Maks Verstapen najbrži u Ostinu ©AFP)
Maks Verstapen najbrži u Ostinu ©AFP)

Verstapen ispisao istoriju u Teksasu

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 23:12

Niko pre Holanđanina nije pobedio van prvog startnog reda u Ostinu

Maks Verstapen pobednik je ovogodišnje trke za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država. Šampion je pobedom na ovoj stazi postao prvi vozač koji je ovaj uspeh postigao startom van prvog startnog reda, odnosno sa šeste pozicije. Dva vozača koja su pretila da spreče Verstapena da dođe do jubilarne 50. pobede bili su Luis Hamilton i Lando Noris, međutim, trku su završili na drugom odnosno trećem mestu.

Osvajač pol pozicije Šarl Lekler nije uspeo da odbrani svoje mesto na ulasku u prvu krivinu, pa je na samom početku novi vodeći bio Lando Noris. Aktuelni šampion Maks Verstapen u prvom krugu nadoknadio je samo jednu poziciju, dok se iza njega vodila bitka između Oskara Pjastrija i Estebana Okona. Ova borba je rezultirala oštećenjem za vozača Alpine, a zatim i povlačenjem iz trke, dok je u 10. krugu Pjastri dobio instrukcije od svog tima da parkira bolid u garažu Meklarena.

Izabrane vesti

Luis Hamilton je u četvrtom krugu obišao Karlosa Sainsa za plasman na poslednje mesto pobedničkog postolja, a u narednom krugu Sainsa je obišao i Verstapen. Drugi vozač Ferarija Lekler bio je naredna meta dva šampiona, Hamilton ga je savladao u šestom krugu, a pet krugova kasnije i Maks.

Šampionski tim prvi je od vodećih povukao svog vozača na promenu pneumatika, kada je na kraju 16. kruga Maks stavio novi set srednjih guma. Reagovali su u narednom krugu vodeći Noris, kao i Sains i Serhio Peres. Tada je novi vodeći u trci bio Hamilton, a ekipa Mercedesa tražila je od njega da na stazi ostane još pet krugova što Luis nije mogao da ispuni zbog velike potrošnje pneumatika. Na kraju 20. kruga Hamilton je stavio nov set tvrdih pneumatika, a u narednom je isto učinio i njegov timski kolega Džordž Rasel.

Poslednji vozač koji je otišao na obaveznu promenu pneumatika bio je Lekler na kraju 23. kruga, a na stazu se vratio iza Serhija Peresa. U ovom trenutku se na čelo karavana vratio Noris koji je bio na putu ka prvoj pobedi u karijeri, ali posle manje greške na kočenju sve bliži mu je bio drugoplasirani Maks.

U 12. krivini 28. kruga Verstapen je preuzeo vodeću poziciju od vozača Meklarena, a nakon gubitka vremena i sve većem približavanju trećeplasiranog Hamiltona, Noris je u 35. krugu stavio sveži set tvrdih pneumatika. Primoran je bio Verstapen da još jednom promeni gume, a to je i uradio u krugu nakon Norisa. U 39. krugu dok je u garažu na promenu guma otišao vodeći Hamilton, Verstapen se vratio na vodeće mesto preuzevši poziciju od Leklera.

U 48. krugu prvi napad za drugu poziciju dogodio se između Hamiltona i Norisa, a u narednom krugu preoteo je sedmostruki šampion poziciju od mladog Britanca.

Iako je trku započeo sa prvog mesta, Šarl Lekler je kroz cilj prošao kao šestoplasirani nakon što mu je ekipa poručila da prepusti petu poziciju svom timskom kolegi. Javila se napetost u ekipi Ferarija jer je Lekler bio nezadovoljan timskom naredbom I poručio da će razgovarati nakon završetka trke.

Nekoliko sati pred početak trke ekipa Aston Martina objavila je da će oba njihova vozača trku započeti iz pit lejna zbog promena specifikacija. Iako je delovalo da će britanski tim oba svoja vozača imati među osvajačima poena, Fernando Alonso bio je poslednji vozač koji se povukao iz trke u Teksasu nakon problema na podu bolida.

Naredna trka je na programu sledećeg vikenda u Meksiku.

Poredak prvih deset na trci za Veliku nagradu Sjedinjenih država:

1. Maks Verstapen

2. Luis Hamilton

3. Lando Noris

4. Karlos Sains

5. Serhio Peres

6. Šarl Lekler

7. Džordž Rasel

8. Pjer Gasli

9. Lens Strol

10. Juki Cunoda (+ najbrži krug)

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis Hamilron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara