(©FIVB)
(©FIVB)

To bi bilo to za 2023. godinu! Poraz odbojkašica koji ne boli, Kina slavila na oproštaju u Ningbou

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 15:18

Srpkinje dan ranije obezbedile olimpijsku vizu, pa današnji neuspeh nije mogao da im pokvari planove

Poraz za kraj reprezentativnog leta! Odbojkašice Srbije su cilj ostvarile - obezbedile su na vreme plasman na Olimpijske igre, pa u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira nisu imale imperativ pobede. Na oproštaju od još jedne sezone nisu uspele da savladaju Kinu u Ningbou, iako su dobile prvi set - 1:3 (25:23, 22:25, 14:25, 22:25).

Najvažnije je da su Srpkinje uzele karte za Pariz, zbog kojih su i došle na ovaj turnir. Neuspeh na zatvaranju teško da će bilo ko pamtiti...

Izabrane vesti

Svetske šampionke su ostvarile pet pobeda i dva poraza - takav učinak im je bio dovoljan za drugo mesto koje je garantovalo put u Francusku naredne godine.

S obzirom na to da je viza obezbeđena pre ove utakmice, Gvideti nije morao da pošalje na teren najjaču postavu. Konačno je mogla odmor da dobije i Tijana Bošković, koja je ove godine, kao i svih prethodnih ponela najveći teret tokom leta. Nisu krenule ni Bianka Buša, Aleksandra Jegdić, Jovana Stevanović... Na terenu su od starta bile Maja Ognjenović, Ana Bjelica, Sara Lozo, Katarina Lazović, Mina Popović, Maja Aleksić i Teodora Pušić.

Odigrale su ove devojke veoma dobar prvi set. Napravile su razliku u bitnom trenutku, odlepile su se na 23:19 i činilo se da neće biti neizvesne završnice. Međutim, dozvolile su svetske šampionke rivalkama da dođu do izjednačenja. Ali, sve probleme su otklonile Mina Popović i Sara Lozo sa dva uspešna napada za - 25:23.

U drugom setu Kina je krenula bolje, brzo je pobegla na nekoliko poena prednosti... Naša selekcija je dugo jurila rezultat i prvi put je povela sa 17:16 posle dobrih poteza Slađane Mirković, koja je ušla umesto Maje Ognjenović. Kineskinje su u završnici došle do preokreta, pomogla im je i podrška sa tribina. Sjajan posao je odradila Vu, koju je selektor uveo sa klupe.

Posle dobijenog drugog seta - Kina je u narednom bila još raspoloženija. Samo je do 5:5 bilo zanimljivo, a posle toga su domaće radile šta su htele. Otišle su u jednom trenutku na čak deset razlike - 20:10, bile su veoma ubedljive u napadu, nije Srbija imala odgovarajući odgovor.

Tek u četvrtom se ponovo borba rasplamsala - igrale su naše devojke veoma dobro do jednog trenutka. Vodile su 17:11, delovalo je da će utakmica sigurno otići u taj-brejk. Ali... Stale su u drugom delu, Kina je topila zaostatak, a onda potpuno preuzela inicijativu. Videlo se da domaće žele da ostave pozitivan utisak pred svojom publikom, iako do vize nisu mogle. Na kraju su i uspele navijačima da poklone trijumf...

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Jingjing Li sa 23 poena. Vu je upisala 19, Gong i Vang po 12. U sastavu Srbije Ana Bjelica je skupila 22 poena - 18 iz napada (43-18, 42 odsto), dva bloka i dva asa. Dvocifrene su bile i Sara Lozo i Mina Popović sa po 11 poena.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Grupa A

Meksiko - Ukrajina 1:3

Kanada - Češka 3:0

Dominikanska Republika - Holandija 3:2

Kina - Srbija 3:1



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija KineKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara