S trobojkom u Pariz (©AFP)
S trobojkom u Pariz (©AFP)

Srbija sa 78 putnika za OI daleko ispred Hrvatske, Grčke, Portugalije...

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.02.24. | 12:00

U Tokiju boje naše zemlje branilo 87 takmičara

Prolazno vreme za Srbiju kada su u pitanju Olimpijske igre u Parizu je – sjajno.

U samo nekoliko dana vize za najveću svetsku smotru sportista obezbedili su vaterpolisti, aktuelni olimpijski šampioni, potom plivačka štafeta 4x100 metara, a onda rano jutros i košarkašice.

Izabrane vesti

Tako je na današnji dan broj srpskih sportista sa izvađenom vizom za Pariz porastao na 78. U tom broju su, dakle: odbojkašice (12), košarkaši (12), vaterpolisti (12), košarkašice (12), basketaši (4) kada su u pitanju kolektivni sportovi.

Od individualnih predstavnika, Srbija za sada među putnicima na OI ima: troje atletičara – Ivanu Španović, Angelinu Topić i Milicu Gardašević, dvoje boksera – Nataliju Šadrinu i Vahida Abasova, ima osmoro predstavnika u kajaku (ženski četverac Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev, kao i muški četvrtac Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov).

Dalje, ima Srbija i dve vize u biciklizmu, a ko će ih zauzeti odrediće Biciklistički savez. U veslanju će se, kao i u Tokiju, takmičiti Jovana Arsić, dok su u streljaštvu kvote izborili Damir Mikec i Zorana Arunović, kako u individualnim, tako i u miks disciplini. Aleksandra Perišić će biti velika nada da se nastavi niska medalja u tekvondou.

U plivanju će se Andrej Barna oprobati na 100 slobodnim stilom, a biće i deo štafete u kojoj će plivati još Nikola Aćin, Uroš Nikolić i Velimir Stjepanović.

Tri vize ima Srbija i u rvanju: osvojili su ih Stevan MićićHetik Cabolov i Mate Nemeš.

Sve kada se sabere – 78 putnika za Pariz za sada. A, daleko od toga da je to konačan broj. Tek će biti, recimo, potvrđene vize teniserima, tu je pitanje ko će pored Novaka Đokovića biti zainteresovan da ide, kao i džudistima, kojih bi, po trenutnom stanju, trebalo barem petoro da ide na Olimpijske igre. Očekuje se da bude još i strelaca, tekvondoista, atletičara, možda i boksera, kajakaša, šansu još imaju odbojkaši...

Srbija bi na Igrama u Parizu tako trebalo da ima značajno više predstavnika nego u Tokiju, kada je boje naše zemlje branilo 87 sportista, koji su doneli devet medalja: tri zlatne, srebrnu i pet bronzanih.

Najviše sportista naša zemlja dala je za OI u Londonu 2012. godine, kada ih je bilo 116, a doneli su četiri medalje.

U ovom momentu Srbija ima, dakle, 78 putnika za Pariz, što je dosta više nego što ih trenutno imaju, poređenja radi, Hrvatska (33), Grčka (47), Portugalija (30), Švajcarska (57), Turska (50), Mađarska (64), Austrija (37), Bugarska (18)...

Kada su supersile u pitanju, domaćin Francuska ima 439 osvojenih viza, SAD 426, Australija 327, Velika Britanija 245, Nemačka 232, Japan 221, Kanada 165, Brazil 153, Italija 162...

Olimpijske igre u Parizu počeće 26. jula i trajaće do 11. avgusta.

 


tagovi

Pariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara