Ivica Tucak (©European Water Polo Championship 2024)
Ivica Tucak (©European Water Polo Championship 2024)

Tucak stišava euforiju: Ni muva ne sme da se čuje, idemo u bunker… Tek će se pričati o Mađarima

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.01.24. | 09:26

“Sa Špancima smo počeli, sa njima i završavamo. Čeka nas pakleno teška utakmica protiv možda i najbolje reprezentacije na svetu”, upozorava hrvatski selektor pred finale EP u vaterpolu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Treći put je Hrvatska domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu i treći put će igrati u finalu. Prethodna dva puta završilo se osvajanjem zlata, neznatna prednost iskorišćena je maksimalno, ali Ivica Tucak ne želi da se pravi euforija. Stišava je, jer Španija trenutno ima najjači tim na svetu i najkonstantnija je. Od Olimpijskih igara u Tokiju sa svakog takmičenja vratila se sa medaljom.

Izabrane vesti

Kada se film premota još malo unazad i Olimpijske igre ostave po strani, Španci su na tri planetarna šampionata zaredom i isto toliko kontinentalnih bili na pobedničkom podijumu. I sada imaju medalju u džepu, međutim, najsjajnije odličje donosi i plasman u Pariz. Ulog je ogroman, a hrvatskom selektoru mir pred finale daje to što igrači nisu poleteli. Čvrsto sa obe noge stoje na zemlji.

“Video sam kako se igrači ponašaju u hotelu, na ručku, na večeri. Takva koncentracija i mir, bez ijednog euforičnog ispada. Odredili smo sve što je trebalo. Mislim da nam niko ne može naći zamerku. Bilo je sve sportski i fer, pobeda čista kao suza. Čestitam Mađarima, ovo je čudo. Srećan sam kao čovek, kao vaterpolista što imaju takvu lepezu širokih igrača. O tome ćemo pričati jednoga dana, još u Tokiju sam ukazivao na to koliko ta država ulaže u sport, koliko u vaterpolo. Tek jednoga dana ćemo toga biti svesni”, rekao je Ivica Tucak i nastavio:

“Opasna su ekipa, znao sam duboko u podsvesti da igramo protiv rezervnog sastava, ali oni nemaju rezerve. Impresionirali su me, ali nisu mogli do pobede u polufinalu”.

Mladi mađarski sastav izbacio je Srbiju, jače od tri četvrtine nosio se sa evropskim prvakom i 2.000 navijača na bazenu na kome je sve podrhtavalo. Ponovo je Marko Bijač morao da vadi “kestenje iz vatre”, bilo je momenata kada je ostajao na vetrometini, ali kako je vreme odmicalo, sve manje je bilo tih situacija.

“Nije nas pomazilo na početku da se odvojimo, ali šta reći nakon ovakve pobede. Ne mogu da tražim mane, srećan sam i ponosan na svoje igrače, na sve što smo napravili ovde i kako igramo. Grešaka je bilo, no to ćemo analizirati. Curili smo malo sa igračem manje, ostavili smo Marka Bijača na cedilu, pogađao je mali Adam Nađ, ali imali smo kontrolu igre”.

Rino Burić i Vendel Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)Rino Burić i Vendel Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)

U prvom delu takmičenja Hrvatskoj je “škripao” igrač više. Na realizaciju u polufinalu Ivica Tucak nema primedbe. Svaki drugi napad uspešno je završen, dok je Mađarska bila na ispod 40 odsto.

“Naš igrač više bio je odličan, oni koji se bave vaterpolom sedam dana u godini pričali su da je katastrofa. Pogledajte Španiju, vrhunsku reprezentaciju, koja ima 2/13 ili 1/15. Nekad se takav dan složi, ali uvek je i do protivnika, do odbrane. Digle su se. Više to nije onaj igrač više od pre deset godina kada uzmeš loptu i mašeš pet puta. Danas se sve dešava u stotinki sekunde, ako nemaš rešenje – gotovo je”.

Hrvatska je na otvaranju Evropskog prvenstva dobila Špance posle boljeg izvođenja peteraca u Dubrovniku, sa njima će u Zagrebu staviti i tačku na šampionat.

“Šta reći o Španiji… Sa njima smo počeli, sa njima i završavamo. Čekaće nas pakleno teška utakmica, to je svakome jasno ko prati sport. Ali, ja verujem u svoje momke, jer smo pokazali da možemo i verovaću do kraja. Analiziraćemo ih, ne sme biti euforije, jer to je možda i najbolja reprezentacija na svetu. Sada idemo svlačionicu i autobus, neće se čuti ni muva, kao ni posle Grčke. Nema plakanja i tugovanja kada se izgubi, niti euforije kada se pobedi. Idemo sada u bunker, u naš hotel”, zaključio je Ivica Tucak.



tagovi

Ivica TucakVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara