""
""

Teorija čuda za Hamiltonovu odbranu titule

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.11.16. | 09:28

Brojke kažu da aktuelni šampion može da ostane na krovu najbržeg cirkusa samo u slučaju da Rozberg propisno kiksne. Nemcu je lakše, jer ga osvajanje mesta na podijumu definitivno kruniše F1 titulom

Da li je moguće da Luis Hamilton u nedelju odbrani F1 titulu na stazi Jas Marina u Abu Dabiju? Po njemu tračak nade nije takozvani “dovoljan razlog” da u takvu mogućnost istinski veruje. On ni sam nije siguran u kombinatoriku koja ga na papiru još uvek održava u igri za četvrtu titulu pred poslednji okršaj sezone.
“Sezona nije bila savršena, pa mislim da je jako teško da je završim idealno. Neću se predati, ali naglašavam da preuzimam  na sebe odgovornost za greške koje su mi se dešavale”, konstatovao je Luis Hamilton i dodao da se nada da će nedeljna trka biti dostojna velikog finala koga svi s nestrpljenjem očekuju.

Izabrane vesti

Logika kaže da će Britancu biti veoma teško da pretekne Nika Rozberga u generalnom plasmanu i da u foto-finišu prigrabi novu titulu. Šta na sve to kaže matematika? Hamiltonu je pod jedan potrebno da pobedi na trci, a da Niko Rozberg ostane bez podijuma. Ukoliko se desi da na kraju sezone Rozberg i Hamilton imaju izjednačen broj bodova odlučivaće ukupan broj pobeda u skoru  dva rivala. Tu matematičku igru aktuelnom šampionu kvari statistika. Naime, Luis i Niko imaju po devet prvih mesta u sezoni. U tom pomalo neverovatnom raspletu gledaće se broj osvojenih drugih mesta. Nemački vozač Niko Rozberg je tu u prednosti i osvaja titulu šampiona.

Kada je reč o Niko Rozbergu dobro je reći da će on ukoliko osvoji titulu moći da se pohvali kao naslednik porodične tradicije. Interesantno je da je Nikov otac, Keke Rozberg daleke 1982. godine osvojio F1 titulu uz samo jednu pobedu u sezoni. Ovo je kuriozitet i veoma retka situacija jer su iste godine po dve pobede imali Niki Lauda, jedan od dvojice šefova u Mercedes AMG Petronasu i Alen Prost koji su svetskoj javnosti svakako poznatiji od Rozberga starijeg koji je zauvek ostao zabeležen u analima, ali je izbrisan iz kolektivnog pamćenja.

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images)


tagovi

Alen ProstFormula 1Luis HamiltonMercedes AMG PetronasNiki LaudaNiko Rozberg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara