(©CEV)
(©CEV)

Vakifbank odbranio tron, raduje se selektor Srbije! Apsolutna dominacija Egonu - 40 poena

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.05.23. | 19:32

Ezačibaši za koji igraju Tijana Bošković i Maja Ognjenović ostao praznih ruku posle četiri odigrana seta u Torinu

Snovi Maje Ognjenović i Tijane Bošković o evropskoj klupskoj kruni neće se ostvariti ni ove godine... Možda Vakifbank nije imao sezonu kakvu je očekivao, možda nije osvojio trofeje koje je želeo, ali takmičarsku godinu završava na šampionski način - kao najbolji tim Evrope!

Protivnici se menjaju, pobednik ostaje isti. Baš kao i prošle godine, pobedu u finalu Lige šampiona odnosi tim selektora Srbije Đovanija Gvidetija. Tada je žrtva bio italijanski Koneljano, a sada je turski Ezačibaši - 3:1 (27:25, 25:17, 23:25, 25:17).

Izabrane vesti

Najveće zasluge za pobedu u finalu idu na račun Paole Egonu, koja je u Torinu navijačima priredila fantastičnu predstavu. Prijao joj je povratak na italijanske terene, preuzela je odgovornost i bila apsolutno prva zvezda finalnog obračuna. Imala je odlične procente napada tokom većeg dela meča, nije mnogo grešila i na najbolji mogući način se oprostila od dresa Vakifa, jer karijeru nastavlja u Vero Volej Milanu.

Nadale su se srpske odbojkašice da je došao pravi trenutak da se prvi put popunu na evropski tron, ali nije tako mislila Paola Egonu. U duelu dva moćna korektora odnela je pobedu, ostavila Tijanu Bošković potpuno u senci i tako napravila prevagu. Iako je bilo mnogo priča da Egonu ove sezone nije ona prava, da se nije dobro snašla u novom klubu, danas je pokazala da sve te priče mogu da padnu u vodu. Došla je do treće evropske titule, sva tri puta bila je u glavnoj ulozi.

Paola je utakmicu završila sa neverovatnih 40 poena. Tijana je na drugoj strani ostala na 16 - takav učinak nije bio dovoljan da se dođe do trijumfa. Italijanka je imala 65 odsto prolaza u napadu, dok je pored Srpkinje stajalo - 37 odsto. Mnogo češće se u njihovim međusobnim okršajima dešavalo da je obrnuto, ali ovog puta je sve išlo na ruku korektora Vakifbanka.

Tijana Bošković (CEV)Tijana Bošković (CEV)

Osvojen trofej je bio ukupno šesti za turski tim, drugi uzastopni. Ujedno šesti i za Đovanija Gvidetija, koji od 2008. godine sedi na klupi ovog velikana. Ove sezone Vakif je uzeo samo Kup, pa je Liga šampiona bila preko potrebna da bi se takmičarska godina ipak smatrala uspešnom. Gvideti će sada u sjajnom raspoloženju moći da se okrene reprezentativnim obavezama na klupi našeg ženskog nacionalnog tima.

Večeras je njegova ekipa odradila ogroman posao u bloku. Od samog početka publika je mogla da uživa u dobroj borbi, kvalitetnim potezima, uzbudljivim poenima... Teško je bilo tokom većeg dela seta prognozirati ko bi mogao da ga dobije. Ezačibaši je uspeo u završnici da vrati neke nemoguće lopte, ali mu je na kraju presudila Čijaka Ogbogu sa dva ključna poena. Prvo je izblokirala Tijanu za 26:25, a onda i postavila konačan rezultat kada je zakucala loptu u protivničko polje. Sedam uspešnih blokova imale su igračice Vakifa u prvom setu, čak četiri na srpskom korektoru.

Nije Tijana uspela da se podigne u drugom setu - bio je to jedan od najgorih perioda za nju ove sezone. Osvojila je samo jedan poen, naspram 12 Paole Egonu (neverovatnih 71 odsto prolaza u napadu). Prvi set je bio neizvestan, a drugi je prošao potpuno u znaku Gvidetijeve čete, koja je posle sat vremena vodila 2:0.

Zaigrale su onda igračice Ferhata Akbaša na sve ili ništa, osetile su da su se protivnice opustile... Uspele su da dođu do seta, ali više od toga nisu mogle. U četvrtom činu za sve su se pitale šampionke. Igrale su neverovatno u napadu i bile su nezaustavljive.

Egonu je najbolje ispratila kapiten Gabi Gimaraeš sa 15 poena, dok je Zehra Guneš postigla deset - od toga čak pet iz bloka od 14 timskih. U protivničkoj ekipi Tijana je bila najbolja sa 16, Hande Baladin je postigla 15, a Irina Voronkova 13. Maja Ognjenović je završila meč sa pet.

Poraz u finalu Lige šampiona značio je i kraj sezone bez trofeja za Ezačibaši. Iako su igrali u odličnoj formi tokom nekoliko meseci, ostaju na kraju praznih ruku... Maja svoju priču nastavlja u Skandićiju, dok Tijana ostaje da pokuša naredne sezone da osvoji ono što nije sada.

SUPERFINALE LIGE ŠAMPIONA

Odbojkašice

Vakifbank - Ezačibaši 3:1 (27:25, 25:17, 23:25, 25:17)

Odbojkaši

20.30: (2,19) Zaksa - Jastrežebski (1,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EzačibašivakifbankCEV Liga šampionaPaola EgonuTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara