Nikola Jakšić i Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Nikola Jakšić i Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Tajna Poljuda čuva treću srpsku krunu

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.24. | 11:48

Novi Beograd u Splitu može do druge regionalne titule, no moraće bolje nego u beogradskom okršaju sa Jadranom kako bi ga skinuo sa trona

Prvu regionalnu titulu osvojio je – Jug iz Dubrovnika. Poslednju takođe. Ima ih pet, najuspešniji je klub u takmičenju u kome je lopta podbačena pre 16 leta, toliko da je pehare poduzao više puta nego svi srpski klubovi zajedno, za koje je možda i najveća greška što se momentalno nisu priključili Jadranskoj ligi, već su joj pristupili kasnije.

Većina pehara namenjenih prvaku završila je u Hrvatskoj, okruglo deset. Jedan je otišao preko Jadrana – u vitrine Pro Reka. Dva su u Herceg Novom, koliko ih ima i u Srbiji. Gde će ove godine završiti – ne može sa sigurnošću da se tvrdi. Dubrovčani su u konkurenciji za trofej, mogu da osvoje šesti na završnom turniru u Splitu, ali trenutno su mu bliži domaćin Jadran i Novi Beograd.

Izabrane vesti

Tajna Poljuda čuva treću srpsku krunu. Kragujevački Radnički je prvu, istorijsku za srpski vaterpolo na glavu stavio u Zagrebu. Novi Beograd je pre dve sezone maksimalno iskoristio sistem takmičenja i na svom bazenu se ustoličio, a sada ima priliku da do druge titule dođe u Gradu pod Marjanom i izvadi fleke iz prethodne sezone, kada su hrvatski timovi odlučivali na kom delu primorja će završiti – krajnjem jugu ili severnije.

Situacija je poprilično jasna: ko dobije sve utakmice na Poljudu, postaće šampion Jadranske lige. A, koga šta čeka u Splitu?

U završnu fazu regionalnog takmičenja plasiralo se pet klubova. Dva srpska – Novi Beograd i Crvena zvezda, dva hrvatska – splitski Jadran i dubrovački Jug, te crnogorski Jadran iz Herceg Novog. Kako su u prvom delu sezone međusobno igrali srpski u ‘kontinentalnoj zoni’, a hravtski i crnogorski u ‘primorskoj zoni’, međusobno ukrštaju na finalnom turniru.

Prve utakmice odigrane su u Beogradu, na bazenu “11. april”, jer je Novi Beograd kao najbolje plasirani tim u srpskom šampionatu stekao tu pogodnost. Isto važi i za Jadran u Hrvatskoj. Posle utakmica u srpskoj prestonici stanje je sledeće: Splićani su lideri sa 14 bodova, Novi Beograd ima 12 i utakmicu manje, a Dubrovčani su na 11 poena.

Dakle, ta tri kluba boriće se na Poljudu za titulu, dok će Crvena zvezda i Novljani pokušati da uvećaju bodovni saldo.

Novi Beograd je već na svom bazenu mogao da preuzme štafetu, ali je u beogradskom okršaju sa splitski Jadranomizgubio. Jerko Marinić Kragić je 21 sekundu pre kraja doneo gostima prednsot, da bi iz poslednjeg šuta na meču Duje Pejković pečatirao trijumf u utakmici koju su obeležili Loren Fatović sa jedne, a Alvaro Granados sa druge strane.

Da bi novobeogradski klub vratio pehar u vitrine, moraće na Poljudu da odigra znatno kvalitetnije. Prevashodno u odbrani. Za to je sposoban, demonstrirao je to u Ligi šampiona protiv splitskog Jadrana. No, postoji i otežavajuća okolnost pred tri utakmice odluke. Živko Gocić je ostao bez jednog od najvažnijih igrača.

“Svesni smo da neće biti nimalo lako, jer smo i na prošlom turniru imali dve loše četvrtine u duelu protiv splitskog Jadrana u kom smo poraženi, tako da se nadam da sada takve greške nećemo ponavljati. Zdravstveni bilten u timu nije povoljan, jer Angelos Vlahopulos nije u sastavu. On je i dalje bolestan i dalje je na antibiotskim terapijama, ali ostali igrači su spremni”, poručio je Živko Gocić pred put u Dalmaciju.

Srpski šampion bi, po svemu viđenom ove sezone, najlakši meč trebalo da ima protiv Jadrana iz Herceg Novog. Pre toga ga očekuje duel sa Jugom, koji je u utorak potukao Crvenu zvezdu u prvom četvrtfinalnom meču Kupa Evrope i napravio dobru uvertiru za turnir u Splitu, na kome će kao i domaćin, za razliku od srpskih timova, u bazen jednom manje.

Ne bude li velikih iznenađenja, poslednji meč u Splitu trebalo bi da bude presudan, jer je udešeno tako da sezonu zatvaraju Novi Beograd i splitski Jadran međusobnim duelom. Verovatno za titulu.

RASPORED POSLEDNJEG TURNIRA JADRANSKE LIGE:

Četvrtak

19.00: Jadran Split – Crvena zvezda

20.45: Jug Dubrovnik – Novi Beograd

Petak

19.00: Crvena zvezda – Jug Dubrovnik

20.45: Jadran Herceg Novi – Novi Beograd

Subota

18.00: Crvena zvezda – Jadran Herceg Novi

19.45: Novi Beograd – Jadran Split



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK Crvena zvezdaVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg Novi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara