Nikola Lukić (©MN Press)
Nikola Lukić (©MN Press)

Srbija sa petoricom debitanata i najboljim strelcem regiona overava prvo mesto u Svetskoj ligi

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.03.22. | 11:19

Delfini otputovali u Slovačku na meč trećeg kola grupne faze (18.00)

U paketu će reprezentacije Srbije i Italije na Fajnal-ejt Svetske lige, da do toga ne dođe morala bi da se desi prvorazredna senzacija i Slovačka nadigra Delfine u meču trećeg kola. Šanse za takav scenario mere se u promilima, iako je Srbija u Bratislavu otputovala sa petoricom debitanata. Promešao je Dejan Savić karte, dodatno je podmladio sastav, ali i dalje je razlika između dve selekcije u klasi. Stoga, sve osim izlaska Srbije iz grupe sa prvog mesta i maksimalnih šest bodova bilo bi iznenađenje.

Delfini su rušenjem Italije u Šapcu sredinom januara napravili ključan korak ka plasmanu na Fajnal-ejt Svetske lige, koji če se održati u Budimpešti od 28. do 30. aprila. Renovirana Srbija ponovila je rezultat protiv Azura sa Olimpijskih igara – tada ih zaustavila u četvrtfinalu – i bio je to signal Dejanu Saviću da može u Slovačku da povede mlade snage, i pruži šansu određenom broju juniorskih reprezentativaca da debituju za seniorski državni tim.

Izabrane vesti

U Bratislavu je otputovala ekspedicija sastavljena striktno od igrača koji nastupaju u srpskom vaterpolo šampionatu. Nema niti jednog reprezentativca iz inostranih liga, odlučio je selektor da ih poštedi. A, i neka od najzvučnijih imena, pa tako na spisku nema Dušana Mandića, Branislava Mitrovića, Nikole Jakšića, Nikole Dedovića, Save Ranđelovića, Đorđa Lazića, braće Rašović

Ipak nije se selektor opredelio da seniorsku reprezentaciju čine ispisnici juniorskog nacionalnog tima, već im je kao mentore i garante pobede priključio Radomira Drašovića, Nemanju Vica, Đorđa Vučinića, Gavrila Subotića, Draška Gogova i najboljeg strelca regionalne lige – Nikolu Lukića. Protiv Slovaka u Bratislavi petorica igrača mogli bi da upišu debitanski nastup za A tim: golmani večitih rivala Vladimir Mišović i Milan Bulajić, te Aleksa Nešić, Vuk Milojević i Vasilije Martinović.

Gavril Subotić (©MN Press)Gavril Subotić (©MN Press)

Svesni su debitanti kakva im se prilika ukazala i da je sada na njima da opravdaju pozive.

Velika je stvar debitovati za reprezentaciju. Uspesi u juniorskoj selekciji su jedno, ovo je nešto sasvim drugo. Znamo da nemamo pravo na opuštanje, moramo da pokažemo da i ovakav sastav Srbije ima vrednost. Uradićemo sve da opravdamo poverenje“, rekao je Vladimir Mišović za Sportski Žurnal, a njegov stav deli Vasilije Martinović:

Maksimum, ništa drugo. Ne znam Slovake ali znam da moramo da odigramo najbolje što možemo da pokažemo da nismo slučajno pozvani. Vreme radi za nas i moramo da iskoristimo svaku priliku da potvrdimo kvalitet“, poručio je prvotimac Novog Beograda.

Pokoravanjem Slovačke i osvajanjem prvog mesta Srbija bi u četvrtfinalu Svetske lige izbegla Hrvatsku, koja je već završila učešće u grupnoj fazi i ostvarila je dve pobede. Delfini će se na prvoj stepenici u Budimpešti susresti sa drugoplasiranim timom iz grupe D, ali ni nakon današnjeg dana neće biti poznato sa kim će igrati, pošto je meč u Sankt Peterburgu između Rusije i Grčke – timova koji se bore za drugo mesto – otkazan zbog geopolitiče krize u Ukrajini. Veliko je pitanje hoće li se ta utakmica i odigrati.

Srbija je 12 puta osvajala Svetsku ligu – 10 puta samostalno i dva puta u zajednici sa Crnom Gorom – a poslednji put najbolja je bila 2019. godine, kada je na turniru u Beogradu tukla Hrvatsku. Sa čak 14 medalja su se okitili Delfini u Svetskoj ligi – takmičenje se održava od 2002. godine – a minule sezone nisu uspeli da se plasiraju na završni turnir, koji se održao u Tbilisiju. Crna Gora je u finalu nadigrala Ameriku, a ove godine će se Superfinale Svetske lige igrati u Strazburu od 23. do 29. jula.

RASPORED PRVOG KRUGA SVETSKE LIGE

GRUPA C

18. januar 

Srbija - Italija 12:9

15. februar 

Italija - Slovačka 22:3

8. mart  

18.00: Slovačka - Srbija



tagovi

Svetska liga vaterpolovaterpolo Srbijavaterpolo reprezentacija SrbijeNikola LukićGavril SubotićĐorđe VučinićDraško GogovRadomir DrašovićVladimir MišovićDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara