(©VK Novi Beograd)
(©VK Novi Beograd)

Za istoriju, Srbiju i Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 12:47

Novi Beograd bi osvajanjem prve titule u Ligi šampiona pogurao crveno-bele direktno u elitu, a ukoliko Pro Reko odbrani trofej kvalifikacije će izbeći Breša

Veliki dan za Novi Beograd, ali i za Srbiju, Večeras se lomi koliko će naša zemlja imati predstavnika u vaterpolo Ligi šampiona naredne sezone. Od juče je i zvanično: ko bude najbolji u elitnom klupskom takmičenju doneće dodatno mesto svojoj državi. 

Srpski šampion će igrati za sebe, pokušaće da ispiše istoriju, a tim činom bi katapultirao Crvenu zvezdu u Ligu šampiona. Pomno će crveno-beli pratiti finale na “11. aprilu”, ali i Breša, koja je na Fajnal ejt stigla kao pobednik grupe, a završila tek osma. Timovi Aleksandra Filipovića i Alesandra Bova su vicešampioni Srbije, odnosno Italije, i imaće dobar razlog da večeras navijaju za najveće konkurente. 

Izabrane vesti

Crvena zvezda se vratila u Ligu šampiona, ima sigurne kvalifikacije - u njima će učestvovati 16 tima, biće formirane četiri grupe i pobednik svake će se plasirati u grupnu fazu - ali bi ih rado izbegla. Uostalom, kao i Breša. Nagaznih mina će biti i to u vidu Juga, Vašaša, OSC Budimpešte, Sabadelja, Vuljagmenija. Bilo ih je i prethodnih sezona, italijanski klub je redovno sve zaobilazio, ali svako makar jedanput omane. 

Nema boljeg primera od sezone kada su crveno-beli kao prvak Evrope igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, a žreb bio takav da u plej-ofu dele megdan sa Pro Rekom. 

Za slavni italijanski klub su ta vremena davna prošlost, dve godine unazad su bili krunisani u Beogradu. Prethodne sezone su se posle boljeg izvođenja peteraca našli na pobedničkom postolju. Sandro Sukno je nakon isteka ugovora sa Primorcem dobio poziv Pro Reka, prihvatio je da sedne na klupu kluba sa kojim je osvojio Ligu šampiona i prvu godinu okončao triplom krunom. 

Evropska titula bila je šlag na torti i potvrda da je olimpijski, svetski i evropski prvak sa Hrvatskom trener za velika dela. Baš kao što je bio i igrač. Veliki adut Sandra Sukna u finalu protiv Novog Beograda biće to što za razliku od srpskog šampiona ima dvojicu fantastičnih levorukih šutera - mađarskog beka Gerga Zalankija i desno krilo Gonsala Ečenikea

(©VK Novi Beograd)(©VK Novi Beograd)

Sandro Sukno je istakao da će to biti prednost Pro Reka u finalu, a ipak i da ne mora da znači i presudan faktor što će njegov tim u plusu u odnosu na suparnika, koji duži period ne koristi Dušana Mandića. A, gruzijski vaterpolista Nika Šušiašvili nije bio protokolu u polufinalu i četvrtfinalu. Kao i u svim utakmicama do sada, mogla bi da odluči rovovska bitka između bekova i centara na liniji dva metra. 

Nikoli Jakšiću, Radomiru Drašoviću i Dimitriosu Skumpakisu neće biti lako da ukrote Bena Haloka i Luku Lončara, ali ni Gergu Zalankiju - doduše, češće igra na spoljnoj, nezgodnoj strani - Andrei Fondeliju i Nikolasu Prešutiju da se izbore sa Duškom Pijetlovićem i Miroslavom Perkovićem. Jedno je sigurno: utakmica neće biti lepa, ali će vaterpolo biti vrhunski. Novi Beograd i Pro Reko su već jedanput to prezentovali.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

Barseloneta - Novi Beograd 8:8, petercima 10:12

Vuljagmeni - Pro Reko 8:12

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

19.00: (1.20) Barseloneta (9.00) Vuljagmeni (6.75)

FINALE

21.00: (2.95) Novi Beograd (8.00) Pro Reko (1.60)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradPro RekoŽivko GocićSandro SuknoStrahinja RašovićViktor RašovićDuško Pijetlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara