Odbojkašice Uba (MN Press)
Odbojkašice Uba (MN Press)

Ub je u Ligi šampiona! Srbija posle četiri godine ima predstavnika u eliti

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.11.21. | 17:21

Odbojkaški šampion Srbije u Pireju zgazio grčki Olimpijakos i overio plasman u grupnu fazu

Posle četiri godine Srbija ima ponovo predstavnika u Ligi šampiona za odbojkašice!

Šampionke naše zemlje igračice Uba napravile su pravi podvig u Pireju, srušile su u revanš meču trećeg kola kvalifikacija Olimpijakos maksimalnim rezultatom - 3:0 (25:19, 25:23, 33:31) i plasirale se u grupnu fazu najjačeg klupskog evropskog takmičenja. Tamo ih čeka prvak Evrope italijanski Koneljano, poljski šampion Hemik i mađarska Niređhaza.

Izabrane vesti

Poslednji put ženska odbojkaška ekipa iz naše zemlje u elitnom društvu bila je tokom sezone 2017-2018, bila je to Vizura sa Katarinom Lazović, Sarom Lozo, Slađanom Erić, Jovanom Kocić... Tada je dizač bila Anđela Veselinović, igračica koja je danas odigrala sjajan meč u dresu Uba, pa je baš kao i u prvom susretu sa Olimpijakosom prethodne nedelje ponela MVP nagradu.

Ubu je u Pireju bila potrebna bilo kakva pobeda za prolaz, jer je prvi meč na domaćem terenu dobio rezultatom 3:2. Odigrale su izabranice Marijane Boričić sjajno od početka do kraja, posebno su se istakle u bloku (18 poena) i sasvim zasluženo srušile ekipu koja je bila favorit. Prvi set su dobile bez drame, u drugom su režirale veliki preokret, a u trećem su pokazale čelične živce u neizvesnoj završnici. Predvodila ih je sjajno kapiten Ljiljana Ranković sa 19 poena. Ljubica Kecman je pratila sa 14, Sara Pavlović je zabeležila 11, a Sofija Medić deset. Veoma bitnu ulogu u ključnim trenucima imala je i Aleksandra Gligorić, koja je završila utakmicu sa devet poena. MVP meča dizač Anđela Veselinović je na svom kontu imala tri poena. U poraženom sastavu je najefikasnija bila Saskia Hipe sa 16 poena.

Na prvom duelu su odbojkašice Uba pokazale da imaju recept za Olimpijakos. Pobeda im je dala veliku dozu samopouzdanja pred revanš, pa su u Atinu otputovale sa pozitivnim mislima i očekivanjima. Naglasile su da u koferima nije bilo velikog pritiska. Od starta meča u Pireju jasno su pokazale da su došle po pobedu i plasman u elitu. Odlično su izgledale na terenu u tom prvom periodu, predvođene veoma raspoloženim tandemom KecmanMedić (osvojile po pet poena). Ub je dominirao u bloku i zahvaljujući tom elementu je osvojio prvi set. Upisao je čak osam poena iz bloka, a protivnik samo dva. Vodeća snaga grčkog tima Vilma Salas, koja je na prethodnom susretu nanizala 25 poena, u ovom setu je ostala na samo tri osvojena poena. Ub je dobio ovaj period rezultatom – 25:19.

U drugom su morale domaće da podignu nivo igre, jer su znale da će u suprotnom biti na ivici eliminacije. Uspele su da preuzmu kontrolu u svoje ruke i da izgrade prednost – 20:16. Međutim, tada im je Ub ponovo pokazao zube. Blistale su Ljubica Kecman i Ljiljana Ranković. Odlično ih je pratila Sara Pavlović, koja je blokom donela izjednačenje 20:20. Kad su se izvukle iz nezgodne pozicije i minusa od četiri poena, mnogo su lakše disale. Kad je počela neizvesna završnica, bile su sigurnije i mirnije od rivalki. Dobile su taj set rezultatom 25:23.

Velika borba se vodila u trećem periodu, pokušavale su domaće da se izvuku i nekako dođu do velikog preokreta, ali Ub nije popuštao. Završnica je bila maratonska, a Ub je pokazao pobednički mentalitet i izdržao sve nalete rivala. Dobile su šampionke Srbije taj set rezultatom - 33:31. Bio je to znak za veliko slavlje u Pireju.

Pre osam godina klub je igrao u Regionalnoj Mačvansko-kolubarskoj ligi, a sada će igrati u Ligi šampiona. Veliki uspeh za Ub i srpsku odbojku.


 


tagovi

ŽOK UbOK OlimpijakosLiga šampiona u odbojci za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara