Dejan Savić i Uroš Stevanović (©VK Radnički)
Dejan Savić i Uroš Stevanović (©VK Radnički)

Uroš Stevanović – najlogičniji izbor za selektora i prirodni naslednik

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.10.22. | 17:30

Ne i jedini, ali...

U prostorijama Vaterpolo saveza Srbije posle deset godina na dnevni red je dospelo krucijalno pitanje: Kome poveriti selektorsku funkciju? Dejan Savić podneo je ostavku i ipak se povukao ranije nego što je planirao, odlučio je da prekine saradnju i ne završi još jedan olimpijski ciklus, pa su se Viktor Jelenić i saradnici našli u poziciji da pre 2024. godine i Pariza – Savić je imao nameru da do tada bude prvi čovek u reprezentaciji – traže novog kormilara za srpski državni tim.

Nikada Srbija nije oskudevala sa stručnjacima, i sada čelni ljudi u Savezu imaju sasvim dovoljno opcija, ali i vremena, jer je iduće veliko takmičenje zakazano tek za naredno leto kada će se u Dohi održati Svetsko prvenstvo. Odluka o imenovanju novog selektora neće biti ishitrena, pažljivo će biti izabran naslednik Dejana Savića, a prvo u Kući vaterpola moraju prelomiti jesu li spremni da “žrtvuju” jedan ciklus i već sada se okrenu ka Igrama u Los Anđelesu ili neće odustati od Pariza. Od toga bi ponajviše i moglo da zavisi na koga će izbor pasti.

Izabrane vesti

Kvalitetnih trenera Srbiji ne manjka, ali jedno ime se izdvaja, naročito ako Srbija ne bi po svaku cenu išla na “instant” rezultat posle tri vezana turnira na kojima nije osvojila medalju, već gradila tim na duge staze i iz generacija koje su minulog i ovog leta pravile velike uspehe u mlađim kategorijama. Uroš Stevanović bi u takvoj situaciji bio najlogičniji izbor, pošto je savršeno upoznat sa mogućnostima i limitima svih igrača koji su od 2018. godine bili deo juniorske reprezentacije Srbije, ali i iskusnijima koji su posle Tokija ostali deo A selekcije.

Trener kragujevačkog Radničkog je u periodu od 2014. do 2018. godine, kada su ostvarivani najveći uspesi i kada je Srbija osvojila sve što se može osvojiti, bio “desna ruka” Dejanu Saviću. Učio je i upijao od najbolljeg i trenerskom lancu koji je u srpskom vaterpolu pravljen prethodnih godina kako bi sistem što bolje funkcionisao, prepoznat je i označen kao neko ko treba da radi sa najtalentovanijim momcima koji su na prelazu iz juniora među seniore.

Uroš Stevanović (©VK Radnički)Uroš Stevanović (©VK Radnički)

Brusio je dijamante i postizao zavidne rezultate, a samo u poslednjih godinu dana, počev od Svetskog prvenstva u Pragu, nizao je medaju za medajom. Igrači rođeni 2001. godine okitili su se zlatom u glavnom gradu Češke, a Marko Radulović – postao u međuvremenu standardni A reprezentativac – proglašen je za najkorisnijeg na turniru. Gro momaka iz “klase 2001” projektovani su da ove i narednih godina odškrinu vrata seniorske reprezentacije, a sve njih Stevanović poznaje u dušu, i tačno zna koliko iz koga može da izvuče i kako da im pristupi.

Zlato na Mediteranskim igrama. Srebro na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Zlato na Evropskom prvenstvu u Podgorici. Tri medalje stigle su ovoga leta u Srbiju, a kod svih pobrojanih uspeha “potpisnik” je bio strateg kluba iz Kragujevca, koji je na početku karijere radio i u mlađim kategorijama Crvene zvezde, kao i u Partizanu, gde je prošao put od rada sa dečacima do prvog tima. Pride, učestvovao je u podizanju Radničkog kome je doneo prvu titulu u Srbiji, kupove, promociju u prvi rang Jadranske lige, a potom i regionalnu titulu. 

Kragujevac je postao srpski vaterpolo centar, i sam Dejan Savić govorio je da reprezentacija rado dolazi na pripreme u srce Šumadije zbog odličnih uslova za rad, a veliki broj mladih reprezentativaca dolazi iz kragujevačke škole vaterpola. Što znači da će ići na finalno oblikovanje kod Uroša Stevanovića u prvom timu.

Ukoliko u Vaterpolo savezu Srbije procene da je prostor za manevar i podizanje samopouzdanja skraćen i ne bude se pošto-poto jurila medalja u Parizu – a konkurencija je velika i Srbija bi u kratkom vremenskom intervalu morala mnogo toga u igri da unapredi – Uroš Stevanović bio bi prirodan naslednik Dejana Savića i neko ko bi, baš kao i prethodni selektor, bio priča na duge staze. Ali, daleko od toga da je jedino rešenje za selektorsku funkciju.

No, ne treba zaboraviti da se Živko Gocić tek vratio u srpski klupski vaterpolo i da je usredsređen na osvajanje Lige šampiona sa Novim Beogradom, da su Igor Milanović i Vladimir Vujasinović ovoga leta otišli put Grčke i da je pitanje kakve su aranžmane sklopili, kao i da Dejan Udovičić pravi dugoročni projekat sa reprezentacijom Amerike, o čemu je tokom Svetskog prvenstva u Budimpešti govorio za Mozzart Sport. I na tom polju ništa se nije promenilo. Zbog svega toga Uroš Stevanović je najlogičniji izbor.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara