Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Znalo se da će biti on, samo se postavljalo pitanje kada: Maks Verstapen - sinonim za šampiona

Vreme čitanja: 6min | ned. 08.10.23. | 09:44

As Red Bula do treće titule u nizu stigao šest trka pre kraja sezone

Od samog početka tekuće sezone Formule 1 nije se postavljalo pitanje da li će, nego kada će i na koji način Maks Verstapen osvojiti još jednu - treću, uzastopnu titulu. A to je uradio kako mu i dolikuje - dominantno. Šest trka ostalo je do kraja sezone, a Maks je već tokom sprinta u Kataru obezbedio najbitniji pehar sezone i nastavio dominaciju...

Porodica, podrška, problemi

Izabrane vesti

Maks Verstapen, prvo dete bivšeg vozača Formule 1 Josa Verstapena i nekadašnje karting vozačice Sofije Kumpen, rođen je u malom gradu Haselt u Belgiji 1997. godine. Za razliku od njegove mlađe sestre Viktorije, koja je ubrzo nakon upuštanja u trkačke vode odlučila da odustane, Maks se već sa četiri godine našao za volanom kartinga i od tada nije stao. Sa samo šest godina, počeo je da se takmiči u raznim karting šampionatima i ubrzo su usledile prve titule, a sve uz pomoć oca koji je bio njegov mehaničar. Jos Verstapen, čovek koji je u svojoj osmogodišnjoj karijeri u Formuli 1 na pobedničkom postolju stajao u samo dva navrata, pritom vozeći pored velikog Mihaela Šumahera u Benetonu, želeo je da svom sinu pomogne da postigne nešto bolje rezultate. Čini se da je misija bila uspešna, zar ne?

Od uloge mehaničara, pa sve do menadžera, a sada samo u ulozi oca, on i do dan-danas na trkama širom sveta prati svog naslednika koji se pod holandskom zastavom takmiči upravo zbog svog oca. Ipak, iako je njihov odnos u pojedinim trenucima tokom Maksovog odrastanja umeo da bude vrlo komplikovan (čuvena je priča o ostavljanju Maksa na benzinskoj pumpi u povratku sa karting trke u kojoj nije trijumfovao), Jos je oduvek bio najveća podrška svom sinu. Međutim, upravo iz odnosa sa ocem koji ga je forsirao da bude najbolji, može se zaključiti zašto je Maks, makar na početku svoje karijere, bio veoma problematičan.

Poznat po agresivnosti i nepovlačenju iz duela zbog kojih bi uticao i na rezultate drugih, Holanđanin je često izazivao nervozu i bes među ljubiteljima ovog sporta. Ipak, sa godinama se povećavaju zrelost i iskustvo, pa su Maksu počeli da opraštaju za mladalačke greške, a u međuvremenu krenuli su da se nižu i impresivni rezultati.

Najmlađi debitant i pobednik

U jednosedima je Maks debitovao tek sa 16 godina, a uspesi koje je nizao u evropskoj Formuli 3 zapali su za oko čelnicima Red Bula i Mercedesa, koji su u tom trenutku bili dva najbolja tima u šampionatu Formule 1. U svojoj prvoj sezoni u Formuli 1 2015. godine angažovan je od strane Tora Rosa kao njihova nova mlada nada, te je sa 17 i po godina postao najmlađi vozač koji je započeo trku Formule 1. Maks je tada pored timskog kolege Karlosa Sainsa sezonu završio kao bolje plasirani vozač u šampionatu, a taj uspeh u kombinaciji sa lošim rezultatima Daniila Kvjata, naveo je rukovodstvo Red Bula da nakon samo četiri trke u sezoni 2016 promoviše mladog holandskog vozača u svoj glavni tim. Reklo bi se da je to bio sjajan potez! Verstapen je u svojoj prvoj trci za volanom Red Bula na Velikoj nagradi Španije došao do trijumfa, te je sa samo 18 godina, 7 meseci i 15 dana postao najmlađi pobednik neke trke Formule 1. A, kako kažu, ostalo je istorija...

Maks Verstapen u Red Bulovom bolidu (©Reuters)Maks Verstapen u Red Bulovom bolidu (©Reuters)

Pretplaćen na podijum

U sezonama 2017 i 2018 niko nije mogao da priđe dominantnom Mercedesu i Luisu Hamiltonu, ali 2019. godina deluje kao prekretnica u Verstapenovoj karijeri. Osim promene snabdevača motora iz Tag Heuer-a u Hondu, koja je značajno uticala na njihove rezultate, gledajući Maksa, a naročito u poređenju sa novim timskim kolegom Pjerom Gaslijem, dalo se zaključiti da ima nešto i u vozaču. Zabeleživši tri pobede i šest plasmana na pobedničko postolje, sezonu je završio kao trećeplasirani u šampionatu.

Narednu sezonu (2020) ne samo da su obeleželile globalna pandemija i sedma titula Hamiltona, nego i Verstapenova neverovatna statistika. Naime, Holanđanin je trke završavao ili na podijumu ili ih nije ni završio (izuzev Velike nagrade Turske u kojoj je bio šesti). Tako je zabeležio impresivnih 11 plasmana na pobedničko postolje i po jednu pobedu u Silverstonu i u Abu Dabiju.

Rađanje šampionskih ambicija

Kad smo kod Abu Dabija, to je mesto koje je 2021. godine smestilo Maksa među velikane Formule 1. Žestoka borba vodila se od samog početka sezone između Verstapena i Hamiltona koji su se u trkama uglavnom smenjivali na prve dve pozicije. Međutim, dolaskom u poslednju trku sezone, dogodila se situacija koja se prvi i jedini put pre ovog desila 1974. godine između Emersona Fitipaldija i Kleja Regaconija, kada su dva rivala delila isti broj poena. Pa, neka najbolji pobedi.

A, najbolji je i pobedio. Iako mnogima i dalje kontroverzna trka zbog čudnih odluka FIA, na čelu sa direktorom trke Majklom Masijem, Verstapen je pobedom u Abu Dabiju došao prvi put postao šampion. Sa druge strane, Hamilton je bio ne samo poražen, već i duboko razočaran u odluke sudija. Mercedes je uložio žalbu u pokušaju oduzimanja Maksove titule, ali nakon višemesečnog procesa ništa se nije promenilo.

Druga titula i početak dominacije

Uprkos problemima u Bahreinu koji su snašli Maksa i Red Bul na otvaranju sezone 2022, kao i u trećoj trci u Australiji, Holanđanin ove sezone nije imao "pravog rivala". Najbliži tome bio je vozač Ferarija Šarl Lekler, koji je zbog niza odustajanja omogućio Verstapenu da ponovo postane svetski šampion već u Japanu, četiri trke pre kraja sezone. Svakako, Maks je u šampionskom duhu hteo da se dokazuje do samog kraja, pa je tako pobedio još tri puta i time postao rekorder po broju ukupnih pobeda u jednoj sezoni (15), kao i po broju ukupnih poena (454).

(©Reuters)(©Reuters)

Het-trik

Na početku tekuće sezone činilo se da je Fernando Alonso zajedno sa Aston Martinom pronašao rešenje kako bi ugrozili Verstapena, ali se tokom sezone situacija iskristalisala. Alonso je krenuo da popušta, drugi vozač Red Bula Serhio Peres počeo je da pravi ozbiljne greške, a niko više nije istakao pa deluje da se Maks lagano provozao do svoje treće titule. Trofej za svojevrsni het-trik osvojio je tokom Sprint trke u Kataru. Holandski vozač trebalo je da završi barem na šestoj poziciji kako bi odbranio titulu, ali nakon što se Peres povukao iz trke posle kontakta sa Estebanom Okonom i Nikom Hulkenbergom, nije bilo razloga da Maks bilo šta forsira jer je automatski postao šampion.

Zahvaljivao se Verstapen svom timu nakon prolaska kroz cilj na drugoj poziciji, iza Oskara Pjastrija.

"Ne znam šta da kažem. Neverovatna godina. Hvala vam što ste mi pružili ovakav auto. Bilo je moje zadovoljstvo ove godine. Želim da se zahvalim svima koji se nalaze na stazi, kao i svima u fabrici koji se trude. Ne mogu dovoljno da vam se zahvalim", emotivan je bio vozač Red Bula u subotu uveče.

U društvu najvećih, a tek mu je 26

Trećom titulom Maks Verstapen se pridružio Džeku Brabamu, Nikiju Laudi, Džekiju Stjuartu, Nelsonu Pikeu i Ajrtonu Seni, a osim njega, tri puta uzastopno šampioni su bili Huan Manuel Fanđo, Mihael Šumaher, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton. Iako je ove godine do šampionskog pehara došao tokom subotnje Sprint trke, Verstapen nije jedini vozač u istoriji koji je krunisan u subotu, a ne u nedelju, kada je tradicionalno dan za vožnju trke. Istu situaciju imali su Fanđo, Pike, Brabam, Grejam Hil i Keke Rozberg.

Ali, za šampiona takvog kalibra to je samo još jedan statistički podatak za istorijske knjige. Mnogo rekorda je Holanđanin postavio i obarao, ali je i pre osvajanja prve titule svima stavio do znanja da mu broj trofeja nije primaran.

"Nije bitno koliko ćeš još titula imati ako si jednu već osvojio. Naravno, uvek ću pokušavati da dostignem još, ali sa prvom je gotovo, to je finalni cilj, posle toga je manji pritisak", pričao je Verstapen svojevremeno.

Dve godine i tri titule kasnije, Maks Verstapen sa samo 26 godina važi za jednog od najboljih vozača u istoriji. Zahvaljujući pre svega svojim godinama, ali i veoma dobro organizovanoj ekipi Red Bula sa kojom ima ugovor do kraja 2027, Maks preti da svoju dominaciju nastavi i u godinama pred nama.

KARIJERA MAKSA VERSTAPENA:

9 sezona

179 trka

30 pol pozicija

48 pobeda

10 uzastopnih pobeda

5 pobeda u Sprintu

28 najbržih krugova

92 podijuma

9 het-trikova

3 grend slema

2567 krugova u vođstvu

9.566 odveženih krugova

2.418,5 poena u karijeri

3 titule šampiona sveta

Nastaviće se..

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara