Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

U najavi ozbiljan problem za Srbiju pred vrelo leto: Radulović mesecima bez utakmica, možda i Mandić

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 17:16

Vaterpolo reprezentaciju u julu čeka Svetsko prvenstvo, pre toga i kvalifikacije za kontinentalnu smotru, te superfinale Svetskog kupa, a igrači od koji se mnogo očekuje odstranjeni su iz klubova

Novi Beograd je ostao bez regionalne titule, ali poraz od dubrovačkog Juga posle peteraca doneo je daleko veće probleme od samog gubitka trofeja. Kako za srpskog šampiona, tako i za reprezentaciju. Najbolji igrač i kapiten Dušan Mandić  odstranjen je iz ekipe. Zbog suspenzije do daljeg neće biti u kombinaciji za sastav, a to bi potencijalno moglo da se odrazi i na državni tim. 

Reprezentaciju Srbije očekuje vrelo leto i pre njegovog početka selektor Uroš Stevanović ima glavobolje. Olimpijski šampion se našao pred ogromnim problemom: igrači koji su projektovani kao nosioci i od kojih se mnogo očekuje odstranjeni su iz klubova. 

Izabrane vesti

Suspenzija Dušana Mandića samo je jedan u nizu problema, zasigurno i najveći, jer mu je u novoj generaciji, zajedno sa Nikolom Jakšićem, namenjena liderska uloga. Ako se tenzija ne stiša i sukobi unutar kluba ne reše, to bi značilo da je sezona za dvostrukog olimpijskog šampiona iz Boke gotova. 

Već krajem marta. Što nosi brojne poteškoće za trenera Živka Gocića, ali i selektora Uroša Stevanovića, jer to bi značilo da će Dušan Mandić više od dva meseca, i to u finišu sezone, biti bez utakmica. Dakle, postoji mogućnost da propusti završnicu domaćeg šampionata, ali i Fajnal-ejt Lige šampiona. 

Ne reši li se problem na relaciji klub i Živko Gocić - kapiten, Dušan Mandić bi leto tokom koga Srbiju očekuje Svetsko prvenstvo u Fukuoki, a pre toga i kvalifikacije za kontinentalnu smotru, te superfinale Svetskog kupa, dočekao bez utakmica. I van forme. 

I što je najgore, bude li tako, neće biti jedini. 

Dušan Mandić (©MN Press)Dušan Mandić (©MN Press)

Srpski klupski vaterpolo je drugu godinu u nizu na visokom nivou, u prilog tome ide i činjenica da su najbolji igrači u domaćem prvenstvu, ali da su sve pogodnosti iskorišćene - nisu. Ni izbliza. Suspenzija Dušana Mandića je samo vrh ledenog brega i jedna od škakljivih situacija. 

Šanse da levoruki bombarder igra do kraja sezone postoje, no isto se ne može reći i za Marka Radulovića. Kragujevački Radnički ga je oslobodio obaveza, rastao se sa najkorisnijim igračem juniorskog Svetskog prvenstva u Pragu krajem januara, a momak iz Rijeke dogovorio da počev od iduće sezone bude deo Novog Beograda. 

Od tada Marko Radulović isključivo trenira sa ekipom Novog Beograda, nema prava nastupa i fudbalskim žargonom je bez utakmica u nogama. Jedine koje je odigrao bile su u kapici Srbije na turniru Svetskog kupa u Podgorici, ali do leta reprezentativnih okupljanja više neće biti. 

Uroš Stevanović je sa turneje po Americi vratio centra Nemanju Vica, a kroz manje od mesec dana centar iz Kotora je i u Radničkom poslat na “hlađenje”. I više se u ekipu nije vraćao. Takođe, poziv u reprezentaciju nije dobio i, sva je prilika, neće ni nadalje. Uostalom, i on će, ako ne dođe do veleobrta, kao i Marko Radulović, jače od četiri meseca biti bez utakmica u klubu.

Marko Radulović (©MN Press)Marko Radulović (©MN Press)

Đorđe Lazić i Nemanja Ubović biće jedine opcije za centarske pozicije u reprezentaciji. Preciznije, samo će oni kvalitetom moći da odgovore izazovima na vrhunskom nivou.

Dušan Mandić, Marko Radulović, Nemanja Vico. Previše nagomilanih problema, ali bilo ih je još. “Slučaj Nikola Jakšić” i nemogućnost da kapiten nastupi za srpsku reprezentaciju u Podgorici, pa spor Partizana i Radničkog oko Nikole Kojića, koji je konačno razrešen sredinom tekućeg meseca. Kragujevčani su platili obeštećenje Partizanu, jedan od najtalentovanijih srpskih igrača je debitovao u Tbilisiju, ali je izgubio pola godine.

Čini se da je druga sezona jakog domaćeg prvenstva donela više problema, nego što je proizvela pozitivnih efekata...



tagovi

Dušan MandićMarko RadulovićNemanja VicoNikola JakšićNikola KojićUroš StevanovićVK Novi BeogradVK Radničkivaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara