Tijana Bošković i Slađana Mirković (©FIVB)
Tijana Bošković i Slađana Mirković (©FIVB)

Važna predolimpijska sezona odbojkašica: Razbežaće se svuda po svetu, samo Boškovićeva i Stevanovićeva zajedno

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 08:29

Devojke će igrati u deset zemalja - Turskoj, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Japanu, Kini, Brazilu, Rusiji, Francuskoj i Srbiji

Izgrlile su se na aerodromu, izljubile i rastale posle nekoliko dugih meseci. Došlo je vreme da se odbojkašice Srbije posle teškog reprezentativnog leta fokusiraju na klupsku scenu. Naredna takmičarska godina koja nosi naziv "predolimpijska" veoma je važna jer predstavlja pripremu za možda i najveći izazov svih ovih devojaka u karijeri.

Ako se pogleda sastav koji je igrao na Evropskom prvenstvu i olimpijskim kvalifikacijama - može da se primeti da je dres Srbije nosilo 16 igračica. One će u narednoj sezoni živeti u čak deset različitih zemalja.

Izabrane vesti

Razbežaće se svetske šampionke svuda po svetu, samo dve će biti zajedno - Tijana Bošković i Jovana Stevanović u Ezačibašiju, dok će Bianka Buša u Vakifbanku raditi sa selektorom Đovanijem Gvidetijem i njegovim pomoćnim trenerima.

Ono što je najvažnije šest reprezentativki će igrati u Ligi šampiona - najjačem klupskom evropskom takmičenju. U elitnom društvu biće Tijana Bošković, Jovana Stevanović (Ezačibaši), Maja Ognjenović (Skandići), Bojana Drča (Fenerbahče), Bianka Buša (Vakifbank) i Ana Bjelica (Budovlani Lođ).

One će na domaćoj sceni takođe imati ogromne izazove jer su te tri lige najjače na Starom kontinentu - Turska, Italija i Poljska.

Tijana Bošković će nastaviti tamo gde je stala na kraju prošle takmičarske godine - igrala je sa Ezačibašijem finale Lige šampiona. Još nekoliko meseci pre toga produžila je ugovor i odlučila da pokuša klubu da donese još uspeha. Kapiten je ekipe, legenda kluba i bez sumnje je čeka još jedna teška sezona - jer će u svim takmičenjima cilj biti da se ide do samog kraja. Rastala se od Maje Ognjenović, ali namestilo se da ponovo u klubu ima saigračicu iz Srbije. Sada će joj društvo praviti Jovana Stevanović, koja je posle deset godina odlučila da napusti Italiju i oproba se u nekim novim vodama.

Maju Ognjenović će publika posle osam godina ponovo gledati u Italiji, dok će Bojanu Drču pratiti navijači u Turskoj. Prva dva dizača naše reprezentacije biće u jakim klubovima i očekivanja od njih će biti najveća moguća. Skandići i Fenerbahče bi trebalo i na domaćoj sceni i u Ligi šampiona da imaju velike uloge i budu žestoka pretnja glavnim favoritima.

Sara Lozo i Maja Aleksić (FIVB)Sara Lozo i Maja Aleksić (FIVB)

Zanimljivo će biti ispratiti kako će se u dresu aktuelnog evropskog šampiona snaći Bianka Buša. Definitivno je čeka najteži zadatak u klupskoj karijeri... Igraće pod velikim pritiskom, jer je Vakif klub koji dominira u 21. veku. Imaće priliku da još bolje upozna selektora Đovanija Gvidetija i njegove saradnike, samim tim i da se za naredne Olimpijske igre spremi bolje nego bilo kom drugom mestu.

Od ostalih reprezentativki sredinu nisu menjale Maja Aleksić i Sara Lozo. Prva će ostati u Italiji u dresu Megaboks Valefolja, druga u japanskoj Saitami. Katarina Lazović se vratila u Peking posle polusezone u Turskoj, dok će Mina Popović prvi put zaigrati u Rusiji.

Ana Bjelica je stigla u Budovlani Lođ, poljski klub sa kojim će igrati u Ligi šampiona. Slađana Mirković je pojačala PTT spor, a Aleksandra Jegdić nemački Drezden.

Prve inostrane angažmane našle su najmlađe članice nacionalnog tima. Hena Kurtagić je TENT zamenila Nantom, a Aleksandra Uzelac se iz Lajkovca seli u Rio de Žaneiro, gde će braniti boje Fluminensea.

Ana Jakšić koja je bila deo ekipe na prvih nekoliko utakmica kvalifikacija naredne sezone biće jedina koja će igrati na domaćoj sceni - nosiće dres Crvene zvezde. Za sada klub za narednu sezonu nema samo libero Teodora Pušić.

KLUBOVI ZA NAREDNU SEZONU

Tijana Bošković - Ezačibaši (Turska)

Jovana Stevanović - Ezačibaši (Turska)

Maja Ognjenović - Skandići (Italija)

Bojana Drča - Fenerbahče (Turska)

Slađana Mirković - PTT Spor (Turska)

Ana Bjelica - Budovlani Lođ (Poljska)

Bianka Buša - Vakifbank (Turska)

Sara Lozo - Saitama (Japan)

Katarina Lazović - Peking (Kina)

Aleksandra Uzelac - Fluminense (Brazil)

Maja Aleksić - Valefolja (Italija)

Mina Popović - Lokomotiva Kalinjingrad (Rusija)

Hena Kurtagić - Nant (Francuska)

Aleksandra Jegdić - Drezden (Nemačka)

Teodora Pušić - nema i dalje klub

Ana Jakšić - Crvena zvezda (Srbija)


tagovi

Tijana BoškovićMaja OgnjenovićJovana StevanovićBianka Bušaženska odbojkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igre 2024Đovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara