Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)
Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Strahinja Rašović: Karijera i život ne staju posle poraza, nisam izgubio veru i motivaciju

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.02.24. | 02:20

“Nadam se da ćemo biti rasterećeniji ukoliko se plasiramo na Olimpijske igre i da ćemo zaigrati lepršavije”, kaže najbolji strelac prethodnog Svetskog prvenstva

Kroz desetak dana srpski vaterpolisti će znati na čemu su, da li idu na Olimpijske igre ili ne. I hoće li u Parizu braniti krune osvojene u Rio de Žaneiru i Tokiju. Delfinima je Svetsko prvenstvo poslednja šansa da izvade vizu i nisu jedini. U redu i dalje čekaju Italija, Hrvatska, Crna Gora, i sve reprezentacije napašće prvo mesto u grupnoj fazi, jer direktnim plasmanom među osam najboljih obezbediće mesto u avionu za Pariz.

Srbija je na Evropskom prvenstvu, igranom početkom januara u Zagrebu, zauzela sedmo mesto. Propustila je dobru priliku da veže dva takmičenja na kojima će se boriti za medalju, da barem ponovi rezultat sa planetarnog šampionata u Fukuoki. Zaustavljena je u četvrtfinalu i imao je selektor Uroš Stevanović dovoljno vremena da analizira greške i radi na otklanjanju istih do puta u Dohu. U toku današnjeg dana saopštiće spisak putnika, a Strahinja Rašović veruje da njemu i saigračima odlazak na Olimpijske igre neće izmaći.

Izabrane vesti

Ali, opreza nikad dosta, jer rivali u grupi nisu nimalo naivni.

“U prvoj utakmici igramo sa Japancima, po meni najtežim protivnikom iz četvrtog šešira. Ubedljivo. Ko prati vaterpolo, video je da su na prošlom Svetskom prvenstvu igrali egal tri četvrtine sa Mađarima, koji su kasnije postali svetski prvaci. Takođe i sa Hrvatskom. Sa njima smo igrali u osmini finala, odlični su, tako da ćemo tek posle Japana razmišljati od Crnoj Gori i Americi. Šta reći o te dve ekipe… Više nego jake. Ne bih ništa da prejudiciram, idemo korak po korak. Prvo da pobedimo Japan, pa ćemo se spremati za Crnu Goru”, rekao je Strahinja Rašović.

Ni olimpijski šampion iz Tokija, kao ni Dušan Mandić, ne isključuje Japance iz trke za prolaz dalje. Ali, prednost, ipak, daje ostalim reprezentacijama u grupi.

“Nikoga neću da isključujem u borbi za prvo mesto, ni Japance. Ako im neko uleti u makaze, može lako da ode na drugu stranu. Ali, borba do samog kraja bi trebalo da se vodi između Amerike, Crne Gore i Srbije”, poručio je najbolji strelac sa prethodnog planetarog šampionata i dodao:

“Na prošlom svetskom prvenstvu Crnogorci su izbacili Hrvatsku, koja je sada evropski viceprvak. Amerikanci su u velikom naletu i na Olimpijskim igrama u Tokiju su tesno izgubili od Španije u četvrtfinalu. Sve su to ekipe koje sa najboljima igraju na jedan gol”.

Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Nada se srpsko krilo da će i on i saigrači biti opušteniji kada Srbija bude ugrabila olimpijsku vizu.

“Cilj su prvo mesto u grupi i plasman na Olimpijske igre. A, da li ćemo biti rasterećeniji i da li će nestati nevidljivi pritisak u našim glavama? Pa, ne mogu unapred da kažem, ali se zaista nadam da hoće, da ćemo se rasteretiti ukoliko ostvarimo plasman na Olimpijske igre prolaskom kroz grupu. I da ćemo onda u eliminacionom delu takmičenja zaigrati kao u grupnoj fazi što znamo. Da budemo lepršavi, kao protiv Italije kada smo pobedili u osblabljenom sastavu prošlog leta”.

Od završetka Evropskog prvenstva prošle su dve sedmice i bilo je dovoljno vremena da se neuspeh stvari, ali i da reprezentativci rade na stvarima koje nisu bile dobre.

“Zadovoljan sam kako smo radili posle Zagreba, nema očajavanja. Mi se bavimo sportom. Izgubili smo, ali ne mogu nam stati životi i karijere zbog toga. To je sport, to smo prihvatili. Posle Evropskog prvenstva smo se okupili i nastavili gde smo stali. Atmosfera je super, radimo kao što smo radili. Ne manjka želje i motivacije. Sa istom željom i motivisanošću idem na Svetsko prvenstvo, kao što sam išao u Zagreb. Verujem da će rezultat da bude dobar”, kazao je Strahinja Rašović i nastavio:

“Znaš me, za mene je dobar rezultat samo zlato. Ceo život želim da budem najbolji, a glavni cilj je da izborimo olimpijsku vizu i da se kvalifikujemo za Pariz, što bi bilo najlepše da uradimo kroz grupu, rasteretimo se i krenemo u dalje pobede”.

Najveće šanse da se okite zlatom daje braniocima svetske krune i evropskim prvacima.

“Španci su sada u naletu. I Mađari idu puni samopouzdanja, što je i normalno, jer su svetski prvaci”, završio je Strahinja Rašović.



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeStrahinja Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara