Maks Verstapen (©AFP)
Maks Verstapen (©AFP)

Verstapenova superiornost: Ovo se viđa jednom u generaciji, iz trke izvlači apsolutno sve

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.08.23. | 19:08

Dvostruki šampion je pred letnju pauzu vodeći u šampionatu sa 314 poena, pa u Red Bulu blistaju od zadovoljstva

Red Bulov ovogodišnji bolid je bio u vrhu u svih 12 trka, a mnogi veruju da je Maks Verstapen ovoliko dominantan upravo zahvaljujući moćnom RB19. Ipak, njegova prednost od 125 poena u odnosu na timskog kolegu Serhija Peresa kao i količina rekorda koje je do sada oborio dokaz je da nije sve u automobilu.

Holandski vozač debitovao je u šampionatu Formule 1 2015. godine za tim Toro Roso u trci za Veliku nagradu Australije, čime je postao najmlađi vozač koji je započeo trku, a na sledećoj trci u Maleziji postao je i najmlađi vozač koji je osvojio poene. Naredne godine na Velikoj nagradi Španije u Barseloni, Verstapen je zabeležio svoju prvu pobedu u karijeri i sa 18 godina i 228 dana i dalje drži rekord za najmlađeg pobednika trke Formule 1.

Izabrane vesti

Talentovani Holanđanin ove godine vozi svoju devetu sezonu u šampionatu, a u 175 trka zabeležio je 45 trijumfa, što ga stavlja na peto mesto na listi najuspešnijih vozača po broju pobeda koju predvodi Luis Hamilton sa 103. U toku ove sezone trijumfovao je deset puta, a preostale dve trke završio je kao drugoplasirani. Nakon letnje pauze sledi još 10 trka u kojima bi mogao da obori sopstveni rekord od najviše pobeda u toku jedne sezone (15).

Maks Verstapen (©AFP)Maks Verstapen (©AFP)

Naredna trka je ona u Verstapenovoj domovini, u Zandvortu, krajem avgusta, a upravo na tom mestu bi mogao da se izjednači sa Sebastijanom Fetelom po broju uzastopnih pobeda (9) koje je Nemac zabeležio 2013. godine, vozeći takođe za dominantni Red Bul. U razgovoru sa jednim od voditelja Formule 1 uoči trke u Belgiji, Verstapen je objasnio kakav je osećaj voziti trenutno najbrži bolid.

"Bolje je nego što smo očekivali, tako da, stvarno je prijatno. Uživam u trenutku, lepo se provodim. Ali nije tako lako", rekao je Verstapen i pitan da li mu je dosadno kad sa takvom lakoćom pobeđuje nastavio:

"To ne čini ništa dosadnim. Zato i jesam ovde. Želim da budem ovde. Želim da pobeđujem. Da budem u vrhu. To je ono što čini dolazak u trkački vikend ugodnijim. Znajući da ne možeš da pobediš, da nemaš šansu - to je ono što je za mene dosadno. Ovo je suprotno."

Kako postiže takvu doslednost?

"Ne znam, samo stavljam dosta pritiska na sebe da pokušam i uradim šta mogu. Tim to radi takođe, uvek žele da budu najbolji što mogu. Naravno, neke trke deluju lakše od drugih, ponekad klikne malo lakše, ali mislim da je to snaga tima, uvek želimo da uradimo najbolje što možemo, uvek želimo da napredujemo. Zato smo tako dobri trenutno."

Ukoliko bi Verstapen ostao prvi na tabeli do kraja sezone, što je vrlo moguć scenario, postigao bi rekordnih 39 uzastopnih trka u vrhu šampionata. Holandski vozač bi time oborio rekord koji je postavio legendarni Mihael Šumaher 2002. godine kada niko nije mogao da ga ugrozi u 37 uzastopnih trka.

"Samo živim u trenutku. Fokusiram se na svaki trkački vikend. Naravno, dosta pobeđujemo kao tim, ali to nikada nije bio cilj, da pokušamo i kažemo da moramo da budemo u istorijskim knjigama. Samo sam fokusiran na ono što je ispred mene. Cilj je da svake godine pokušam da budem bolji. Mislim da to ovih dana ima veze sa iskustvom, nije samo do tempa u trci ili vreme jednog kruga. Učiš iz svih stvari koje su se desile u prošlosti, pokušavaš da budeš bolji vozač kroz to."

Šef Red Bula Kristijan Horner je izrazio zadovoljstvo učinjenim u tekućoj sezoni.

’Mislim da u ovom trenutku postoji superiornost nad svima. Generalno, bilo je izvanredno. Ono čemu svedočimo sa Maksom u ovom trenutku je nešto što vidite jednom u generaciji", istakao je Horner i upitan šta to Verstapen može da uradi u Red Bulu za razliku od Peresa, dodao:

’Kao svi velikani, on samo ima taj dodatni kapacitet. Ono čemu prisustvujemo i što vidimo sa njim je njegova sposobnost da pročita gume, trku, da iz nje izvuče apsolutno sve. Divno je to videti, mislim da je trenutno na vrhuncu forme."

Ni Red Bulov savetnik Helmut Marko nije krio zadovoljstvo što ima vozača kao što je Verstapen, ali je pohvalio i sam tim.

‘’Neverovatno je to što on pokazuje u ovom trenutku, ali to važi i za ceo tim. Nema pit stopa sporijeg od 2 i po sekunde, strategija je dobra, i nismo imali tehničke probleme do sada, tako da ceo tim radi neverovatan posao", zaključio je Marko.

Maks Verstapen u pitu (©AFP)Maks Verstapen u pitu (©AFP)

Maks Verstapen je na putu ka trećoj uzastopnoj šampionskoj tituli koju bi matematički mogao da obezbedi na Velikoj nagradi Japana krajem septembra, a do kraja sezone mogao bi da obori sopstveni rekord od najviše poena osvojenih u jednoj sezoni koji trenutno iznosi 454 i koji je postavio 2022. godine.

Piše: Maja NAKARADIĆ



tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara