(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Trodnevni spektakl u Beogradu: Pro Rekov napad na 10. evropsku krunu, Novi Beograd bi kao Zvezda

Vreme čitanja: 8min | čet. 02.06.22. | 08:15

Andrija Prlainović i Pjetro Filjoli kreću po šestu Ligu šampiona, Duško Pijetlović po peti trofej u elitnom takmičenju

Pre dve nedelje Beograd je bio košarkaški centar sveta, okupio je najmoćnije klubove Starog kontinenta. Sada je glavni grad Srbije vaterpolo prestonica Evrope. Svi putevi vode na “11. april”, gde će se osam klubova boriti za trofej Lige šampiona, a Pro Reko napasti tripletu i jubilarnu, 10. evropsku titulu. 

Slavnom italijanskom timu je, kada se film vrati godinu dana unazad, Beograd bio taličan. Suša je prekinuta, najvredniji klupski pehar opet je završio u Đenovskom zalivu, u vitrinama vaterpolo Real Madrida. Jer, ono što su Blankosi u fudbalu, to je Pro Reko u vaterpolu - najveći klub na svetu. U srpskoj prestonici bi, ipak, sudbinski mogao da bude povezan sa košarkaškom sekcijom Kraljevskog kluba, koja je 2018. godine u Areni stigla do dvocifrenog broja titula u Evroligi. Ali, da bi četa Sandra Sukna, baš kao tim Pabla Lasa, bio krunisan na srpskom dvoru, moraće da bude jačeg mentalnog sklopa od sedam izazivača - Barselonete, Juga, Ferencvaroša, Hanovera, Breše, Marselja i Novog Beograda.

Izabrane vesti

Drugu godinu uzastopce u Beogradu će pasti odluka o šampionu Evrope - glavni grad Srbije dobio je domaćinstvo završnog turnira Lige šampiona i za iduću sezonu - a dve velike promene u odnosu na prošlogodišnji Fajnal-ejt su: Srbija ponovo ima predstavnika i korona restrikcije su okončane, pa će bazen biti pun. Svi inostrani timovi najavili su da će na bazenu, koji je sređen i proširen za finalni turnir, imati podršku svojih navijača. Sedam nacionalnih šampiona i Breša, viceprvak Italije, žive isti san - da se popnu na krov Evrope. Neki po prvi put, a neki da nadograde bogatu istoriju. 

SUKNO BI DA STANE RAME UZ RAME SA MILANOVIĆEM I KOBEŠĆAKOM, I UĐE U KRUG BESMRTNIH 

 (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić) (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Čak pet ekipa je u Srbiju stiglo sa osvojenom duplom krunom - Pro Reko, Barseloneta, Ferencvaroš, Marselj i Hanover - a kao i svake godine od statusa velikog favorita, ali ne i apsolutnog, neće moći da pobegne Pro Reko. To ne želi i ne traži, nikada nije ni bežao. Iza sebe ima devet pehara Lige šampiona i još sedam finala, ali i mladog trenera koji je do skoro terorisao rivale u bazenu, a sada ima priliku da uđe u krug besmrtnih. Legendarni hrvatski vaterpolista Sandro Sukno nasledio je Gabrijela Ernandeza na klupi Pro Reka - Španac digao sidro posle krunisanja u Beogradu - i već u prvoj sezoni ima priliku da osvoji najdragoceniji klupski trofej. I stane u red velikana. 

Malo je onih koji mogu da se pohvale kako su u Ligi šampiona bili najbolji i kao igrači i kao treneri. Od svih stratega na predstojećem Fajnal-ejtu jedan se posebno izdvaja. Igor Milanović je pet puta bio klupski evropski prvak. Kao igrač dva puta sa Mladošću i jednom sa Katalunjom, a kao trener sa Partizanom i Pro Rekom. Slično dostignuće - titula i kao igrač i kao šef stručnog štaba - ima i Vjekoslav Kobešćak iz dubrovačkog Juga, a odabranom društvo mogao bi da se priključi i Sandro Sukno

Pro Reko će u napad na “back to back” titulu, prvu od 2008. godine, krenuti od Barselonete, a kada bi mu španski velikan bio protivnik na završnom turniru, često su u taboru najtrofejnijeg italijanskog kluba imali razloga za slavlje. Na peharu Lige šampiona gravirano je Pro Rekovo ime. Aleksandar Ivović, Luka Lončar, Pjetro Filjoli, Gergo Zalanki, Gonzalo Ečenike biće ozbiljna pretnja po vremešnog golmana Danijela Lopeza, ali i “mala Španija” ima sa čime da odgovori. Od Nove godine Barseloneta, verovatno, igra najbolji vaterpolo u Ligi šampiona, a dobre partije poklopile su se sa oporavkom od povrede Alberta Munariza Egane. Rasterećen je Alvaro Granados, najbolji strelac elitnog takmičenja, ali italijanski šampion neće motriti samo na udarni dvojac španske reprezentacije, već i na Felipea Peronea, koji je produžena ruka hrvatskog trenera Elvisa Fatovića, kao i na Marka Larumbea, Martina Fameru, Migela de Tora... 

ISTORIJSKI F8 LIGE ŠAMPIONA ZA NOVI BEOGRAD I SUDAR UČITELJA I UČENIKA 

(©MN Press)(©MN Press)

Andrija Prlainović je pod komandom Igora Milanovića spoznao osećaj kako je to biti osvajač Lige šampiona, kako je to kada stojiš iznad svih. Utkao se u sedmu Partizanovu krunu 2011. godine - kasnije će ta generacija obeležiti epohu srpskog vaterpola - i počeo da niže trofeje Lige šampiona. Danas ih ima pet - pored tog sa crno-belima, trofej podigao i sa Crvenom zvezdom, Solnokom i dva puta sa Pro Rekom - i, uz Pjetra Filjolija, je igrač sa najviše titula na ovom Fajnal-ejtu Lige šampiona. 

Od Igora Milanovića je upijao znanje kao mladić, sada mu stoji na putu do treće ovosezonske titule sa Novim Beogradom. Hoće li učenik biti koban po učitelja ili će strateg novobeogradskog kluba pronaći put i način da zaustavi francusku legiju stranaca predvođenu Andrijom Prlainovićem? Milanovićevo iskustvo će sasvim sigurno biti najveći adut Novog Beograda, ali i činjenica da je većina prvotimaca u više navrata igrala na finalnom turniru, i što je još važnije - osvajala Ligu šampiona. 

Duško Pijetlović ima četiri titule - jedini je kome je pošlo za rukom da tri godine u nizu povede tri različita kluba do zlatne medalje u Ligi šampiona - Dušan Mandić je i dalje aktuleni šampion, a protekle godine je poneo MVP zvanje u Beogradu. Kako se stiže na tron znaju i Nikola Jakšić, Strahinja i Viktor Rašović. A, veliki adut novobeogradskog kluba je i Angelos Vlahopulos, koji je u prošlom izdanju Lige šampiona bio najbolji strelac i motor italijanske Breše, uz Mara Jokovića i Đakoma Kanelu. Možda jesu debitanti na finalnom turniru, ali im trofeji nimalo nisu strani. 

“PRIČAJ SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUME” 

Udariće Novi Beograd na “jugoslovensku koloniju”, ali po tome što ima veliki broj igrača sa ovih prostora Marselj nije unikat. Gotovo svi klubovi koji su doputovali u Beograd imaju asove iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ili su klubovi sa ovog podneblja poput Novog Beograda i Juga iz Dubrovnika. Ako i nemaju u bazenu, onda imaju kraj njega. Ili Španci, Italijani i Mađari govore srpski, pa se konferencija za medije pretvorila u “pričaj srpski da te ceo svet razume”. 

U Novom Beogradu neće moći da se uzdaju u to da rival ne razume taktičke zamisli, karte su položene na stolu i jasno se vide štihovi. Svaka instrukcija Igora Milanovića biće razumljiva, kao da parla tečni francuski, jer pored Andrije Prlainovića, tu su Dejan Lazović, Vladan Spaić, Igor Kovačević, Ante Vukičević i trener Miloš Šćepanović. Marselj, kao ni Novi Beograd, nikada nije u vitrine uneo trofej Lige šampiona, ali jeste evropski. Prvi je i jedini francuski klub koji ima LEN Kup Evrope, a od svih učesnika završnog turnira na međunarodnoj sceni ništa nisu osvojili samo srpski predstavnik i Hanover. 

BREŠA VEĆ VIĐENA U POLUFINALU, NA PAPIRU IMA NAJLAKŠI ZADATAK 

 (©Starsport) (©Starsport)

O Pro Reku se prvi, verovatno, i jedini put pred Fajnal-ejt kao o favoritu nije pričalo pred prošlogodišnji turnir u Beogradu. A, razlog je Breša. Tim Alesandra Bova skinuo je italijansku krunu vatrepolo gigantu, novčanice i velika imena, ipak, nisu posle 14 godina bili dovoljni za skudeto. Da bi Pro Reko osvojio Ligu šampiona cena je bila gubitak titule u Italiji. Ambicije nisu splasnule, ali je pritisak isčezao, a ove godine bi upravo Breša mogla da prepiše recept. 

Najdopadljiviji vaterpolo igrala je Breša u prvom delu sezone, našla se na čelu “grupe smrti" i tako se izborila za najlakšeg protivnika. Hanover je potpuni autsajder, ne samo u duelu protiv Đorđa Lazića i saigrača, nego generalno gledano. Ušao je na mala vrata, iskoristio je ogroman pad OSC Budimpešte u drugom delu sezone i overio prolaz. Ali, i dobio protivnika gladnog evropskog trofeja. I ranjenog posle gubitka titule u Italiji pred put u srpsku prestonicu.

U četiri navrata Breša je u LEN Kupu Evrope, drugorangiranom takmičenju, čistila sve pred sobom. U Ligi šampiona nikada nije došla do kraja, a najveći domet joj je treće mesto iz protekle sezone. Iako je uzela bronzu, morala je da prođe kroz kvalifikacije - jedini tim koji je dogurao do Fajnal-ejta Lige šampiona a da nije imao zagarantovano mesto u grupnoj fazi - a sada je već viđeni polufinalista. 

Uprkos brojnim poteškoćama - deo sezone Đorđe Lazić bio jedini centar, kasnije počeo da deli minutažu sa Nikolasom Konstantinom Bikarijem - Breša je za oko igrala, možda, i lepši vaterpolo nego prethodne sezone. Nadomešćeni su odlasci Mara Jokovića, Angelosa Vlahopulosa, Marka del Lunga i Đakoma Kanele, a kao prve napadačke violine profilisali su se Edoardo di Soma, Vinčenco Rencuto, Kristijan Prešuti i Boris Vapenski, koji je bio deo zlatne generacije Crvene zvezde. 

Breša je izrazit favorit, međutim, finalni turnir Lige šampiona ima svoje čari i često je naklonjen na papiru slabijima. Pro Reko to najbolje zna. 

JUG PRED PUT U BEOGRAD DOŽIVEO TEŽAK UDARAC - OTPAO BEK HRVOJE BENIĆ 

 (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić) (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Posle skoro dve godine dubrovački Jug je osvojio trofej. Zvuči čudno, gotovo neverovatno, ali - istinito. Nacionalna titula završila je u Dubrovniku, u finalu je pao Jadran iz Splita i sa neverovatnom dozom optimizma su se u Jugu spremali za put u Beograd. Euforija je splasnula preko noći. Centralni bek Hrvoje Benić otpao je sa spiska putnika. 

Hrvatski reprezentativac i jedan od najiskusnijih u dubrovačkom sastavu nije doputovao u Beograd, pošto je nalaz magnetne rezonance desnog ramena pokazao da se radi o ozbiljnoj povredi hrskavice. Benić je sa Markom Žuvelom pokrivao bekovsku poziciju, a njegova povreda otvorila je prostor da se spisku zvanica za Fajnal-ejt Lige šampiona pridruži mladi Hrvoje Zvono

Jasno je da će Vjekoslav Kobešćak biti primoran na određene korekcije, a vreme curi. Zapao je u cajtnot i sve što mu preostaje jeste da se nada perfektnim izdanjima virtuoza Mara Jokovića, kapitena Lorena Fatovića i grčkog terceta Aleksandros Papanastasiju - Stilijanos Argiropulos - Konstantinos Kakaris protiv Ferencvaroša. 

Pokretačke poluge tima Žolta Varge su kroz čitavu sezonu Marton Vamoš i Deneš Varga, i oni će najčešće stavljati na iskušenja golmana Tonija Popadića. Duo mađarskih reprezentativaca završavaće veliku većinu napada, neće se libiti da potegne iz svih pozicija, a iz drugog plana dejstvovaće Silard Janšik, Danil Merkulov, Gergo Fekete i srpski centar Nemanja Ubović

Od svih inostranih timova Ferencvaroš će izvesno imati najveću podršku u Beogradu. Poznati su Fradijevi navijači po tome što prave fantastičnu atmosferu i prate sve klupske sekcije, i nema dileme da će to biti jedan od aduta Ferencvaroša. Ali, ako se neko ove sezone naigrao u Beogradu, onda je to Jug. Obrnuli su dubrovčani u više navrata đir po Srbiji, koja im je ove sezone postala druga kuća, a najviše utakmica odigrali su upravo na “11. aprilu”.

RASPORED F8 LIGE ŠAMPIONA:

Četvrtfinale – 2. jun

14.30: (1,20) Breša (9,00) Hanover (6,75)

16.30: (1,45) Pro Reko (8,00) Barseloneta (3,60)

18.30: (4,50) Olimpik Marselj (8,00) Novi Beograd (1,35)

20.30: (1,60) Ferencvaroš (8,00) Jug (2,95)

Utakmice za plasman od 5. do 8. mesta i polufinale – 3. jun

14.30: Poraženi iz prvog para – Poraženi iz četvrtog para

16.30: Poraženi iz drugog para – Poraženi iz četvrtog para

18.30: Pobednik prvog para – Pobednik četvrtog para

20.30: Pobednik drugog para – Pobednik trećeg para

Utakmice za plasman – 4. jun

12.00: Za sedmo mesto

14.00: Za peto mesto

17.00: Za treće mesto

19.30: Finale


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluvaterpolo SrbijavaterpoloVK Novi BeogradPro RekoVK BarselonetaVK BrešaVK FerencvarošVK JugVK MarseljVK HanoverIgor MilanovićSandro SuknoVjekoslav KobešćakAndrija PrlainovićMarton VamošDeneš VargaAlberto MunarizAlvaro GranadosAleksandar IvovićLuka LončarDušan MandićAngelos VlahopulosNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićDuško PijetlovićMaro JokovićLoren FatovićĐorđe LazićBoris Vapenski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara