(©CEV)
(©CEV)

Svi favoriti se prošetali do četvrtfinala, cela evropska odbojka se svodi na pet reprezentacija

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.08.23. | 08:36

Čudo bi bilo da Bugarska, Francuska i Češka prođu u polufinale

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Čudo bi trebalo da se desi pa da u polufinalu Evropskog prvenstva ne budu Srbija, Italija i Holandija. Jedini meč četvrtfinala koji bi trebalo da donese zanimljivu borbu jeste duel Turske i Poljske. Bugarska, Francuska i Češka imaju priliku da se pokažu protiv jačih timova, ali su njihove šanse za prolaz minimalne.

Izabrane vesti

Ako pogledate put koji su najbolje evropske ekipe prešle da bi stigle do četvrtfinala - deluje da je svima bilo lagano. Međutim, Srbija je možda dobila i najtežu grupu jer je za rivala imala Poljsku, dok Italija, Turska i Holandija - u grupi nisu imali teže obračune.

Osmina finala donela je maksimalne pobede Srbije, Italije, Holandije i Poljske. Samo se Turska mučila sa motivisanim domaćinom u Briselu. Italijanke su posle šest utakmica i dalje bez izgubljenog seta (18:0), Holanđanke su ispustile samo jedan (18:1), Srbija i Turska po dva (18:2). Poljakinjama je set količnik 16:5. Reklo bi se još i pre početka takmičenja, a uskoro bi trebalo da bude i potvrđeno, da se evropska priča svodi na ovih pet reprezentacija.

Posle svega prikazanog može da se zaključi da najbolje tek počinje. Dve trećine takmičenja su završene, preostala je ona poslednja. Sada je sasvim jasno zašto je Srpkinjama bilo toliko bitno da u grupi dobiju Poljsku, jer ih je pobeda odvela u deo kostura koji je mnogo lakši od drugog. Švedsku su lagano počistile, Češku verovatno čeka ista sudbina - jer je to ekipa protiv koje Srbije nikada set nije izgubila, a onda bi na red trebalo da dođe Holandija...

PUT FAVORITA DO ČETVRTFINALA

SRBIJA - šest pobeda: Srbija - Ukrajina 3:0, Srbija - Slovenija 3:0, Srbija - Poljska 3:1, Srbija - Mađarska 3:1, Srbija - Belgija 3:0, Srbija - Švedska 3:0.

ITALIJA - šest pobeda: Italija - Rumunija 3:0, Italija - Švajcarska 3:0, Italija - Bugarska 3:0, Italija - Bosna i Hercegovina 3:0, Italija - Hrvatska 3:0, Italija - Španija 3:0.

TURSKA - šest pobeda: Turska - Švedska 3:0, Turska - Azerbejdžan 3:0, Turska - Češka 3:1, Turska - Grčka 3:0, Turska - Nemačka 3:0, Turska - Belgija 3:1.

POLJSKA - pet pobeda i jedan poraz: Poljska - Slovenija 3:0, Poljska - Mađarska 3:1, Poljska - Srbija 1:3, Poljska - Belgija 3:0, Poljska - Ukrajina 3:1, Poljska - Nemačka 3:0.

HOLANDIJA - šest pobeda: Holandija - Španija 3:0, Holandija - Slovačka 3:0, Holandija - Estonija 3:0, Holandija - Francuska 3:1, Holandija - Finska 3:0, Holandija - Švajcarska 3:0.

-------------------------------------------------------

S obzirom na to da kontinentalno takmičenje broji čak 24 ekipe, ispada da uvodna faza uopšte nije zanimljiva. Lako mogu da se predvide pobednici, nema previše uzbuđenja, a ni iznenađenja. Većina utakmica bude završena s rezultatom - 3:0. Četvrtfinalne bitke bi trebalo da budu interesantnije, pa se očekuje i da privuku veći broj gledalaca. Zasad je prosečna poseta barem u Briselu, prilično skromna.

Put Srbije u razigravanju do finala jeste lak, u odnosu na neke druge ekipe i na neka prethodna takmičenja. Mada, i sve ove utakmice do sada nisu delovale preterano izazovno jer Tijana Bošković čini da čak i neki prosečni timovi deluju kao nižerazredni.

U grupnoj fazi naša najbolja igračica postizala je redom 22 poena, 14, 30, 30, 10. Da nije na poslednjem meču protiv Belgije izašla iz igre zbog bolova u peti, prosek bi bio još bolji. U osmini finala je za tri seta protiv Švedske upisala 24 poena. Na šest utakmica prosečno beleži 21,66 poena.

Kada je Tijana u ovakvoj formi, onda sve deluje prilično jednostavno. Ono što može da raduje, bez obzira na ime protivnika, jeste činjenica da igra Srbije sve bolje izgleda na terenu. Uvek su naše igračice dobro tempirale formu, pa čini se i sad ide uzlaznom putanjom... Neka tako i bude sve do 3. septembra uveče.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtfinale

Utorak - Firenca

18.00: (1,05) Holandija - Bugarska (7,70)

21.00: Italija - Francuska

Sreda - Brisel

17.00: (1,33) Turska - Poljska (3,00)

20.00: Srbija - Češka

Polufinale - 1. septembar u Briselu

Finale i za 3. mesto - 3. septembar u Briselu


tagovi

Ženska odbojkaška reprezentacija TurskeŽenska odbojkaška reprezentacija Italiježenska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Tijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara