FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Verstapenu najsjajniji pehar u Interlagosu

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.11.23. | 21:53

Fernando Alonso se posle niza loših trka vratio na podijum

Maks Verstapen pobednik je ovogodišnje trke za Veliku nagradu Brazila, a sa osvojenih 25 poena u trci u Interlagosu postao je prvi vozač u istoriji koji je zabeležio 500 i više poena u samo jednoj sezoni. Aktuelnom šampionu su se na podijumu pridružili vozač Meklarena Lando Noris i Fernando Alonso koji se pred samu liniju cilja odbranio od Serhija Peresa.

Još pre nego što je trka zvanično počela, odnosno tokom formacijskog kruga, Šarl Lekler je doživeo problem sa hidraulikom na bolidu zbog kog je završio u zaštitnoj ogradi. Uspeo je vozač Ferarija da pokrene bolid i parkira ga pored staze, ali je to značilo da se neće pojaviti na startu trke.

Izabrane vesti

Osvajač pol pozicije Maks Verstapen posle Leklerovog odustajanja pored sebe na startu nije imao nikoga, te je kroz prvu krivinu prošao bez ikakve pretnje. Drugi startni red koji je činio dvojac Aston Martina nije imao dobar početak trke, pa su tako Lando Noris i Luis Hamilton nasledili drugo i treće mesto.

Međutim, iza vodećih je došlo do potpunog haosa. Vozači Hasa, Aleks Albon (Vilijams), Oskar Pjastri (Meklaren) i Danijel Rikardo (Alfa Tauri) učestvovali su u ozbiljnom incidentu još pre ulaska u prvu krivinu. Albon i Kevin Magnusen pokušali su u isto vreme da obiđu Nika Hulkenberga, ali kako nemački vozač nije imao gde da prođe, udario je u zadnji kraj Vilijamsa koji je zatim udario u Magnusena te je produžio u zaštitnu ogradu. Tom prilikom je vozač Hasa zakačio i zadnji kraj bolida Pjastrija, pa su mehaničari Meklarena imali ozbiljan posao kako bi sredili njegov bolid za restart trke. U sličnoj situaciji je bio i Rikardo, čije je zadnje krilo pogodila guma koja je otpala sa jednog od oštećenih bolida. S obzirom da su se nalazili krug iza ostalih, dvojica Australijanaca bila su primorana da novi početak trke započnu iz pit lejna.

Posle kraće pauze kako bi se uklonili automobili koji su se nalazili pored staze, vozači su bili spremni da u restart trke uđu startom iz mesta. Ponovo je Verstapen bio na prvoj poziciji, ali je ovog puta pored sebe imao odličnog Norisa. Ipak, nije zapretio Britanac ni ovom prilikom Verstapenu te je ostao na drugoj poziciji. Trećeplasirani Hamilton bio je laka meta za Alonsa, a činilo se da je Aston Martin konačno rešio svoje probleme.

U osmom krugu počela je bitka između prve dvojice, a Noris je u dva navrata sa spoljne strane pokušavao da obiđe svetskog šampiona. Međutim, bezuspešno. Iza njih su Serhio Peres i Džordž Rasel razmenjivali udarce, a meksički vozač pokazao je da mnogo bolji. U 18. krugu savladao je Peres i drugog vozača Mercedesa.

Usledile su prve promene pneumatika za vodeće vozače, a Hamilton i Rasel bili su prvi koji su to učinili u 19. odnosno 20. krugu. U narednom krugu je Peres otišao na obaveznu promenu, a posle dva kruga vratio se ispred Hamiltona koji se u bolidu Mercedesa vidno mučio tokom cele trke.

Vodeći Verstapen je na srednje pneumatike prešao u 28. krugu, a u tome ga je ispratio i drugoplasirani Noris.

Još jedno odustajanje se dogodilo na kraju 23. kruga kada je ekipa Alfa Romea zamolila Gvanju Džoua da se povuče iz trke usled mehaničkog problema. Desetak krugova kasnije, tačnije u 40. krugu iz istog razloga se iz trke povukao i drugi vozač Alfa Romea Valteri Botas.

Druga promene pneumatika i prelazak na meke gume se za vodeće dogodila počevši od 46. kruga kada je to učinio Rasel, dok su Peres i Hamilton na promenu otišli krug kasnije. Trećeplasirani Alonso je na promenu otišao u 48. krugu, a vodeći dvojac u 57 (Verstapen) i 60 (Noris).

U 58. krugu prošlogodišnji pobednik na ovoj stazi Džordž Rasel je bio sledeći vozač koji je bio primoran da parkira svoj bolid u garažu Mercedesa. Peres je polovinom trke počeo da smanjuje razliku u odnosu na trećeplasiranog Alonsa, ali iskusni Španac nije želeo da preda poslednje mesto pobedničkog postolja. Do kraja trke ova bitka bila je u centru pažnje, a u pretposlednjem krugu Peres se po prvi put našao ispred Alonsa. Međutim, iako se do same linije cilja se nije znalo ko će trku završiti na trećem mestu, sa prednošću od samo 53 hiljadita delova sekunde Alonso je iz ove bitke izašao kao pobednik.

Ostali osvajači poena bili su Lens Strol (peti) koji pored Alonsa, takođe opravdava drastičan napredak Aston Martina koji se dogodio u samo nedelju dana. Jedini predstavnik Ferarija u ovoj trci je bio Karlos Sains (šesti) koji je osim obilaska vozača Mercedesa bio prilično nevidljiv. Sledeći su kroz cilj prošli Pjer Gasli (sedmi), Luis Hamilton (osmi), Juki Cunoda (deveti) i Esteban Okon (deseti).

Naredna i pretposlednja trka u ovoj sezoni održaće se za dve nedelje u Las Vegasu.

Poredak prvih deset na Velikoj nagradi Brazila:

  1. Maks Verstapen
  2. Lando Noris (+najbrži krug)
  3. Fernando Alonso
  4. Serhio Peres
  5. Lens Strol
  6. Karlos Sains
  7. Pjer Gasli
  8. Luis Hamilton
  9. Juki Cunoda
  10. Esteban Okon

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara