©Reuters
©Reuters

Verstapen uzeo pol poziciju u Kataru

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.10.23. | 00:07

Mercedes na drugom i trećem mestu posle poništenih krugova za Meklaren

Maks Verstapen došao je do 30. pol pozicije u karijeri, na stazi Lusail u Kataru. Džordž Rasel je kvalifikacije završio na drugom mestu, dok je njegov timski kolega Luis Hamilton bio treći.

Druga u istoriji Velika nagrada Katara i četvrta Sprint trka na programu je ovog vikenda na stazi Lusail, a vozači su pred kvalifikacije imali samo jedan trening i to po jako prljavoj, odnosno stazi punoj peska. Međutim, staza je delovala dosta čistije za početak kvalifikacija koje su vožene pod svetlom reflektora, a Fernando Alonso koji je na ovom mestu 2021. godine stajao na podijumu pokazao je da se polako vraća u formu. Lando Noris i Maks Verstapen su u Q1 parirali Špancu, a pratili su ih Oskar Pjastri i Džordž Rasel. Luis Hamilton je posle uštede pneumatika i samo jednog brzog kruga uspeo da se plasira u dalji tok kvalifikacija, ali tek kao četrnaesti.

Izabrane vesti

Petu krivinu većina vozača nije uspevala da savlada, pa su mnogima obrisani najbrži krugovi, međutim do samog kraja nije bilo većih iznenađenja. Aleks Albon je završio Q1 kao bolji iz ekipe Vilijamsa, dok je drugi vozač Aston Martina Lens Strol nastavio svoj loš niz u kvalifikacijama pa će nedeljnu trku započeti sa sedamnaeste pozicije.

Iz Q1 su ispali: 16. Logan Sardžent, 17. Lens Strol, 18. Lijam Loson, 19. Kevin Magnusen, 20. Gvanju Džou.

Verstapen je bio vozač koji se na početku drugog dela kvalifikacija pokazao kao najbrži, dok su Meklarenovi vozači delovali veoma konzervativno, sve do tri minuta pred kraj kada su izbili na prve dve pozicije. Na kraju, Hamilton je Q2 završio kao prvi.

Veliko iznenađenje dogodilo se na samom kraju ovog dela kvalifikacija. Vozač Ferarija Karlos Sains nije zabeležio dovoljno dobro vreme te je završio na 12. poziciji, dok je Serhiju Peresu bio obrisan najbrži krug zbog silaska u već svima poznatoj petoj krivini.

Iz Q2 su ispali: 11. Juki Cunoda, 12. Karlos Sains, 13. Serhio Peres, 14. Aleks Albon, 15. Niko Hulkenberg.

Aktuelni šampion postavio je odličan krug već na početku Q3 dela kvalifikacija te je obezbedio start sa prve pozicije za nedeljnu trku. Ostali vozači započeli su svoj poslednji krug u borbi za startne pozicije, Noris je tako završio na drugom mestu, Džordž Rasel na trećem, a zatim je usledila prava drama.

Naime, u pripremi za davanje intervjua nakon kvalifikacija, Norisu je obrisano vreme zbog silaska van staze u desetoj krivini. Britanac je tako pao na deseto mesto, Rasel je došao na drugo, a Norisov timski kolega Pjastri je nasledio treće. Ipak, drami ni tu nije bilo kraja. U trenutku kada je Pjastri završavao svoj intervju stiglo je obaveštenje da je i njemu poništen krug, pa će tako Australijanac trku započeti sa šeste pozicije.

Poredak prvih 10 za nedeljnu trku:

1. Maks Verstapen

2. Džordž Rasel

3. Luis Hamilton

4. Fernando Alonso

5. Šarl Lekler

6. Oskar Pjastri

7. Pjer Gasli

8. Esteban Okon

9. Valteri Botas

10. Lando Noris

Pre nedeljne trke koja počinje u 19 časova, u subotu su na programu kvalifikacije za Sprint (15.00) kao i sama Sprint trka (19.30).

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara