Petar Velkić (©Aleksandra Krupanič)
Petar Velkić (©Aleksandra Krupanič)

Srbija izbegla blamažu, na peterce pobedila Holandiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 14:41

Dimitrije Rističević i Lazar Dobožanov odveli Delfine u borbu za deveto mesto na Evropskom prvenstvu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita)

Plovi Srbija u neodređenom smeru. Kompas je izgubljen, kao i rutina i smirenost koji su je nekada krasili. Ostala je samo nervoza. I mnogo početničkih grešaka. Za mlad tim i nije toliko iznenađenje kada mu se noge i ruke odseku u derbijima, ali kad se to desi protiv Holandije, signal je da mnogo toga ne štima. To je Srbiju i dovelo do toga da će na Evropskom prvenstvu u Splitu igrati za deveto mesto sa Rumunijom - 6:6, posle peteraca 12:11. 

Izabrane vesti

Srbija je dočekala da peterci sa Holandijom odlučuju o tome hoće li igrati sa Rumunijom ili će, kada se podvuče crta, pored trobojke stajati dvocifren broj. Nezamislivo, ali i to se dogodilo. Blamaže iz Splita teško će biti zaboravljene, samo da ne ostave dublji trag. Peterci i pobeda ništa ne menjaju. 

Ne može meč sa Holandijom previše da razjasni Dejanu Saviću mogućnosti momaka koje je poslao u bazen - hladili su se Dušan Mandić i Marko Radulović - ali pojedinim segmentima igre u prvom poluvremenu mogao je da bude zadovoljan. Prevashodno zalaganjem u odbrani, pratili su igrači sugestije selektora koje je neprekidno slao sa ivice bazena. U napadu im je prepuštao da odluke donose sami - možda će se i to promeniti zbog nerezonskih poteza - a najveću slobodu dobio je Ognjen Stojanović

Imao je Ognjen Stojanović odrešene ruke, najčešće je završavao akcije, međutim, polovina ih nije imala željeni ishod. Isprva je srljao, išao iz greške u grešku pokušavajući da se iskupi. Nije rezonski birao odakle će pucati, tresao je okvir gola i razbranio Elka Vagenara. Niz promašaja prekinuo je prebacivši se na zgodnu stranu. 

Lopta u napadu nije “crtala”, protok je bio spor, a golovi često plod iznuđenog rešenja. Takav je bio onaj Strahinje Rašovića iz okreta, posle provalih primarnih akcija. Đorđe Vučinić i Radomir Drašović tresli su mrežu sa velike razdaljine, dok je Dimitrije Rističević u prvom poluvremenu zakrpio sitne propuste u defanzivi. Oba puta kada je bio matiran, Holanđani su imali igrača više. 

Promenio je Dejan Savić čuvara mreže u nastavku, uveo je Lazara Dobožanova, koji je ostavljen na vetrometini. Prestala je Srbija da igra odbranu, pomislila je da je završila posao, da je dobila utakmicu i da ostatak može da otalja. Dobrano se prevarila, ubacili su je Holanđani u mašinu. Nanizali su tri gola, Lukas Gilen i Bilal Gbadamosi su bili inicijatori povratka. Crnu seriju srpskog tima prekinuo je Radomir Drašović, najkonstantniji na šampionatu, materijalizovao je igrača više. 

I nemoguće su promašivali Delfini u odlučujućem periodu, sreća po njih što ni Holandija nije bila ništa bolja. Napad za pobedu protraćili su vaterpolisti Srbije, bacili su loptu u “bunar”. Holanđani su im se revanširali, odveli su meč u peterce. U maratonskoj penal-seriji Dimitrije Rističević je pročitao pročitao drugi penal Holanđana i doneo pobedu Delfinima.

HOLANDIJA – SRBIJA 11:12

(1:2, 1:3, 4:1, 0:0, 5:6)

Split

Bazen: Spaladium arena

Sudije: Dervu (Francuska), Turkman (Turska)

Igrač više: Holandija 10 (4), Srbija 5 (2)

Dva igrača više: Srbija 1 (0)

HOLANDIJA: Vagenar, De Verd, Vinkelhorst 2, Gilen 4, Van Ijperen 1, Gbadamasi 1, Te Ril, Kastrop, Miler, Jansen 1, Kopman 2, Lukas, Husman. Selektor: Van der Mer.

SRBIJA: Rističević, Branković, Drašović 3, Ranđelović 1, Vučinić 2, Vico, S. Rašović 3, Velkić, Pljevančić, Martinović, Stojanović 3, V. Rašović, Dobožanov. Selektor: Savić.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

15.00: (1.50) Mađarska (8.00) Crna Gora (3.40)

16.30: (1.10) Italija (13.0) Francuska (9.00)

19.00: (1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Rumunija - Izrael 8:8, posle peteraca 11:10

Holandija - Srbija 6:6, posle peteraca 11:12

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Slovačka - Slovenija 11:5

Nemačka - Malta 14:11


tagovi

Vaterpolo reprezentacija Holandijevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluDejan SavićLazar DobožanovDimitrije RističevićStrahinja RašovićOgnjen StojanovićRadomir DrašovićĐorđe Vučinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara