Nikola Jovović (©FIVB)
Nikola Jovović (©FIVB)

Strašni Amerikanci, ali simpatično je igrati protiv njih: Kolaković promešao karte, starosedeoci ponovo tu

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.06.22. | 09:00

Prvi meč Srbije na otvaranju drugog vikenda Lige nacija u Sofiji počinje večeras u 19 časova (Sport klub 1)

Jedini su tim koji nema nijednu recku u koloni u kojoj se upisuju porazi. Dominantno su preskočili Slovence, Brazilce, Japance i Holanđane. Selektor Amerike Džon Sperou tokom prvog vikenda Lige nacija nije imao najjači sastav na raspolaganju, ali to se na terenu nije videlo. Na otvaranju druge nedelje gledaju rivale sa vrha tabele, izgubili su samo tri seta i puni su samopouzdanja, pa je jasno da Srbiju večeras od 19 časova (Sport klub 1) u Sofiji ne čeka nimalo lak zadatak.

Reprezentaciji SAD priključili su se pred put u Bugarsku iskusni Kajl Rasel, Erik Šodži, Tori Defalko, Garet Muagututia i Mičel Stal.

Izabrane vesti

"Amerikanci su došli u izmenjenom sastavu u odnosu na prvi vikend, koji su završili bez poraza. Sada su znatno pojačali ekipu, tako da im nedostaju samo Anderson i Kristensen. Biće to veliki izazov za nas", rekao je u najavi prvog susreta selektor Srbije Igor Kolaković. "Mi smo malo poremećeni što se strategije tiče zbog povrede Perića, koja nije teže prirode. Ali, moramo da vidimo koliko će biti upotrebljiv za prvi meč. Naša neka ideja će možda morati da se menja. Ulazimo mirno u ovaj turnir, došli smo na vreme, nismo ranije mogli da stignemo... Adaptirali smo se kako treba".

Srbija je tokom prvog vikenda ostvarila pobede protiv Bugarske i Argentine, a poražena je u duelima sa Nemačkom i Francuskom. U Kanadi je igrao kombinovani sastav sa nekoliko debitanata... Sada su u ekipi ponovo starosedeoci - Aleksandar Atanasijević, Marko Podraščanin, Nemanja Petrić, Petar Krsmanović i Srećko Lisinac.

"Ovi igrači koji su se pridružili nisu spremni da izdrže turnir od četiri meča, ali je neophodno da igraju. A oni koji su bili u Kanadi, nije dobro da igraju sve mečeve. Sigurno da će miks postojati, želimo da i dalje napreduju oni koji ranije nisu imali priliku, a da se stariji polako priključuju. Da se spremaju za Svetsko prvenstvo, koje dolazi vrlo brzo posle Lige nacija", naglašava selektor.

Posle duela sa Amerikom Orlove čekaju obračuni sa Brazilom, Kanadom i Australijom. Nakon toga odbojkaši će tokom trećeg vikenda u Poljskoj izaći na megdan Sloveniji, Italiji, Iranu i Kini. Na završnom turniru u Bolonji (20 - 24. jul) učešće će izboriti Italija kao domaćin i sedam najboljih ekipa. Kolakoviću je trenutno važnije da napreduju igrači iz drugog plana i da se tim spremi za izazove koji ga čekaju na najvećem takmičenju ove godine. Naravno, neće ni ovde odustati od rezultata.

"Svakako nam nije u glavi samo da se nađemo u četvrtfinalu, a da propustimo nešto da proverimo što nam je bitno pred SP. Naravno da je rezultat u prvom planu, ali ne bih voleo da gledamo samo to, jer bih onda iscrpeo neke igrače do kraja. Videćemo dokle ćemo stići sa ovom idejom", zaključio je Kolaković.

Brige zbog povrede Pavla Perića (©FIVB)Brige zbog povrede Pavla Perića (©FIVB)

Dizač Nikola Jovović bio je najiskusniji igrač Srbije na prvom nadmetanju u Ligi nacija. Dirigovao je igrom i pomagao mlađim saigračima da se pokažu što bolje. Imala je plava četa neke neobjašnjive padove, ali i blistave trenutke u Otavi.

"S obzirom na to da su nam se sada priključili i stariji igrači, koji su trenirali dok smo mi bili u Kanadi, imamo neku drugu energiju, druge probleme i druge dobre stvari. Poznajemo se veoma dobro, pokušaćemo da se vratimo na naš kolosek", izjavio je Jovović. "Poznajemo manje-više sve protivnike, međutim kad se igra dan za danom ne odlučuje samo kvalitet, već prevagu može da donese fizička sprema... Liga nacija je drugačije takmičenje od prvenstava. Ne može da se kaže unapred da li će biti pobeda ili poraz".

Prošle godine u Ligi nacija Srbija je uspela da sruši Ameriku - 3:1. Rival je tada, u odnosu na sada, u sastavu imao i Meta Andersona i Tejlora Sendera. To je bio poslednji međusobni okršaj. Pre toga su nekoliko godina SAD kao po pravilu izlazile kao pobednik u okršajima sa našim nacionalnim timom.

"Amerika je svima dobro poznata. Videli smo roster, to su odlični igrači. Uvek su neugodna ekipa, ali nama neće faliti entuzijazma i energije za tu utakmicu. Strašno jak protivnik, uvek je simpatično igrati protiv njih. Nedostaje im nekoliko odbojkaša, ali ove momke ne treba potceniti. Tokom prvog vikenda su pokazali da su u boljoj formi od nas. Mi treba da se fokusiramo na našu igru, naradili smo ovih sedam dana sa igračima koji su se pridružili. Želim nam sreću i dobro zdravlje", rekao je uz osmeh Jovović.

Sa nestrpljenjem utakmice u Sofiji dočekuju reprezentativci koji nisu bili u Kanadi. Među njima je Srećko Lisinac, koji je poslednji zvaničan meč odigrao u finalu Lige šampiona 22. maja. Sigurno da će predstavljati veliku snaga reprezentacije na mreži i na servisu.

U Ljubljani je jedan od glavnih aduta Zakse protiv Trentina bio srednji bloker i kapiten SAD Dejvid Smit. Tada je odneo pobedu, a sada Lisinac i Podraščanin imaju priliku za revanš.

"Nekoliko igrača samo poznajemo iz ove postave koja je došla u Bugarsku, ostali su novi i mladi sa koledža. Pokazali su veoma visok nivo odbojke, zasluženo su prvi. Spremićemo se da odigramo najbolje moguće i da pobedimo. Treba da nas zanima ono što mi radimo i da to bude kvalitetno. Videćemo da li će to biti dovoljno za pobedu", podvukao je Lisinac.

SASTAV SRBIJE ZA TURNIR U BUGARSKOJ

Dizači - Nikola Jovović, Andrija Vulikić.

Libera - Lazar Koprivica, Nikola Peković.

Primači servisa - Nemanja Petrić, Miran Kujundžić, Pavle Perić, Milan Katić.

Korektori - Aleksandar Atanasijević, Nikola Meljanac.

Srednji blokeri - Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović.


LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE – DRUGA NEDELJA

Grupa B (Sofija, Bugarska)

Utorak

Kanada – Australija 3:1

Bugarska – Iran 3:0

Sreda

16.00: (1,50) Poljska – Brazil (2,41)

19.00: (2,29) Srbija – SAD (1,55)

Četvrtak

12.30: Poljska – Kanada

15.30: Srbija – Brazil

19.00: Iran – SAD

Petak

12.30: Srbija – Kanada

15.30: Iran – Brazil

19.00: Bugarska – Australija

Subota

12.30: Iran – Kanada

15.30: Poljska – Australija

19.00: Bugarska – SAD

Nedelja

12.30: Srbija – Australija

15.30: Poljska – SAD

19.00: Bugarska – Brazil

Grupa A (Kezon Siti, Filipini)

Utorak

Holandija – Slovenija 3:0

Argentina – Japan 1:3

Sreda

9.00: (7,70) Kina – Francuska (1,05)

13.00: (1,22) Italija – Nemačka (3,80)

Četvrtak

5.00: (1,20) Francuska – Holandija (4,00)

9.00: Kina – Nemačka

Petak

5.00: Nemačka – Holandija

9.00: Argentina – Kina

13.00: Italija – Japan

Subota

5.00: Argentina – Holandija

9.00: Japan – Francuska

13.00: Italija – Slovenija

Nedelja

5.00: Francuska – Nemačka

9.00: Slovenija – Japan

13.00: Italija – Kina

***kvote su podložne promenama



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija SADLiga nacija za odbojkašeIgor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara