)

Mađarska: Ferencvaroš (Nemanja Ubović)

Španija: Barseloneta

Francuska: Marselj (Andrija Prlainović)

***NAPOMENA: Uzeti u obzir samo srpski igrače i prvi treneri u inostranstvu, ne i pomoćnici


tagovi

Andrija PrlainovićFilip FilipovićNemanja UbovićIgor Milanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara