©Reuters
©Reuters

Šta se desilo Ferariju u Kanadi?

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 08:41

Prvi put od trke u Bakuu 2022. oba vozača nisu završila trku

Šarl Lekler je odneo pobedu na domaćoj stazi u Monaku krajem maja, dok je njegov timski kolega Karlos Sains pomenutu trku završio kao trećeplasirani. Zbog uspona u formi, kao i prirode staze koja odgovara njihovom automobilu, Ferari je bio najveći favorit za trijumf proteklog vikenda u Kanadi.

Međutim, već se u kvalifikacijama videlo da sa italijanskom ekipom nešto nije u redu. Nedostatak tempa, slabije prianjanje ali i greška ekipe koštali su Ferari boljeg rezultata u kvalifikacijama. Nakon što su osigurali prolazak u Q2, na samom početku odabrali su nove pneumatike kako bi postavili što bolja vremena ukoliko kiša stigne za sam kraj ovog dela kvalifikacija. Na žalost ekipe, kiša se nije pojavila te su im ostale samo korišćene gume na kojima su bili znatno sporiji od vodećih deset vozača i time su ispali iz daljeg takmičenja. U nedeljnu trku krenuli su sa 11. (Lekler) odnosno 12. pozicije (Sains).

Izabrane vesti

Kada je došlo vreme za trku, sa njom je stigla i manja kiša, zbog čega je postojala mogućnost da vozači napreduju. Ali, to Ferari nije uspeo da iskoristi. Osim što na samom startu trke nije nadoknadio nijednu poziciju, Lekler je već od drugog kruga imao ozbiljan problem sa motorom koji ga je u pravcima koštao otprilike pola sekunde. Tokom vozila bezbednosti, vozač iz Monaka ušao je u boks na promenu pneumatika, ali i kako bi resetovao automobil i pokušao da popravi probleme podešavanjima na volanu. Međutim, nakon što ga je i pogrešan izbor pneumatika pored problema sa motorom dodatno usporio, u 43. krugu trke Lekler je bio primoran da odustane sa Velike nagrade Kanade.

Šef Ferarija Frederik Vaser kaže da je "sve bilo loše" za njegov tim u Kanadi, a da je Leklerov motor bio najveći problem. "Sa Šarlom, u drugom krugu smo izgubili deo snage." objašnjava Vaser. "Očekivali smo crvenu zastavu kako bismo napravili ciklus napajanja i pokušamo da se vratimo, ali se crvena zastava nikad nije dogodila. Nije u pitanju bio samo motor; mislim da je bilo upravljanje motora zbog čega smo morali u potpunosti da ga zaustavimo. Prošli smo kroz taj ciklus ali samo na 30 ili 40 sekundi. Za Šarla, kada ste u automobilu, boreći se u grupi i vidite da vam nedostaje 10 ili 15 km/č, nemate šanse da obilazite, inženjer vam govori da vam nedostaje 80 konjskih snaga, mogu savršeno da razumem da je teško naći motivaciju u takvoj situaciji. Bio bih zabrinut da nije bio frustriran u takvim uslovima."

Šarl Lekler (©Reuters)Šarl Lekler (©Reuters)

Timski kolega Sains je na početku trke zadobio oštećenja na podu bolida kao i na prednjem krilu posle kontakta sa Valterijem Botasom (Zauber), a tempo mu je sve vreme bio loš i nije uspevao da se probije među prvih deset. Takođe, i njegovoj trci je došao kraj kada se u šestoj krivini okrenuo, usput iz trke izbacivši Aleksa Albona (Vilijams), a zatim se dovezao u garažu i odustao od dalje vožnje u Montrealu.

O svojoj prvoj nezavršenoj trci posle Velike nagrade Belgije prošle godine, Karlos Sains je rekao:"Ovo je bila jedna od onih trka gde tempo nikada nije kliknuo. Imali smo neka oštećenja na automobilu zbog nekoliko kontakta tokom te lude trke ali nije bilo tempa za obilaženje. Jedino kada smo se prebacili na gume za suvo pri kraju trke osetio sam da možda postoji šansa za neke poene, i bio sam pomalo brži. Samo sam pokušavao da rizikujem i obilazim ljude u DRS voziću da pokušam da budem bliži u drugom sektoru i verovatno sam zakačio mokar deo staze. Ne znam. Bio je čudan način na koji sam izgubio kontrolu u sred krivine i završio trku. Bio je veoma slab, razočaravajuć vikend za ceo tim jer nismo uspeli da nađemo dobar tempo. Mislim da je Kanada bila jedinstven slučaj i kao tim moramo da razumemo šta se desilo."

Vaser je dodao da tim zna zašto nisu bili dovoljno brzi kada je staza bila vlažna i kada je prianjanje bilo nisko, ali i da su posle loših kvalifikacija bili optimistični za trku.

"Tempo je u petak bio dobar. Uslovi na stazi su u subotu bili izazovni i par automobila imao je iste probleme - neću ulaziti u detalje, ali bili smo samouvereni u tempo za trku", rekao je Vaser.

"Međutim, problemi u početku i sve je pošlo naopako, ali se nadam da smo sve loše delove iskoristili ovog vikenda."

Ipak, uprkos najlošijem vikendu ove sezone za tim iz Maranela, francuski šef kaže da neće preterano reagovati niti promeniti uobičajeni pristup. "Ponekad imate osećaj da sve ide naopako i protiv vas ali mi ne menjamo pristup. Radimo kao tim sa vozačima u dobrim i lošim trenucima i zadržaćemo isti pristup za sledeći vikend i nastaviti zajedno. Uopšte nisam uznemiren zbog ovog vikenda, tako je kako je." zaključio je Vaser.

Naredna trka Formule 1 na programu je 23. juna u Barseloni.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara