Nikola Grbić (©FIVB)
Nikola Grbić (©FIVB)

Srbije nema u završnici, ali zato jedan Srbin može do svetske titule

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 12:49

Nikola Grbić sa Poljacima izlazi na teren od 18 časova protiv Brazila, Italija i Slovenija se sastaju u drugom polufinalu od 21 čas

Odbojkaši Srbije su kofere spakovali posle osmine finala, ali naša zemlja tom eliminacijom nije ostala bez predstavnika na Svetskom prvenstvu. Legendarni dizač, nekadašnji kapiten reprezentacije, sada selektor - Nikola Grbić sa nacionalnim timom Poljske pokušaće da zabeleži pobede u naredna dva meče i osvoji svetsku titulu pred domaćim navijačima u Katovicama.

Poljska će se u polufinalu sastati sa Brazilom danas od 18 časova, posle toga će od 21 čas na teren istrčati Italijani i Slovenci.

Izabrane vesti

Nikola Grbić u biografiji ima upisane dve medalje na planetarnoj smotri - srebrnu i bronzanu. Obe je osvojio tokom igračkih dana. Davne 1998. srebro u Japanu u dresu Jugoslavije. U Italiji 12 godina kasnije oko vrata mu je zasijala bronza. Sigurno da u ovoj drugoj karijeri želi da uzme i jedinu medalju koja mu nedostaje - zlatnu.

Poljaci su dvostruki uzastopni šampioni sveta. Sada imaju priliku da osvoje treću vezanu krunu. Ali, jasno je da im zadatak nije nimalo lak. Prva prepreka - Brazil. To je selekcija koja je u 21. veku na SP uvek igrala finale! U polufinalu su poslednji put poraženi 1998. godine.

Karioke predvodi fantastični Leal, kome protivnici u osmini i četvrtfinalu ništa nisu mogli. Njihov put do polufinala je vodio preko Kube, Japana i Katara u grupnoj fazi. Pet setova su morali da odigraju na startu sa Kubancima, a onda su u naredna dva kola bili sigurniji. Na prvoj eliminacionoj stanici bez problema su izašli na kraj sa Irancima, a onda su u četvrtfinalu u južnoameričkom derbiju eliminisali Argentince.

Svih pet pobeda do večeras ostvarili su i Poljaci. Kurek i drugari su u grupi preskočili Bugarsku, Meksiko i Ameriku, a onda su u nokaut fazi savladali Tunis i Amerikance, još jednom. Zbog dva susreta sa SAD-om može se reći da su imali teži put do polufinala.

Ove godine u Ligi nacija Poljska je pobedila Brazil. Prošlog leta u istom takmičenju slavile su Karioke. Ove dve ekipe su se sudari u finalu prethodnog Svetskog prvenstva kada su Poljaci slavili maksimalnim rezultatom i tako odbranili tron. I večeras će imati bar malu ulogu favorita.

U završnici nema Amerikanaca, Francuza, Srba, Holanđana, Argentinaca... Ali, zato ima Slovenaca. Iskoristili su maksimalno to što su sve do polufinala bili domaćini, pa su na krilima publike prvi put stigli u ovu fazu Svetskog prvenstva. Od svih ekipa, njihov put do Katovica je bio verovatno najjednostavniji. U grupi su izgubili od Francuske, a pobedili Kamerun i Nemačku. U osmini finala ponovo su išli na Nemce i pobedili ih. A rival u četvrtfinalu im je bila Ukrajiina, koja je na SP stigla kao zamena za suspendovanu Rusiju.

Večerašnji rival im je selekcija Italije, koja je evropski šampion. Simone Đaneli i saigrači su u grupi bili bez izgubljenog seta. Dobili su Kanadu, Tursku i Kinu. Posle toga su srušili Kubu, a onda u velikom derbiju zaustavili Francuze posle pet uzbudljivih setova.

Duel olimpijskih i evropskih šampiona desio se prerano, zbog sistema takmičenja koji je spojio najveće rivale pre borbi za medalju. Bez obzira na sve to što se dešavalo, sigurno da ljubitelje odbojke i večeras očekuju sjajni obračuni. I to pred publikom koja izuzetno voli i poštuje ovaj sport.

Vrhunska muška odbojka - još danas i sutra. Uživajte...

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

18.00: (1,45) Poljska - Brazil (2,55)

21.00: (1,45) Italija - Slovenija (2,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

svetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Svetsko prvenstvo u odbojciNikola GrbićMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija BrazilaMuška odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara