Matija Milanović (©CEV)
Matija Milanović (©CEV)

Srbija dugo čeka vrhunskog dizača, možda "taj" može biti jedan mali iz Bača

Vreme čitanja: 6min | čet. 22.02.24. | 09:19

Najperspektivniji odbojkaš naše zemlje u 2023. godini Matija Milanović govorio je za Mozzart Sport o predstojećem finalu Kupa, ali i mnogim drugim temama

Ubace te u vodu – možeš ili da zaplivaš ili da potoneš… Nema mnogo izbora. Još prošle sezone kada se desio peh Maksimu Buculjeviću, mladi Matija Milanović je morao da pokaže da može da se održava na površini. Prvi dizač Vojvodine tada je doživeo povredu koja se retko viđa – uradio je upijač u Spensu, a u stomaku mu je ostao deo parketa. U sportu, a i u životu, prilike često dolaze kada se najmanje nadaš. Tako je dečak iz Bača uskočio u prvu postavu trofejnog kluba, samo jer je stariji kolega vodio zdrastvene bitke. Nije imao kad da se pripremi, ali možda je i tako bolje.

Nekoliko meseci kasnije Vojvodina je potpisala Žarka Kisića – iskusnog dizača koji je dobio i kapitensku traku. Ali, ponovo se u Novom Sadu nije izdešavalo sve kako su ljudi mislili da će… Ovog puta razlog nije bila povreda. Priliku je odmah na startu - protiv Jedinstva u prvenstvu i Novog Pazara u Kupu - dobio mladi organizator igre. Prvi ozbiljniji izazov imao je u meču za prvi trofej - Vojvodina je u Superkupu iznenadila Partizan i uzela pehar, a Matija je poneo velike zasluge. Posle je samo nastavio uspešno da igra ulogu prvog dizača. Kisić je ostao druga opcija ili kapiten koji ulazi kada zagusti…

Izabrane vesti

Milanović je rođen 2005. godine, u avgustu će napuniti 19. Mlad je dobio priliku da pokaže da li može ili ne može. Za sad se dobro nosi u celoj situaciji, a ukoliko njegov napredak bude išao uzlaznom putanjom, jednog dana ćemo moći da kažemo: "Te 2023. klub i trener Narančić doneli su pravu odluku".

Već dugo Srbija čeka vrhunskog dizača, a možda baš “taj” može da bude ovaj mali iz Bača. Čeka ga dug put, mnogo rada, individualnih treninga, proliće litre i litre znoja… Ali, svestan je svega toga. U januaru mu je dodeljena nagrada za najperspektivnijeg odbojkaša Srbije za 2023. godinu, a sada je na njemu da talenat pretoči u kvalitet. Kod dizača ceo proces ide sporije, jer je iskustvo za tu poziciju veoma važno.

U razgovoru za Mozzart Sport mladi igrač je pričao o predstojećem finalu Kupa koje Vojvodina igra u nedelju protiv Mladog radnika, ali dotakao se i mnogih drugih tema. Za početak otkrio je kako je njegova odbojkaška priča uopšte krenula...

"Sestra je trenirala, a i tata je bio trener... Ja sam krenuo sa njom. Bile su tu samo devojčice, ja sam bio jedini dečak - dve godine čini mi se", uz osmeh priča Milanović za Mozzart Sport. "Brzo me sve privuklo i eto i danas isto to radim".

Irina je glavni krivac što je Matija izabrao baš ovaj sport...

"Ona sada igra u Azerbejdžanu. Dobro joj je, zadovoljna je, igra na poziciji primača servisa... Daje mi nekad savete, nekad ja njoj. Nije to toliko često jer smo na različitim pozicijama, ali slušamo se - što bi rekli".

Prvi Milanovićev klub bio je Partizan - samo ne beogradski, već onaj iz Bača.

"Sa 13 godina sam igrao finale Vojvodine sa Bačom... Bili smo u baražu sa Obrenovcem, koji je vodio Bojan Mihajlović Buca. Kojim slučajem - i tu sam igrao protiv Kopitića (prim. aut. sadašnjeg saigrača). Bilo je to u Baču... Bojan je bio pomoćni trener muške pionirske reprezentacije, a selektor je bio Kozić. Usledio je poziv za kamp Karataš, a onda sam prešao u Vojvodinu. Sve se to dešavalo 2019. godine".

Ponudu iz Novog Sada definitivno nije mogao da odbije.

"Ja nikad nisam očekivao da ću biti igrač Vojvodine. Ali, eto... Kad nešto ne očekuješ, onda se to desi. Prve dve godine mi je trener bio Strahinja Kozić, koji je bio svetski dizač kada je igrao. On je sa Vojvodinom sve živo osvojio. Uputio me kako treba da razmišljam kao dizač. Prošle godine sam bio kratko u juniorima kod Narančića - sa kojim sam lepo sarađivao, dok mi nije stigao poziv Boškana. Imao sam trenera koji je olimpijski šampion - to mi je mnogo značilo, kao i uopšte rad sa Maksimom Buculjevićem, Petrom Krsmanovićem... Takvi igrači mogu samo da ti pomognu - imaju više iskustva i znanja, mogli su da mi isprave sve što grešim".

Ova sezona krenula je odlično za Milanovića i drugove, iako klub prethodnog leta nije posegnuo za velikim pojačanjima.

"Osvojili smo Superkup - to baš niko nije očekivao. Mi smo odmah na terenu pokazali šta nam je cilj za ovu sezonu. Igramo odbojku bez ikakvog pritiska, rasterećeni smo potpuno. Niko nas neće napasti ako izgubimo... Ali, naravno, niko od nas ne voli da gubi. Imamo veliku motivaciju da se dokažemo i pokažemo".

Matija na startu nije očekivao da će baš on biti prvi dizač.

"Nisam imao pojma da će ovako biti. Kad mi je trener Narančić rekao pred Superkup da igram, baš sam se iznenadio. Ispalo je sve to dobro... Veruje mi trener, veruju saigrači. Svi mi pomažu, kao i ja njima. Kisić igra Superligu duže nego što ja imam godina, tako da mi sigurno znači što je takav dizač uz mene. Daje mi savete, govori mi šta bi on uradio u nekom momentu. Ono što je zanimljivo - nekad on meni kaže, a nekad ja njemu. Uzajamno je. Nekad bude i kritika, ali to me ne pogađa".

(MN Press)(MN Press)

Zbog svega što je prikazao u 2023. godini - stigla mu je nagrada od Odbojkaškog saveza Srbije.

"Nisam očekivao da ću je dobiti. Saznao sam veče pre od novinara RTS-a, koji mi je rekao da treba da snimim video poruku, jer neću biti na dodeli. Igrali smo utakmicu taj dan sa Partizanom kod kuće pa nisam mogao u Beograd. Priznanje mi sigurno daje vetar u leđa, pomaže mi da idem dalje i potvrđuje da to što radim - radim dobro".

Baš taj meč sa crno-belima iz prvih redova je gledao i legendarni Nikola Grbić - dizač sa kojim će upoređivati svakog sledećeg u Srbiji.

"Za mene je Nikola najbolji svih vremena, on je jedan od mojih idola, olimpijski šampion, pritom je igrao na mojoj poziciji... Znao sam da će me gledati i sigurno komentarisati. Međutim, kad je krenula utakmica nisam više o tome razmišljao, već sam se trudio da pomognem ekipi koliko mogu".

Matija se nada da će baš on biti naslednik u seniorskoj reprezentaciji. U mlađim kategorijama se već oprobao...

"Naravno da mi je to san. Najveći uspeh bi za mene bio da budem jednog dana prvi dizač seniorske reprezentacije, da osvojim svetsko, evropsko i olimpijsko zlato. Polako... Prvo da imam kvalitet da budem izabran za nacionalni tim, pa onda neka ide redom".

Pozicija je takva da je iskustvo neophodno...

"Što si stariji - to si bolji. Ja već sad to mogu da vidim kada uporedim kakav sam trenutno i kakav sam bio na početku sezone. Vidim razliku...".

Što kvalitetnije bude igrao Matija, to će i njegov tim imati veće šanse da uzme i preostala dva trofeja. Vojvodina je osvojila Superkup, u prvenstvu trenutno ima skor 13-5 na trećoj poziciji, a u Kupu je stigla do finala...

"Za nas je svaka utakmica teška, a mi treniramo jako da bismo dobijali i bolje ekipe od nas. Pobedili smo više puta Partizan, iako oni na papiru imaju bolji tim. Ali, očigledno da znamo da igramo sa njima. Partizan i Zvezda će biti najteži protivnici i u plej-ofu, tu su veoma dobri i Radnički i Karađorđe... Mislim da su ekipe prilično izjednačene i da od prvog do osmog mesta svako svakog može da dobije".

Pred Novosađanima je finale Kupa - finalni meč igra se u nedelju u Obrenovcu, a protivnik je Mladi radnik.

"Niko nije očekivao za njih da doguraju do finala. Oni su spoj mladosti i iskustva. Imaju dva igrača koji su bili u Vojvodini - Nemanju Antunovića i Jovana Perovića. Mi smo favoriti, ali sigurno da neće biti lagano... Oni su prošle nedelje sa Zvezdom igrali pet setova. Pokazali su da imaju kvalitet i da su zasluženo dogurali do završnice. Ako sve bude kako treba - trebalo bi da osvojimo. Potrudićemo se", podvukao je Milanović.



tagovi

Nikola GrbićOK VojvodinaMatija Milanovićkup srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara