Detalj iz drugog meča Vajldera (levo) i Fjurija ©Reuters
Detalj iz drugog meča Vajldera (levo) i Fjurija ©Reuters

Tajson Fjuri je imao nešto tvrdo u rukavicama, sipali su mi relaksant u vodu, trener me je izdao, sudija je bio pijan...

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.11.20. | 14:49

Bivši WBC prvak u teškoj kategoriji u paklu teorija zavere

Teorija zavere, ludilo mozga ili pak istina, tek Dionte Vajlder je u poslednja 24 časa izneo niz optužbi na račun svog bivšeg trenera, ali i rivala Tajsona Fjurija, pa čak i ringovnog sudije.

Da rekapuituliramo, Fjuri je pobedio prekidom u sedmoj rundi nakon što je Vajlderov trener bacio peškir kao tradicionalni znak predaje pošto je njegov štićenik bio u katastrofalnom stanju, ali je i dalje nekako stajao. Bio je to revanš meč u koje je Amerikanac izgubio šampionski pojas u najcenjenijj bokserskoj verziji, WBC-u. Od tada je prošlo skoro pa godinu dana, ali Vajlder, jedan od najjačih udarača još od Majka Tajsona, po svemu sudeći ne ume da se pomiri. Mnogi tvrde da ima čak i psihičkih problema zbog toga, te je skovao i ovu teoriju zavere. Istinita ili ne, ocenite sami.

Izabrane vesti

"Ćutanje je zlato. Ali ja vidim i čujem! Ono što ne razumeš, lopino, ono što si uradio moj narod je trpeo vekovima, neko ih je varanjem sprečavao da pokažu svoju veličinu svetu", govori Vajlder na snimku upućenom Fjuriju i javnosti, "Video sam još u prvoj borbi, kada ti je Riki Haton (sekundant, prim. ur.) skidao rukavicu stavio ju je u nepravilan položaj. Pokušali ste isto i drugi put, ali si mu sastrugao kožu sa levog uveta koje je krvarilo. Nemoguće je da nove rukavice od 10 unci mogu biti u tako lošem stanju, iznošene. Iskreno verujem da si stavio nešto tvrdo u rukavicu, nešto veličine i težine jajeta. Zato i je lice tako čudno nateklo, udubina mi je ostala. Ali i dalje ne možeš da zadržiš kralja! Na kraju krajeva, trebao ti je sudija i moj neverni trener da baci peškir. Vratiću ti!"

A onda ga je mnogo zacrnio, što stvarno ukazuje na moguće mentalne probleme.

"Znam da si deo zavere pošto znaš da ne možeš da me dobiješ pošteno. Nisi uspeo da me nokautiraš, već te je spasao moj trener koji je deo zavere. Ali osvetiću vam se, pripremajte sahrane. Doći ću da vam pljujem na grobove!"

Deluje je ipak da je razlog ovog ispada to što Fjuri pokušava da izbegne treći njihov meč, iako je ugovor sa tom klauzulom potpisan.

"Kakvo je to sranje da se biješ sa Karlosom Takamom, a ne sa mnom!? Mora da se šališ. Kad si prolazio kroz najgore, ja sam ti rekao da ćeš, ako se središ dobiti priliku za titulu. Pošto sam čovek od reči, tako je i bilo. Kada je taj meč završen bez pobednika, rekao sam ti da ću ti pružiti revanš. Znaš da su mi nudili više novca za borbu sa Entonijem Džošuom. I tada sam ostao čovek od reči. U ugovoru o revanšu stoji i klauzula o revanšu revanša i sada je vreme da ti budeš čovek od reči, a ne da pokušavaš da se izvučeš iz dogovora."

Kao da to nije bilo dovoljno nego je ovog jutra u intervjuu nastavio da niže optužbe i uvrede.

"Jedno 15 minuta pred ulazak u ring osećao sam se savršeno, ali kako sam pio vodu tako sam se sve više osećao čudno. Kao da mi je nešto ubačeno, neki relaksant mišića. Noge su mi bile klimave.", tvrdi Amerikanac, "Tako je posle borbe koju izgubiš, uvek gledaš šta se sve dogodilo. Određene stvari, pre svega atmosfera nije bila prava. Osećalo se u vazduhu da će mi se nešto sprema. Moj sada bivši trener Mark Breland je jedini imao pristup vodi. A onda je i bacio peškir u sedmoj rundi, kao da mi spase život... Spasava se život tako što se neko spreči da skoči sa zgrade, a ja sam im rekao, i to već godinama znaju, da nema predaje kod mene kada uđem u ring. I ako je to znao, kako je mogao to da uradi, još sam taman počeo da se vraćam u meč. Gledao sam u oči Fjurija i bio je već na kraju snaga, a meni je dolazio momentum, i ovaj tada baca peškir... Kao da su se sve dogovorili, da bi bilo revanša. Tajson je bio presrećan, jer znam da je počeo da paniči. Ali zašto mi ništa nisu rekli? A i sudija je bio sumnjiv, kao da je bio ili pijan ili deo cele kombinacije ili oboje."

Ne treba zaboraviti da je Bronzani Bombarder nakon poraza u tom meču tvrdio da je za sve kriv pretežak kostim sa kojim je ušao u ring, i da ga je on izmorio. Ako ima istine u ovome što priča, to je skandal nad skandalima, ali šanse su male za to. Pre će biti da ne ume da podnese poraz kao čovek. Bilo kako bilo, ako postoji ugovor o novom revanšu, a po svemu sudeći postoji, red je da dobije sada on priliku. 


tagovi

boksTajson FjuriDionte Vajlderborilačke veštineborilački sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara