Adis Lagumdžija (©CEV)
Adis Lagumdžija (©CEV)

Turci "ukrali" mlade talente iz BiH, a dobili vrhunske zvezde: Adis Lagumdžija glavni adut, Mirza čeka šansu

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.09.21. | 09:25

"Znajući da mi nemamo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jedino što je preostalo je da svoju decu koja su bila talentovana, spremim za negde dalje", rekao je nekadašnji odbojkaš Jugoslavije Ekrem

Rođeni su na prostorima bivše Jugoslavije, a onda ih je životni put naveo na Tursku. Košarkaš Dušan Gavrilović postao je Dušan Čantekin. Odbojkašica Meliha Smajlović promenila je prezime u Ismailoglu. Asim Paščanović je postao Asim Pars. Mirsad Jahović je u Turskoj poznatiji kao Mirsad Turkdžan. Mnogo je sličnih primera sportista koji su sreću potražili pod ovom zastavom.

Ima i onih suprotnih - kada Turcima nije pošlo za rukom da privole vrhunske talente da se odluče za takav korak. Nama najbliži je primer Tijane Bošković, već nekoliko godina najbolje odbojkašice Srbije. Turska federacija je i njoj i njenoj sestri Dajani nudila najbolje moguće uslove da dođu da igraju za njihovu zemlju. Međutim, Tijana se odlučila za Srbiju, a Dajana za Bosnu i Hercegovinu.

Izabrane vesti

Tijanu i Dajanu iz Bileće nisu dobili, ali zato Adisa i Mirzu iz Sarajeva jesu. Muška reprezentacija Turske, sa kojom će Srbija igrati večeras u osmini finala na Evropskom prvenstvu (20.30), ima nekoliko igrača bosanskog porekla, a među njima se izdvaja kao vodeća karika sjajni Adis Lagumdžija.

Adis (rođen 1999. godine) i Mirza (2001) su reprezentativci Turske već nekoliko godina, a njihov otac Ekrem je nekada nosio dres Jugoslavije. Upravo je on u jednom intervjuu objasnio kako je njegove sinove put naveo na tu stranu.

"Znajući da mi nemamo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jedino što je preostalo je da svoju decu koja su bila talentovana, spremim za negde dalje", objasnio je u razgovoru za FTV pre tri godine nekadašnji odbojkaš novosadske Vojvodine Ekrem Lagumdžija.

"Sticem okolnosti otišli su u Tursku, dobili su njihovo sportsko državljanstvo, igraju za reprezentaciju. Ne bi bilo nikakve dileme ni spora za koga bi igrali, da mi imamo muški nacionalni tim. Ali, nažalost, a na njihovu sreću, Turci su iskoristili takvu situaciju da talentovanu decu dobiju u svojoj reprezentaciji".

20.30: (1,22) Srbija - Turska (4,40)

Situacija se u međuvremenu promenila, Bosna i Hercegovina posle pet godina pauze ima muški tim, ali u njemu nema igrače poput mladog Lagumdžije. Adis je ove godine dva puta imao priliku da odmeri snage sa selekcijom države u kojoj se rodio i proveo prvih 13 godina života. Oba puta Turska je odnela ubedljive pobede i to na krilima svog najboljeg igrača.

Adis je jedan od najtalentovanijih korektora Evrope u generaciji 1999. Njegov potencijal su rano prepoznali Turci, koji su ga pozvali u Akademiju Galatasaraj. Dom je napustio sa 13 godina i otisnuo se na prvu inostranu stranicu, gde je proveo četiri godine. Od 2017. do 2020. je igrao za Arkas, a onda se preselio u jaku italijansku ligu. Igrao je za Moncu prethodne sezone, odlično se pokazao i preporučio novog klubu. U predstojećoj takmičarskoj godini će biti član Pjaćence.

Bio je MVP prvenstva Evrope do 19 godina 2017. Istu nagradu je zaslužio i partijama u Evropskoj ligi 2021. godine. Na tekućem Evropskom prvenstvu je najvažniji adut seniorske reprezentacije Turske. Predvodio je tim do osmine finala, a trenutno je treći poenter kompletnog takmičenja sa 156 osvojenih poena.

Selektor Srbije Slobodan Kovač dobro poznaje Ekrema Lagumdžiju još iz igračkih dana, a prethodnih dana se sigurno potrudio da se još bolje upozna sa kvalitetima njegovog sina Adisa, za koga će morati da pronađe recept da ga zaustavi. 



tagovi

evropsko prvenstvo za odbojkašeAdis Lagumdžija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara