Maks Verstapen (©AFP)
Maks Verstapen (©AFP)

Verstapenova dominacija, rekordna 16. pobeda u sezoni

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 23:59

Aktuelni šampion pokorio i Meksiko

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobednik je ovogodišnje trke za Veliku nagradu Meksika, čime je oborio rekord za najviše pobeda u sezoni. Na podijumu su mu se pridružili Luis Hamilton (Mercedes) i Šarl Lekler (Ferari).

Šarl Lekler je drugu trku zaredom započeo sa pol pozicije započinje, a kao i prošlog vikenda u Ostinu, vozač Ferarija izgubio je vodeće mesto već pre ulaska u prvu krivinu. Odlični Maks Verstapen progurao se na prvu poziciju između dvojca Ferarija, dok je njegov timski kolega Serhio Peres trku pred svojom domaćom publiku završio već u prvoj krivini.

Izabrane vesti

Peres je u pokušaju da obiđe Leklera u istom trenutku kad i Maks imao kontakt sa vozačem iz Monaka, a zatim se našao van staze u izletnoj zoni nakon prve krivine. Uspeo je Meksikanac da pokrene bolid što je sprečilo pojavu žutih zastava a potom i vozila bezbednosti, međutim zbog velikih oštećenja nakon provere njegovog automobila u garaži, nije bilo šanse da ga omaćim navijači vide u nastavku trke.

Nakon ovog kontakta, Lekler je imao oštećenu levu graničnu ploču prednjeg krila, ali mu sudije nisu pokazale zastavu koja označava vidljiv problem na bolidu i obavezan odlazak u garažu. Ipak, u 4. krugu Lekleru je otpala granična ploča, zbog čega je istaknuto virtuelno vozilo bezbednosti kako bi redari uklonili ostatke na stazi. Iako u prvom trenutku nije bio upozoren, u 19. krugu javljeno je da će nakon završetka trke Lekler biti pod istragom zbog vožnje bolida u nebezbednom stanju.

Prvi je od vodećih na promenu pneumatika otišao prvoplasirani Verstapen na kraju 19. kruga, a tom prilikom stavio je tvrde gume. Hamilton je bio sledeći vozač koji se odlučio na prvu promenu pneumatika, i to pet krugova nakon Verstapena. Njegov timski kolega Džordž Rasel je to učinio na kraju 26, iako je Britanac bio nezadovoljan odlukom ekipe za ranu promenu guma. Karlos Sains je svoju promenu odradio na kraju 30. kruga, a u narednom je otišao i Lekler koji se na stazu vratio na drugo mesto iza Verstapena.

U 33. krugu Kevin Magnusen doživeo je ozbiljan incident u osmoj krivini, a sumnja se da je zbog problema sa zadnjim oslanjanjem danski vozač završio u zaštitnoj ogradi i ozbiljno oštetio bolid Hasa. Na stazu je na kratko izašlo vozilo bezbednosti koje je iskoristio Verstapen za ‘’besplatno stajanje’’ i promenu pneumatika, ali je zbog popravke ograde bilo neophodno isticanje crvene zastave. Prekidom trke koji je trajao oko dvadeset minuta svim vozačima omogućeno je stavljanje svežeg seta pneumatika.

Ponovno postrojavanje vozača na startno-ciljnom pravcu značilo je da će se desiti potpuno nova trka u trajanju od 36 krugova. Maks Verstapen stajao je na prvoj poziciji, dok su ga pratili Lekler, ali i Hamilton koji je stavio nove pneumatike srednje tvrdoće.

(©AFP)(©AFP)

Odličan start imao je aktuelni šampion na ulasku u prvu krivinu, a situacija među vodećima na početku je ostala nepromenjena. Loš restart imao je Lando Noris koji se od početka trke nalazio van vodećih deset zbog loših kvalifikacija, dok je vozač Vilijamsa Aleks Albon uspeo da nadoknadi tri pozicije.

Kroz par krugova Hamilton je jurio drugoplasiranog Leklera sve dok ga nije obišao u 40. krugu, ali zbog razlike u strategiji (Hamilton srednje gume, Lekler tvrde) postojala je šans da do kraja trke ponovo vidimo njihovu borbu. Međutim, do tog scenarija nije došlo. Iza njih, petoplasirani Rasel se konstantno nalazio u DRS zoni protiv Sainsa. Ipak, vozač Mercedesa ne samo da do kraja trke nije uspeo da obiđe Španca, već je izgubio poziciju od Norisa.

Vozač Meklarena bio je na srednjim pneumaticima zbog kojih mu je timski kolega Oskar Pjastri prepustio poziciju kako bi pokušao da sustigne Danijela Rikarda. Kako je Noris obišao svog prošlogodišnjeg timskog kolegu, ubrzo je preuzeo i peto mesto od Rasela. Fernando Alonso je nakon prošlonedeljne trke u Teksasu kada je u kasnoj fazi morao da se povuče, sada u 49. krugu morao da učini isto, a takođe zbog mehaničkog problema koji ga je pratio tokom čitave trke. Njegov timski kolega iz Aston Martina Lens Strol trku je započeo iz pit lejna, a posle kontakta sa Valterijem Botasom u 68. krugu i Kanađanin je bio primoran da odustane.

Juki Cunoda je posle napada nad Pjastrijem u prvoj krivini napravio grešku usled koje je pao na 16. poziciju, a istraga je pokazala da nema potrebe za dodeljivanjem kazne. Ekipa Alfa Romea je posle odličnih kvalifikacija u kojim su se oba vozača našla među vodećih deset ipak ostala bez poena, a poslednje mesto za koje se dodeljuju bodovi pripalo je Estebanu Okonu (Alpin).

Naredna trka u šampionatu Formule 1 na programu je sledećeg vikenda u Brazilu.

Prvih deset na Velikoj nagradi Meksika:

1. Maks Verstapen

2. Luis Hamilton (+ najbrži krug)

3. Šarl Lekler

4. Karlos Sains

5. Lando Noris

6. Džordž Rasel

7. Danijel Rikardo

8. Oskar Pjastri

9. Aleks Albon

10. Esteban Okon

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara